(15.40 hodin)
(pokračuje Rybínová)

Odstraněny byly některé kritizované prvky z původně předloženého komplexního návrhu předkladatelů, tak aby bylo dosaženo souladu s výše uvedeným rámcovým rozhodnutím Rady EU. Komplexní pozměňovací návrh zároveň předjímá úpravu obsaženou v připravovaném trestním zákoníku.

Ústavněprávní výbor po projednání komplexní pozměňovací návrh přijal a schválil usnesení číslo 38, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila ve znění komplexního pozměňovacího návrhu. Usnesení vám bylo rozesláno jako sněmovní tisk 114/2.

Vzhledem k tomu, že zmíněné usnesení obsahuje komplexní pozměňovací návrh, navrhuji před zahájením podrobné rozpravy, pane předsedo, hlasovat, aby za základ dalšího projednávání byl vzat právě tento komplexní pozměňovací návrh ústavněprávního výboru, tak aby v podrobné rozpravě případné pozměňovací návrhy byly vznášeny právě k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Paní zpravodajko, poprosím vás, abyste se posadila ke stolku zpravodajů společně se zástupcem navrhovatelů.

Otevírám k tomuto bodu obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa do obecné rozpravy? Nikdo se z místa nehlásí. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Zazněl návrh paní zpravodajky, abychom za základ vzali usnesení ústavněprávního výboru, a to číslo 38 ze dne 16. května 2007. Svolám poslance a odhlásím vás, protože budeme hlasovat o tom, že bereme za základ usnesení ústavněprávního výboru. Prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvíli počkám, než poslankyně a poslanci dojdou do jednací síně.

 

Pro ty, co přicházejí, sděluji, že budeme hlasovat o tom, že budeme u tohoto bodu, sněmovního tisku 114, brát za základ pro jednání usnesení ústavněprávního výboru, ke kterému se pak budou předkládat pozměňovací návrhy. Myslím, že už o tom můžeme hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 133 poslankyň a poslanců pro návrh 133, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Vzali jsme tedy za základ usnesení ústavněprávního výboru.

 

Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou písemnou přihlášku nemám. Z místa se také nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu uzavírám. Ptám se na případná závěrečná slova pana předkladatele, paní zpravodajky. Nemají zájem.

Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu předkladateli, děkuji paní zpravodajce. Bod číslo 3 uzavírám.

 

Otevírám bod

 

4.
Návrh poslanců Karla Šplíchala, Pavla Ploce a Petra Bratského
na vydání zákona o zvláštním příspěvku zasloužilým reprezentantům,
kteří získali medailové ocenění na olympijských hrách
/sněmovní tisk 126/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Karel Šplíchal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, máte před sebou komplexní pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 126 a jistě jste poznali, že ten text je poněkud jiný. Je to po dlouhých diskusích návrh doplňující a projednaný v příslušných výborech. Z výborů zazní slovo zpravodajů. Další doplnění bychom projednali v podrobné rozpravě.

K tomuto textu bych chtěl ještě říci, že jsme chtěli tímto zákonem odstranit nedůstojnou situaci, kdy zasloužilí reprezentanti Československa, Československé socialistické republiky nebo České a Slovenské Federativní Republiky vybojovávali medaile na olympijských hrách a nedosahovali ve svých důchodech ani výše průměrného důchodu. Navrhovaná řešení jsou tady proto, abychom napravili chyby, které za celá léta ve sportovním prostředí zanedbali jiní.

V souladu s ústavními a dalšími právními předpisy jsme tímto návrhem zůstali a jsme i v souladu s mezinárodními smlouvami a zvyklostmi i s komunitárním právem Evropské unie.

Pokud byly diskutovány otázky financí, chtěl bych říci, že tato navrhovaná úprava počítá se zatížením ze státního rozpočtu asi ve výši 14,5 mil. Kč. Celá navrhovaná právní úprava se týká skutečně 105 osob, důchodců olympioniků. Netýká se dalších lidí. Bylo to zřejmé i z prvního návrhu, který zazněl v prvním čtení.

Tento příspěvek, jak vyplývá z našeho návrhu, bude přiznán pouze na základě žádosti oprávněné osoby, nebo jejího zplnomocněného zástupce, která bude samozřejmě patřičným způsobem doložena. Navrhuje se, aby prostředky na tento zvláštní příspěvek byly poskytnuty ze státního rozpočtu, z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Pane předsedo, považuji tento úvod za dostačující.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Pane poslanče, prosím, posaďte se ke stolku navrhovatelů.

Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali rozpočtovému výboru, který přijal zprávu o projednání, a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který přijal záznam z jednání. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava a seznámil nás s návrhem.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor projednal návrh poslanců Karla Šplíchala, Pavla Ploce a Petra Bratského na své 10. schůzi 16. května 2007 a nepřijal žádné usnesení. Vydal pouze zprávu o projednání, kterou máte jako tisk 126/Z.

Co se týká výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, tak ten také nepřijal žádné usnesení. K tomuto návrhu vydal 28. 5. pouze záznam z jednání. Nepřijal žádné usnesení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP