(12.40 hodin)
(pokračuje Filip)

O přikázání výboru pro bezpečnost rozhodneme v hlasování číslo 96, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 129 poslanců pro 127, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhým hlasováním o přikázání bude přikázání výboru petičnímu, a to hlasování pořadové číslo 97, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přikázání petičnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 131 poslance pro 80, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je přikázání výboru pro sociální politiku. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 98, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 132 poslanců pro 68, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem je přikázat výboru ústavněprávnímu. O tom rozhodneme hlasováním pořadové číslo 99, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 132 pro 114, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Posledním návrhem je přikázat výboru pro evropské záležitosti. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 132 poslanců pro 73, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o žádosti vlády o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

Ještě ministr vnitra a informatiky pan Langer. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Já to ponechám na vůli Sněmovny. Jak říkám, žádost o zkrácení lhůty o 30 dnů byla dána tím, že máme povinnost transponovat onu směrnici 2005/71/ES Sb. do 12. října tohoto roku. Vzhledem k tomu, že máme před sebou velmi pracovně strávené prázdniny, jak předpokládám, tak se neobávám, že bychom to nestihli. Takže klidně tu lhůtu zkracovat nemusíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za vstřícnost vůči výhradám předneseným v rozpravě.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 101 a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty k projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 133 poslanců 60, proti 52. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost, výboru petičnímu, výboru pro sociální politiku, ústavněprávnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Lhůta k projednání zůstává podle jednacího řádu 60 dnů. Děkuji panu ministru vnitra Ivanu Langerovi, děkuji zpravodajce paní poslankyni Zuzce Bebarové Rujbrové a končím bod č. 29.

 

Přejdeme podle pořadu schůze k bodům, které jsme pevně zařadili z bloku druhých čtení. Jedná se o bod číslo 7. Tím je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 127/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr spravedlnosti pan Jiří Pospíšil. Ještě než ho pozvu, budu konstatovat, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 127/1. Zároveň požádám pana poslance Stanislava Křečka, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

A teď už tedy žádám pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby se ujal svého slova v úvodu druhého čtení. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já z toho důvodu, že čas se nachýlil, se pokusím velmi stručně odůvodnit onu novelu. Ostatně jedná se o druhé čtení a v rámci prvého čtení jsme o ní diskutovali relativně rozsáhle.

Chci pouze říci, že se jedná o novelu trestního zákona, která je dána našimi závazky vyplývajícími z členství v Evropské unii. Jedná se o transpozici dvou směrnic a jednoho rámcového rozhodnutí. Cílem této transpozice je upravit skutkové podstaty trestných činů, které upravují postih za podporu při neoprávněném překračování státních hranic, při organizování takovéto činnosti a při napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. V zásadě se jedná o soubor trestných činů, které naše právo zná. Jsou upraveny v platném trestním zákoníku a my v tuto chvíli touto novelou pouze upravujeme platné právo podle požadavků již zmíněných norem komunitárního práva. Nechci zde podrobně hovořit, pouze zmíním tolik, že ta novela například přináší zcela nový § 171d, to je trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Toto dosud nebylo trestné podle českého platného práva.

Ústavněprávní výbor celou věc projednal. Chci poděkovat ústavněprávnímu výboru za vstřícnost při projednávání této novely. Novela byla podpořena ústavněprávním výborem s tím, že došlo k určitým úpravám, které Ministerstvo spravedlnosti coby navrhovatel podporuje, nemá s tím problém. Jinými slovy, usnesení ústavněprávního výboru je v souladu s představou, nebo chcete-li, s názorem navrhovatele této novely.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Nyní žádám pana zpravodaje Stanislava Křečka, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegyně a kolegové, jak už bylo řečeno, ústavněprávní výbor se touto otázkou velmi podrobně zabýval. Pokud pan ministr děkoval za práci ústavněprávnímu výboru, je toto poděkování na místě. Ústavněprávní výbor se tím zabýval velmi podrobně. Odstranil některé pochybnosti, které vznikaly v souvislosti s aplikací tohoto zákona, například s pomocí uprchlíkům po stránce zdravotní, po stránce právní, aby nebyli trestáni lidé, kteří se zdržují i bez souhlasu na našem území, aby takovíto lidé nemohli být postihováni.

Výsledné usnesení vám bylo rozdáno. Ústavněprávní výbor doporučuje, aby v této podobě byla tato novela zákona přijata. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za přednesení zprávy ústavněprávního výboru. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy ve druhém čtení z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu a také konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do podrobné rozpravy. Ale evidoval jsem při rozdávání materiálu, že tady evidentně existoval zájem na podrobné rozpravě. Není, takže i podrobnou rozpravu končím.

V tom případě se ptám, jestli se hlásí navrhovatel a zpravodaj o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Protože nepadl žádný návrh v rozpravě, končím druhé čtení tohoto návrhu. Končím bod 7. Děkuji panu zpravodaji.

 

Pan ministr ještě zůstane u stolku zpravodajů, protože dalším bodem je bod číslo

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb.,
o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 128/ - druhé čtení

 

Jsme ve druhém čtení a vedle pana ministra Jiřího Pospíšila zaujme své místo zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková. Děkuji. Budu ještě konstatovat, že návrh jsme v prvém čtení přikázali ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 128/1.

Z pověření vlády, jak už jsem řekl, uvede tento návrh zákona ministr spravedlnosti pan Jiří Pospíšil. Pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP