(15.00 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedo. Opět dovolte, abych jenom poděkoval Poslanecké sněmovně za projednání této předlohy a stručně se vyjádřil k pozměňovacím návrhům.

Pozměňovací návrh pana poslance Papeže podle mého názoru danou skutečnost stejně neřeší, ale rovněž také nemůže ničemu škodit, takže k němu mám vlídně neutrální stanovisko, a návrhy pana poslance Ježka podporuji a doporučuji je ke schválení. Samozřejmě pak celý zákon. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Ježek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Libor Ježek: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi legislativně technickou. Na straně 3 bod II ve znění písm. d) slova "na státní rozpočet" změnit na slova "státního rozpočtu". Pak česky správně začátek té věty zní: "Bez dopadu na saldo státního rozpočtu zvýšit celkové příjmy … atd." Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku neregistruji, rozpravu končím.

Ptám se na případná závěrečná slova pana předkladatele a pana zpravodaje. Pan zpravodaj chce vystoupit se závěrečným slovem? Ne.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Totéž prosím od pana ministra. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, rozpočtový výbor nepřijal žádné pozměňovací návrhy. Budeme tedy hlasovat pouze o pozměňovacích návrzích, které byly předneseny ve druhém čtení 24. dubna letošního roku. Navrhuji, abychom hlasovali v následujícím pořadí. Nejprve o pozměňovacím návrhu pod písm. A pana poslance Jiřího Papeže, poté o pozměňovacím návrhu pod písm. B pana poslance Libora Ježka, a to nejprve o I a potom o II a III. Čili celkem by to byla tři hlasování o pozměňovacích návrzích a potom čtvrté hlasování o návrhu zákona jako o celku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Ptám se, jestli jsou námitky proti tomuto postupu. Já si myslím, že tento postup je velice jednoduchý, že ho nebudeme schvalovat hlasováním. Prosím, pane zpravodaji, předkládejte jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Nejprve tedy hlasujeme o pozměňovacím návrhu pana poslance Jiřího Papeže pod písm. A. Stanovisko zpravodaje kladné. (Stanovisko ministra pozitivně neutrální.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže stanoviska mírně rozporná. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 255 z přítomných 163 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Libora Ježka pod písm. BI. Stanovisko neutrální. (Ministr souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 256 z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro návrh 101, proti 3. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Libora Ježka pod písm. BII a III. Stanovisko neutrální. (Stanovisko ministra souhlasné.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 257 z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro návrh 83, proti 2. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní bychom mohli hlasovat o návrhu zákona jako o celku, protože jsme již hlasovali o všech přednesených pozměňovacích návrzích.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Není proti tomuto postupu námitek? Žádnou námitku nevidím, proto přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 107, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Stanoviska? (Zpravodaj neutrální, ministr souhlasné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 258 z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro 105, proti 3. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi, končím bod 58.

 

Zahajuji bod 60, kterým je

 

60.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007
/sněmovní tisk 148/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu, do které se mi hlásí pan ministr Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dovolte, abych připomněl vzhledem k diskusím v předcházejících čtení, že vláda tímto návrhem zákona nečiní nic jiného než to, co jí Poslanecká sněmovna uložila při hlasování o státním rozpočtu na rok 2007. Protože kromě schváleného rozpočtu také Poslanecká sněmovna schválila vypořádání salda a uložila tedy tak vládě, aby předložila dluhopisový program příslušné výše a zbytek vypořádala půjčkami od Evropské investiční banky a pohybem na státních finančních aktivech, pokládám tedy za logické, že všichni ti, kteří nám to svým hlasováním uložili, teď budou akceptovat splnění tohoto úkolu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Dále do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na případná závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje. Nejsou. Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007, podle sněmovního tisku 148."

Stanoviska? (Zpravodaj kladné, ministr kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 259 z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro návrh 78, proti 55. Konstatuji, že s tímto zákonem nebyl vysloven souhlas.

 

Ale probíhá kontrola hlasovacích listin. Chvíli počkáme.

(Hlas mimo mikrofon: To je docela průšvih.)

Ptám se kontrolorů, jestli je všechno v pořádku. - Pan poslanec Lhota. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP