(15.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

67.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2007
/sněmovní tisk 145/

 

Slovo má opět ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, dovolte mi, abych v souladu s § 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, předložil k projednání návrh rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2007.

Rozpočet Pozemkového fondu na rok 2007 předpokládá příjmy ve výši 1,59 mld. Kč. Příjmy z privatizace a pronájmu majetku státu ve správě Pozemkového fondu mají proti rozpočtu na rok 2006 mírně sestupný trend a pohybují se v částkách 225 mil. a 250 mil. Kč. Naopak u příjmů z prodeje státní zemědělské půdy se očekává proti rozpočtu na rok 2006 mírný nárůst o 40 mil. Kč. - Zde si samozřejmě dovolím vsuvku. Pokud se něco prodává, tak příjmy z toho prodeje stoupají, naopak příjmy z pronájmu klesají.

Navrhované příjmy z prodeje státní zemědělské půdy pro rok 2007 vycházejí z předpokládané celkové výměry převedených pozemků ve výši zhruba 60 tis. hektarů a započítání splátek realizovaných převodů minulých let a zohledňují strukturu, lokaci i kvalitu pozemků, které zůstávají ve správě Pozemkového fondu České republiky. Nárůst se předpokládá i v položce příjmů z převodů dle zákona 17, zákona o půdě.

Objem výdajů na rok 2007 je rozpočtován ve výši 1 959 300 000 Kč. Výdaje na správu majetku včetně demolic jsou ve srovnání s rozpočtem na rok 2006 nižší o 40 mil. Kč. Výdaje na identifikaci a převod majetku, výdaje spojené s privatizací a výdaje na právní zastoupení a vymáhání pohledávek oproti roku 2006 mírně klesají.

V položce finančních náhrad je rozpočet na rok 2007 o 95 mil. Kč nižší než v roce 2006, protože vzhledem k tzv. restituční tečce výrazně ubyly zápočty pohledávek proti nárokům oprávněných osob.

Novou položkou rozpočtu na rok 2007 jsou peněžité náhrady podle § 16 odst. 1 zákona o půdě ve výši 300 mil. Kč. Dnem 5. 5. 2006 nabyla účinnosti novela zákona o půdě, která stanoví Pozemkovému fondu povinnost poskytnout peněžitou náhradu za pozemky, které se nevydávají a za které nelze poskytnout jiný pozemek. Rozpočtovaná částka na rok 2007 vychází z předpokládaného objemu peněžitých náhrad, které by Pozemkový fond měl vyplatit celkem v průběhu následujících tří let.

Ostatní výdaje pro rok 2007 činí 362 mil. Kč a jejich podstatnou část, to je 350 mil. Kč, tvoří jednoduché pozemkové úpravy v okresech s nedokončeným přídělovým řízením.

Výše provozních a investičních nákladů má vazby na objemy a náročnost při realizaci zákonem stanovených činností. Nejvýznamnější položkou v tomto okruhu nákladů jsou osobní a sociální náklady, jejichž obsahem jsou kromě mzdových nákladů i povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění a příděly sociálnímu fondu. V rozpočtu provozních investičních nákladů zůstává 16,8 mil. Kč na dokončení dislokace ústředí, na kterou bylo v roce 2003 schváleno 340 mil. Kč.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh rozpočtu byl v souladu se zákonem o Pozemkovém fondu projednán dne 31. října 2006 v prezidiu Pozemkového fondu a následně 7. listopadu 2006 v dozorčí radě Pozemkového fondu. Oba orgány návrh rozpočtu pro rok 2007 doporučily ke schválení. Vláda materiál projednala 24. ledna 2007 a v usnesení č. 64 jej doporučila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ke schválení. Dne 4. dubna 2007 rozpočet projednal na své 10. schůzi zemědělský výbor a doporučil ho ve svém usnesení č. 44 Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit.

Tak, a máme to za sebou, takže vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám také, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje výboru zemědělského, pana poslance Petrušku. Usnesení tohoto výboru nám bylo předloženo jako sněmovní tisk 145/1. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Daniel Petruška: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pan ministr přednesl tak vyčerpávající zprávu, že mohu pouze zopakovat, že zemědělský výbor na svém 10. zasedání 4. dubna tohoto roku projednal rozpočet Pozemkového fondu. Jedině jako člen dozorčí rady Pozemkového fondu vás mohu ubezpečit, že tento rozpočet byl sestavován podle stejných pravidel, podle kterých byl sestavován i v minulých letech, že žádným způsobem nevybočil z pravidel, která byla v minulých letech, a zemědělský výbor ho doporučuje schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku do této rozpravy nemám žádnou. Ptám se na vaše přihlášky z místa. Není-li taková přihláška, končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Písemné přihlášky opět nemám, ale požádám zpravodaje, pana poslance Daniela Petrušku, aby v rámci podrobné rozpravy zopakoval návrh usnesení, o němž bude Poslanecká sněmovna hlasovat.

 

Poslanec Daniel Petruška: Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna schválila svým usnesením rozpočet Pozemkového fondu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není-li taková přihláška, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, jak nás s ním seznámil pan zpravodaj.

Pro všechny jen zopakuji, že budeme hlasovat o usnesení tohoto znění: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2007." O tomto návrhu usnesení budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 72 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 72, přítomno 167, pro 131, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Děkuji opět panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji a končím projednávání bodu 67, sněmovního tisku 145.

 

Dámy a pánové, vracíme se k bodu otevřenému před polední pauzou. Tímto bodem je

 

31.
Návrh poslanců Borise Šťastného, Olgy Zubové a Jiřího Carbola na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami
působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami
a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 225/2006 Sb.
/sněmovní tisk 142/ - prvé čtení

 

Byl přerušen v rámci obecné rozpravy, tedy bude dále probíhat obecná rozprava ke sněmovnímu tisku 142. Pokud mám všechny podklady v pořádku, oznamuji vám, že mám dvě přihlášky do této obecné rozpravy, a nyní už třetí. První přihláška je pana poslance Borise Šťastného, druhá pana kolegy Martina Bursíka, třetí od pana kolegy Rabase, čtvrtá od pana kolegy Jičínského. To je zatím seznam těch, kteří chtějí v této věci vystoupit. Jako prvního požádám o slovo pana poslance Borise Šťastného.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, vracíme se k debatě o tzv. antikuřáckém zákoně, kterou jsme přerušili před polední pauzou. Já bych zatím chtěl poděkovat za velmi věcnou debatu všem, kteří vystoupili. Pokusím se v této věcnosti pokračovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP