(15.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím bod číslo 54.

 

Zahajuji bod

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně
ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní
a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 161/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr životního prostředí pan Martin Bursík a zpravodaj výboru pro životní prostředí pan poslanec Libor Ambrozek. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 161/4.

Otevírám rozpravu, do které nemám přihlášku, a z místa se mi hlásí pan poslanec Hanuš. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážený pane předsedo, já bych si dovolil načíst legislativně technickou připomínku k pozměňovacímu návrhu zemědělského výboru označenému A7 - přechodná ustanovení, protože pokud by byly přijaty pozměňovací návrhy A2 až A6, kterými se zkracuje lhůta pro plnění evidenční povinnosti, je třeba zároveň upravit A7, dikci přechodného ustanovení, takto: Slova "kalendářní rok" se nahrazují slovy "kalendářní pololetí". Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan zpravodaj si zaznamenal. Dále do rozpravy paní poslankyně Konečná. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi také, abych načetla krátkou legislativně technickou úpravu mého pozměňovacího návrhu F1, a to slova "od prvního dne v měsíci následujícího po dni vyhlášení" se nahradí slovy "účinností tohoto zákona", tak abychom dostáli všem legislativním procedurám, na které jsme zvyklí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Dále do rozpravy? Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Kolegyně, kolegové, já ve všech případech, kde se mění datum účinnosti z 1. 1. 2008, musím, jakkoliv si uvědomuji časovou naléhavost, s tím návrhem nesouhlasit a upozornit na to, že Ministerstvo financí nebude připraveno ani softwarově, ani svými pracovníky pro správu příslušných poplatků, a je mojí odpovědností to na půdě Poslanecké sněmovny říci. V únoru tohoto roku se vláda zabývala možným datem účinnosti a k jinému datu nemohla přijmout svůj návrh. Je samozřejmě plným právem Poslanecké sněmovny přijmout jakékoliv usnesení, ale jenom něco je v technických možnostech a lidských silách. Dovolím si na to proto upozornit a nesouhlasím s posunem data účinnosti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Soušek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já jsem tady minule načítal pozměňovací návrh. Bohužel došlo k písařské chybě a zůstal tam původní text, to znamená, já bych to ještě jednou upřesnil, a tj. v tom znění, kde je 0,1 procent napsáno matematicky, tak já jsem navrhoval, aby to bylo napsáno doslova na jedno desetinné místo, psáno textem, a to z toho důvodu, aby to bylo přesnější vyjádření. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy? Pan zpravodaj - pan poslanec Ambrozek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedo, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil načíst dvě drobné legislativně technické připomínky, které se vztahují k pozměňovacímu návrhu kolegy Koníčka, pokud bude přijat. Vzhledem k tomu, že jsou tam kladná stanoviska, tak musím říct asi dopředu, že zřejmě ano, tak je potřeba provést legislativně technickou úpravu v pozměňovacích návrzích A7 a B10.

V návrhu A7 se slova "paragraf 3a odst. 3 a 5" nahrazují slovy "§ 3a odst. 3 a 6". A v pozměňovacím návrhu B10 se slova "§ 3a odst. 8" nahrazují slovy "§ 3a odst. 9". Je to proto, že přijetím pozměňovacího návrhu pod písmenem C dojde ke vložení nového odstavce 5 do § 3, a proto dojde k přeznačení dotčených odstavců, to znamená legislativa to upraví v dalších pasážích, ale v podaných pozměňovacích návrzích je to potřeba upravit. Takže bychom potom hlasovali o těchto dvou legislativně technických připomínkách po hlasování o pozměňovacím návrhu C. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Dále do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Případná závěrečná slova pana navrhovatele. Chce pan navrhovatel? (Ano.) Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Dámy a pánové, dobrý den. Než přistoupíme k hlasování, tak dovolte, abych nejprve zdůraznil význam toho zákona. Nechci příliš zdržovat, ale je zřejmé, že uplatněním biopaliv snížíme závislost na dodávkách ropy, zvýšíme náš podíl obnovitelných zdrojů na využití biopaliv v dopravě, dáme další, nové šance našim zemědělcům pro zemědělskou produkci energetických plodin a rostlin, a navíc také budeme plnit naše závazky, které jsou jak v Bílé knize, tak nově ze závěrů Rady EU.

Mám připravena stanoviska za předkladatele k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Rád bych řekl Poslanecké sněmovně, že jestli všechno dnes dobře dopadne a ten zákon odhlasujeme ve formě tak, jak vám doporučíme za předkladatele a za zpravodaje, tak ještě nemáme odpracováno. Budeme mít zajištěno povinné přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty v příslušné kvótě, procentu; máme zajištěnu podporu stoprocentních biopaliv, protože již nyní máme nulovou spotřební daň, ale nemáme zajištěno uplatnění vysokoprocentních biopaliv na našem trhu, a je zcela zřejmé, že dosáhnout desetiprocentního podílu biopaliv do roku 2020, jak jsme se zavázali spolu s dalšími 26 evropskými zeměmi, nelze pouhým přimícháváním a stoprocentními biopalivy, protože přimíchávání podle evropské směrnice a norem je možné pouze do výše 5 % objemových do konvenčních paliv.

Pokud shrnu jenom bleskem názory, tak pokud jde o pozměňovací návrhy zemědělského výboru, tam budu doporučovat nesouhlas vyjma návrhu A7. Pokud jde o pozměňovací návrhy životního prostředí, tak souhlas en bloc. Pozměňovací návrh poslance Koníčka - souhlas. Pozměňovací návrh poslance Zgarby - nesouhlas kromě D2, kde jsme se nakonec dohodli s panem ministrem zemědělství, že bychom souhlasili s tím, abychom 4,5 % metylesteru řepkového oleje v naftě akceptovali od data 1. 1. 2009. Pozměňovací návrh poslance Souška - souhlas. A pozměňovací návrh paní poslankyně Konečné k datu účinnosti zákona - nesouhlas. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zeptám se zpravodajů - prvního pana zpravodaje Ambrozka, jestli chce vystoupit. Ano, chce.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Ano, pane předsedo. Jenom naváži na slova předkladatele. Samozřejmě jsme i při diskusi na výborech slyšeli určité obavy Ministerstva financí, ale vzhledem k tomu, že tento zákon byl slibován již loni na podzim s navrženou účinností 1. ledna tohoto roku, potom se mluvilo o 1. červenci, k těmto vládním návrhů nedošlo, a já jsem přesvědčen, že i po diskusi, tak jak proběhla ať už ve výborech nebo na plénu, tak to datum 1. září je skutečně nejzazší termín, na které si myslím, že bychom vzhledem nejenom k ochraně životního prostředí, ale i podpoře zemědělství měli jít, protože to vytváří dostatečný časový prostor pro přípravu všech kontrolních orgánů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se zeptám pana zpravodaje Hanuše, jestli chce vystoupit. Nechce. Pak se zeptám pana zpravodaje Ježka, jestli chce vystoupit. Nechce vystoupit.

Přikročíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP