(17.40 hodin)
(pokračuje Liška)

Dále žádá vládu, aby případné reakce na takovéto hrozby byly vytvářeny na aliančním základě v souladu se závěry pražského a rižského summitu NATO, tak aby v alianci nedocházelo k vytváření různých úrovní bezpečnosti pro jednotlivé členské státy.

Dále žádá vládu, aby jednání s USA o případném umístění prvků protiraketové obrany na území Evropy bylo provázáno s jednáním ve strukturách NATO.

A závěrem žádá vládu, aby usilovala o prohloubení dialogu s Ruskou federací v Radě NATO-Rusko, a rovněž pokračovala v česko-ruském dialogu na toto téma.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Také vás požádám, abyste mi váš text usnesení dal sem nahoru k řídicímu stolku.

Vidím, že se o slovo hlásí místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek s dalším návrhem usnesení. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, dámy a pánové, já celkem chápu, že se už asi těžko orientujete v návrzích, které tady zaznívají, tak by bylo asi dobré mít je písemně.

Jenom abych možná některým objasnil, co se děje a co to je za návrh, který tady přednesl pan poslanec Liška. Pan poslanec Liška v podstatě přednesl návrh sociální demokracie, možná s mírnými úpravami, a vynechal pouze ten poslední odstavec, který se týká požadavku na referendum v České republice. To samozřejmě může takto navrhnout. Já upozorňuji, že to je vlastně ta jediná podstatná úprava, kterou v našem návrhu provedl, a je to prostě věc svědomí Strany zelených, která má přímou demokracii ve svém programu, o které se ví, jaký postoj má většina členů ke způsobu, jak tady má být umístěn radar Spojených států, a která přesto je asi schopna v této roztodivné piruetě si to ustát a tuto věc objasnit.

Tak jenom, aby bylo jasno: To, co přednesl pan poslanec Liška, je návrh sociálních demokratů bez požadavku referenda! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Není-li taková, končím podrobnou rozpravu.

Pan ministr Alexandr Vondra se hlásí o slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Dámy a pánové, já bych rád ta předcházející slova pana Zaorálka uvedl na pravou míru. To, co tu přednesl pan poslanec Liška, není návrh ČSSD. To je text, který byl vyjednáván v průběhu dnešního dopoledne na úrovni stran vládní koalice a ČSSD, s tím, že jsme se nedokázali shodnout na jedné jediné věci, a to je přesný postoj k referendu. Čili nejde o návrh ČSSD okleštěný o něco, ale je to prostě text, který odráží, řekl bych, míru možné shody, aspoň částečně, napříč touto Sněmovnou v zájmu důležité věci, která je v národně bezpečnostním zájmu této země. Že se nepodařilo dohodnout i zbytek, je, bych řekl, možná chyba, která není rozhodně na naší straně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek má slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, ještě jednu poznámku bych si dovolil. Jestli je toto jednání a tento návrh Spojených států v národně bezpečnostním zájmu ČR, to je to, co tady mělo být obhájeno těmi, kdo se za něj stavějí. Já jsem přesvědčen, že ta rozprava, která se konala ve Sněmovně, toto opět nesplnila.

K té rozpravě bohužel ten návrh předložil pan místopředseda vlády Alexandr Vondra, který vlastně z hlediska kompetencí, které ve vládě má, tak mu vlastně tato věc vůbec nepřísluší. Připomínám, že v naší rozpravě chyběli ministři zahraničí pan Schwarzenberg, stejně jako chyběla ministryně obrany paní Parkanová, stejně jako chyběl předseda vlády Mirek Topolánek, a je to poprvé, co jsme ve Sněmovně o této závažné věci takto mluvili a chyběli ti, kteří podle mě měli povinnost při ní být.

Při té debatě, přátelé, většinou mluvila opozice. Tady to byl často spíš monolog a já si vůbec ani netroufám rekapitulovat to, na které otázky se nám znovu nedostalo odpovědi. Bylo to poprvé, co jsme ve Sněmovně o tom mluvili, ze strany vlády ta debata byla podle mě hrubě podceněna - jak účastí, tak argumenty, které jsme tady slyšeli.

Já bych požádal pana místopředsedu, aby tady netvrdil, že to, co tady hlasujeme, je prokázáno jako národně bezpečnostní zájem České republiky. To z té debaty vůbec nevyplynulo! A nebudu se tady přít s panem místopředsedou, kolik slovíček tam bylo pozměněno v těch rozhovorech.

Pro mě je podstatné, anebo bych řekl rád toto: Ano, sociální demokracie zřejmě nepodpoří návrh, který tady zvedla komunistická strana. Především proto, že návrh komunistů je takový, že vlastně zní: přerušit jednání a skončit je. My jsme přesvědčeni, že Spojené státy jsou naším spojencem a partnerem, ať tam vládne jakákoliv vládní administrativa. Jak to kdysi řekl prezident Kwasniewski: Do Spojených států patří také Texas a Massachusetts a z různých částí přicházejí prezidenti a všechny musíme respektovat!

Já za sebe bych řekl, že já současné administrativě Spojených států nedůvěřuji, a přesto respektuji, že to jsou regulérně zvolení představitelé Spojených států, a my s nimi jsme pro jednání. Proto nepodpoříme návrh na přerušení těchto jednání. Na druhé straně ze strany koalice opět v této Sněmovně nebylo ani vysvětleno, ani obhájeno, kde je zájem České republiky a proč bychom měli v těchto jednáních s návrhem Spojených států souhlasit. Já doufám, že je ještě prostor k tomu, abychom v tom úspěšněji pokračovali.

A to, že jsme se na textu usnesení nedohodli, nevidím jako překvapení. Naše postoje jsou skutečně rozdílné. Odmítnutí referenda je věc, se kterou my se prostě nemůžeme sejít. Na tomto se prostě zákonitě nemůžeme shodnout! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Skončili jsme podrobnou rozpravu. Zeptám se, zda je zde zájem o závěrečné slovo pana místopředsedy vlády.

Pardon, ještě registruji přihlášku pana ministra Karla Schwarzenberga, kterého žádám o slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Jenom abych objasnil, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, situaci. Místopředseda vlády doktor Alexandr Vondra při poslední diskusi v Poslanecké sněmovně jednal z pověření předsedy vlády, který byl připraven tak jako já v pátek vystoupiti, pak se diskuse posunula a on měl už jiné povinnosti, já také, a tudíž byl místopředseda vlády pověřen ho zastupovati. Myslím, že to dělal velice dobře a že jednáme tady ve shodě. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se ještě jednou, zda chce místopředseda vlády Alexandr Vondra vystoupit se závěrečným slovem k tomuto tématu. Se závěrečným slovem - táži se pana místopředsedy vlády, zda chce vystoupit. Nechce.

Máme před sebou, kolegyně a kolegové, pět návrhů usnesení. Přivolávám všechny poslankyně a poslance do jednací síně.

Ale slovo má ještě předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já se omlouvám, ale požádám vás o přestávku na 30 minut na jednání poslaneckého klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Vyhlašuji přestávku do 18.15.

 

(Jednání přerušeno v 17.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP