(18.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Dále se do podrobné rozpravy přihlásila paní zpravodajka paní poslankyně Vostrá. Máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych i já tady načetla jeden pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, k tisku č. 124.

K bodu 2 vládního návrhu: V § 24 odst. 6 písmeno i) zní: i) orgánům, které rozhodly o poskytnutí rozpočtových prostředků nebo prostředků fondů, údaje o výši a důvodech, pro které se stanoví odvod neoprávněně použitých nebo zadržených rozpočtových prostředků; to platí i pro příslušné orgány Evropské unie.

Dovolte mi krátké zdůvodnění: Bod 2 vládního návrhu se týká tohoto ustanovení a rozšiřuje oprávnění orgánů, které rozhodly o poskytnutí rozpočtových prostředků na informace z daňového řízení i na příslušné orgány Evropského společenství. Ovšem upravuje prolomení mlčenlivosti vůči poskytovatelům rozpočtových prostředků až poté, co byl odvod neoprávněně použitých nebo zadržených rozpočtových prostředků již uložen. Nahrazením slov "byl stanoven" slovy "se stanoví" by byla možnost poskytnout informace rozšířena i na instituci před uložením zmíněného odvodu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy neregistruji. Podrobnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se předkladatele, tedy pana ministra financí. Nezeptám. Bezpochyby si tímto nepřeje přednést své závěrečné slovo, ani tak paní zpravodajka, takže končím projednávání a druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního
zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 189/2006 Sb., kterým se mění
některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění
/sněmovní tisk 153/ - druhé čtení

 

Slova se ujme předseda vlády pan Mirek Topolánek a z pověření vlády uvede tento návrh zákona. Prosím, pane premiére, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nahradil jsem dnes při druhém čtení Petra Nečase, doufám, že to budete tolerovat.

K tomu tisku mi dovolte připomenout, že účelem návrhu zákona je reagovat na nález Ústavního soudu č. 405/2006 Sb., jímž byla s účinností od 1. července 2007 zrušena ta ustanovení zákona o důchodovém pojištění a zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která se týkala podmínek pro uznání doby péče muže o děti do čtyř let věku jako náhradní doby důchodového pojištění. Dosavadní úpravě Ústavní soud vytýkal, že pro muže stanoví zvláštní podmínky pro zápočet doby péče o dítě, tj. přihlášku a ještě podání návrhu na vydání rozhodnutí okresní správou sociálního zabezpečení o této péči, zatímco pro ženy tyto podmínky stanoveny nejsou. Zákon o důchodovém pojištění chtěl těmito zvláštními podmínkami zabránit duplicitám v hodnocení téže doby péče o dítě, přičemž předpokládal, že péče muže bude v praxi výjimečná, a je proto možné tyto zvláštní podmínky pro muže stanovit.

V předloženém návrhu zákona se navrhuje zavést pro muže stejné podmínky jako pro ženy s tím, že doba péče o dítě by se jak u žen, tak u mužů dokládala čestným prohlášením až v souvislosti se žádostí o důchod. Návrh zákona přitom stanoví náležitosti tohoto prohlášení. Vychází se z toho, jak ukázala i dosavadní praxe, že počet mužů pečujících o dítě v situaci, kdy nejsou z jiného důvodu účastni důchodového pojištění, je velmi malý, takže případné duplicity by byly výjimečné a odstranily by se dodatečně na základě údajů z uvedených prohlášení. Toto řešení je nejjednodušší jak pro pojištěnce, tak pro plátce důchodu.

V návaznosti na uvedené změny prokazování doby péče muže o dítě se navrhuje zjednodušení též při prokazování péče o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni 2 až 4. Při prokazování této péče se rovněž navrhuje upustit od dosavadní povinnosti podávat přihlášky k účasti na důchodovém pojištění, takže bude přímo podáván okresní správě sociálního zabezpečení návrh na vydání rozhodnutí o uznání doby této péče.

Další navrhované úpravy mají jen doplňující charakter vycházející z potřeb praxe. Jedná se o stanovení kritérií pro určení, které osobě samostatně výdělečně činné bude hodnocena péče o osobu závislou na péči jiné osoby, je-li více osob samostatně výdělečně činných současně pečujících, a dále se jedná o dílčí rozšíření okruhu dětí, k nimž se přihlíží v důchodovém pojištění, a to o děti v předadopční a předpěstounské péči.

Návrh zákona projednal výbor pro sociální politiku, který doporučil s návrhem zákona s některými pozměňovacími návrhy vyslovit souhlas. Ve shodě s tímto usnesením výboru prosím, aby návrh zákona byl postoupen do dalšího čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Jak jsme již slyšeli, návrh projednal výbor pro sociální politiku, kterému jsme toto projednání přikázali v prvém čtení. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 153/1. Prosím tedy, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro sociální politiku paní poslankyně Lenka Mazuchová. Máte slovo, vážená paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená Sněmovno, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s tím, že výbor pro sociální politiku na své 10. schůzi konané dne 10. dubna projednal vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 189/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o nemocenském pojištění. Byl to sněmovní tisk č. 153. Po odůvodnění státního tajemníka - náměstka ministra práce a sociálních věcí pana Šimerky a zpravodajské zprávě poslankyně Lenky Mazuchové a po rozpravě výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem vládního návrhu na vydání zákona.

Všechny návrhy na změny a doplnění vám byly rozdány na stůl, proto je zde nebudu načítat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím a zahajuji rozpravu podrobnou, do které je přihlášena paní poslankyně Alena Páralová, které tímto udílím slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych předložila krátký pozměňovací návrh k usnesení výboru pro sociální politiku, který jste obdrželi pod tiskem 153/1.

Pozměňovací návrh zní: V článku III se v doplňovaném bodě 5 na konci připojuje tato věta: "Lhůta pro vydání rozhodnutí stanovená ve správním řádu se u žádostí uplatněných do 31. října 2007 prodlužuje o 90 dnů."

Odůvodnění. Výborem navržené ustanovení se tímto pozměňovacím návrhem doplňuje o prodloužení lhůty pro vydání rozhodnutí. Je to proto, aby Česká správa sociálního zabezpečení stihla v prvních měsících po nabytí účinnosti vydat rozhodnutí o vypláceném důchodu s dodržením stanovených lhůt.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní poslankyně. Vaše přihláška byla jedinou přihláškou do podrobné rozpravy k tomuto sněmovnímu tisku. Já tedy podrobnou rozpravu končím a končím… Ještě předtím, než provedu tento formální akt, zeptám se předkladatele a zpravodajky, zda si přejí přednést závěrečné slovo. Není tomu tak, takže tímto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP