(9.10 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Krásné dobré ráno vám všem přeji.

Pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si navrhnout zařazení nového bodu - Návrh na volbu členů pracovní skupiny Poslanecké sněmovny k jednání s poslanci Národní rady Rakouska o otázkách souvisejících s provozem jaderné elektrárny Temelín. Včera jsme tuto pracovní skupinu zřídili, a nezbývá tedy, než ji naplnit naší ctěnou přítomností.

Dovolím si v této souvislosti vyhlásit lhůtu na podávání návrhů na členy této pracovní skupiny do pátku 27. dubna 2007 do 14 hodin.

Zároveň dovolte, abych vám podal krátkou informaci o dalších volebních bodech, které mohou nastat na této nebo některých dalších schůzích.

V tuto chvíli se připravuje jednání volebního výboru, které by mělo udělat předvýběr pro volbu členů Rady České televize. Množí se na to dotazy, tak si vám dovolím při této příležitosti oznámit, že volební výbor zasedne 3. května, čili příští čtvrtek, v 8 hodin 30 minut a následně po zasedání volebního výboru bych si dovolil ještě na této schůzi navrhnout zařazení bodu volba členů Rady České televize, čili nejspíše na 9. května ve třetím týdnu.

Zároveň dovolte, abych vás informoval, že na základě včerejší rezignace člena Rady Českého rozhlasu pana Štěpána Kotrby proběhnou další kroky v této věci. Předseda Sněmovny vyhlásí nebo dá výzvu pro organizace, které mají právo podávat návrhy, a následně se volební výboru bude tímto zabývat a na příští schůzi nebo některé z následujících bychom měli zvolit i tohoto chybějícího člena Rady Českého rozhlasu.

Dále dovolte jen ve stručnosti zrekapitulovat zbývající volná místa v dalších orgánech, které volí Poslanecká sněmovna, a může tedy nastat volba.

Jeden člen chybí v Radě České tiskové kanceláře. Obracím se tedy na poslanecké kluby, všichni tu informaci mají, ale obracím se na poslanecké kluby, aby učinily návrhy na tohoto jednoho chybějícího člena.

Chybí jeden člen v dozorčí radě Pozemkového fondu České republiky.

Rada České televize je v řešení.

A dále chybí třináct členů Rady Státního fondu kultury České republiky. Zde čekáme na návrh ministra kultury.

Chybějí tři členové Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Rovněž čekáme na návrh ministra kultury.

Dále je jedno neobsazené místo náhradníka ve správní radě VZP, dvě místa náhradníka v dozorčí radě VZP .

Je neobsazené místo vedoucího stálé delegace OBSE.

Děkuji za pozornost a přeji všem krásný den.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to byla tedy informace o volbách, které nás čekají. A teď prosím pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedající, paní a pánové, dovolte, abych vás požádal o pevné zařazení dvou bodů, jejichž předkladatelem je hlavní město Praha. Jsou to body pod pořadovým číslem 16 a 21, sněmovní tisky 98 a 160, jako první dva jednací body dnešního odpoledního programu.

Důvod je následující: První náměstek primátora hlavního města Prahy Mgr. Blažek, který je zastupitelstvem určen k předkládání těchto návrhů, je dnes dopoledne služebně mimo hlavní město, zastupuje primátora hlavního města, a proto mě požádal o pevné zařazení těchto bodů na dnešní odpoledne. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já se ptám, jestli ještě někdo chce navrhnout něco dalšího, to znamená nějakou další změnu pořadu. Ale pokud ne, tak tohle bychom asi hlasovali tak, jak jsme to obdrželi.

Já jenom zazvoním na poslance. Kdo se chce zúčastnit hlasování o změnách v pořadu schůze, ať se dostaví.

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu číslo 7.

Omlouvám ještě z jednání pana poslance Rabase, který je u zubaře.

Můžeme asi hlasovat o těch návrzích, které jste vyslechli.

 

První byl návrh pana poslance Koníčka. Ten navrhoval, abychom v pátek, tento pátek po pevně zařazených bodech, zařadili ještě dvě zprávy - Zpráva o hospodaření politických stran a hnutí za rok 2006, to by byla ta první a ta druhá, to by bylo Doplnění zpráv o hospodaření politických stran hnutí za roky 2004 a 2005. Takže tyto dvě zprávy bychom zařadili v pátek tento týden po pevně zařazených bodech. A já nechám hlasovat najednou oba dva body.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, takto pevně zařadit, tak prosím, stiskněte tlačítko. A kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 47. Přítomno je 167, pro hlasovalo 156, proti žádný, takže tento návrh byl přijat.

 

My jsme tady měli další návrh, který přednesl pan poslanec Vojíř, který se týkal bodu 27 a týkal se zákona o získávání a zdokonalování způsobilosti k řízení motorových vozidel a podobně. To byl návrh předkládaný ministrem dopravy. Ten návrh, který předkládal pan poslanec Vojíř, byl veden obavou, že bychom se k tomuto bodu mohli propracovat v pátek, kdy tady ministr dopravy nebude. Nicméně já se domnívám, že je ještě určitá šance, že ten bod by se dal projednat i dneska. Takže bych doporučoval, abychom to dneska ještě ponechali v programu. Uvidí se, jak to dopadne. A když to nedopadne, tak se to dá zítra navrhnout - ten odsun.

Tak je s tím souhlas, takže bychom ještě dnes nehlasovali ten bod 27.

 

Pak byl návrh paní poslankyně Kateřiny Jacques. Ten se týkal bodu 47 a jeho vyřazení. To je ta dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy o evidenci cestujících leteckými dopravci. To si myslím, že na základě té žádosti bychom mohli vyřadit, takže nechám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu 47 z programu schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 48. Přítomno je 169. Pro hlasovalo 159, proti žádný, takže tento návrh byl přijat.

 

Pak jsme vyslechli informaci pana předsedy výboru pro volby Tluchoře. Tam nebylo nic k hlasování.

 

Pan poslanec Vidím navrhoval zařadit pevně dva body - body 16 a 21, které se týkají hlavního města Prahy, aby se jich mohl účastnit náměstek Blažek. Takže tyhle dva body, 16 a 21, navrhoval zařadit na dnešek jako první dva jednací odpolední body.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení bodů 16 a 21 na dnešek odpoledne jako první body jednání? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 49. Přítomno je 169 poslanců. Pro hlasovalo 137, proti 8, takže návrh byl přijat.

 

To znamená - ještě něco? Tam něco bylo na hlasování?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se omlouvám, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vím, že jsem těch informací podával hodně a možná to v tom zaniklo, ale navrhoval jsem zařazení nového bodu - Návrh na volbu členů pracovní skupiny Poslanecké sněmovny k jednání s poslanci Národní rady Rakouska o otázkách souvisejících s provozem jaderné elektrárny Temelín.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP