(15.20 hodin)

Poslanec Oldřich Vojíř: To není námitka, pane předsedo, spíše dotaz, kam byste zařadil ten nově zařazený bod "prodloužení termínu jednání", protože to nepadlo. Bod byl sice zařazen, ale nepadlo. Pokud by to bylo možné, tak na příští úterý, jestli o to můžu požádat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená pevné zařazení na úterý 12. 6. jako třetí bod, protože by tam byly volby - body 51 a 52 - a pak by mohl být tento bod. Já přesto o tomto nechám hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 34 z přítomných 198 poslankyň a poslanců pro návrh 196, proti nikdo. Konstatuji, že nový bod, který navrhl pan poslanec Vojíř, byl zařazen jako třetí bod na úterý 12 .6.

 

Tím jsme vyčerpali všechny návrhy a připomínky.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu jako celku ve znění pozměňovacích návrhů, které právě byly přijaty. Ještě ke mně míří paní ředitelka. (Konzultace mimo mokrofon.) Takže můžeme o tom hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 198 poslankyň a poslanců pro návrh 170, proti 26. Konstatuji, že program 15. schůze Poslanecké sněmovny byl schválen. (V sále začíná být rušno.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní tedy budeme postupovat podle schváleného programu, jak jsme si jej před chvílí schválili.

 

Jako první je bod číslo jedna a je to

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 91/1996 Sb.,
o krmivech, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 149/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, dovolte mi, abych se vyjádřil k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů. (Hovory v sále pokračují.)

Hlavním cílem navrhované právní úpravy je dosažení souladu mezi právními předpisy Evropské unie a vnitrostátní právní úpravou. Jedná se zejména o adaptaci nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 183/2005, kterým se stanoví požadavky na hygienu krmiv. V souvislosti s nařízením č. 183/2005 je nově upraveno řízení o schválení provozu krmivářského podniku a řízení o registraci tohoto provozu.

Já vidím, že vůbec nedáváte pozor, ale je to fakt zajímavá látka.

Nově jsou formulovány požadavky na provoz a provozovatele krmivářského podniku.

Problematika zákona o krmivech byla projednána na odborném semináři zemědělského výboru dne 11. 5. 2007 v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském v Brně. Jednání se zúčastnili členové zemědělského výboru a odborníci. Na semináři byly projednány pozměňovací návrhy k novele zákona o krmivech, které se týkaly zejména upřesnění pojmů a zmocňovacích ustanovení. Problémy týkající se dodatečné kontroly byly odstraněny pozměňujícím návrhem pana poslance Papeže.

Účastníci semináře se shodli na tom, že vládní návrh přispěje k odstranění problémů, které se vyskytují v oblasti krmiv, aniž by jeho přijetí zatížilo provozovatele krmivářských podniků.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, promiňte, já zkusím zazvonit, utišit. (Zvoní.) Pokusím se kolegyně a kolegy utišit.

Prosím, pane ministře, pokračujte.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Děkuji. Vládní návrh novely zákona o krmivech projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu dne 16. května 2007. V rámci jeho projednávání bylo schváleno devatenáct pozměňovacích návrhů, které vzešly z jednání na semináři v Brně. Záměry předkladatele byly těmito návrhy zpřesněny a jednoznačněji formulovány.

Vážená Sněmovno, doporučuji vám tedy předložený vládní návrh novely zákona o krmivech včetně přijatých pozměňovacích návrhů zemědělského výboru propustit k hlasování do třetího čtení. Děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 149/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedo. Paní a pánové, není třeba více slov, pan ministr řekl to podstatné. Já mám jenom povinnost seznámit vás s návrhem usnesení zemědělského výboru, a to z 12. schůze zemědělského výboru 16. května k vládnímu návrhu zákona o krmivech.

Zemědělský výbor po úvodním slově Ing. Stanislava Kozáka, náměstka ministra zemědělství, zpravodajské zprávě Ing. Pavla Kováčika a po rozpravě

za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 149, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů,

za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny

a za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu na schůzi zemědělského výboru.

Mohu, kolegyně a kolegové, konstatovat totéž co pan ministr. Došlo skutečně ke zpřesnění. Došlo ke shodě jak na semináři, tak posléze na zemědělském výboru o přijetí pozměňovacích návrhů. Došlo ke vzájemnému vysvětlení některých drobností a je tento návrh skutečně, až na dvě maličkosti - a tím si dovoluji avizovat, že přednesu ještě jeden pozměňovací návrh a jeden má připraven jiný kolega - připraven ke schválení ve třetím čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otvírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Hlásí se pan poslanec - obecná, ano - takže nehlásí se pan poslanec Kováčik, až do podrobné. Takže nyní probíhá obecná rozprava. Ptám se ještě jednou, jestli se někdo do obecné rozpravy hlásí. Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se mi přihlásili písemně pan poslanec Bohatec, poté pan poslanec Kováčik. Pan poslanec Bohatec má slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést pozměňovací návrhy k právě projednávanému tisku, k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů.

Mám tři pozměňující návrhy, které znějí takto:

Za prvé. V § 19 odst. 3 písm. a) se slova 250 000 Kč nahrazují slovy 25 000 Kč.

Za druhé. V § 19 odst. 3 písm. b) se slova 500 000 Kč nahrazují slovy 50 000 Kč.

Za třetí. V § 19 odst. 3 písm. c) se slova 750 000 Kč nahrazují slovy 75 000 Kč.

Odůvodnění k těmto třem bodům: Novela zákona obsahuje v současnosti stejnou výši pokut za přestupek spáchaný fyzickou osobou a za správní delikt spáchaný právnickou a podnikající fyzickou osobou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP