(15.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Poprosím vás, pane zpravodaji, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Zeptám se pana zpravodaje Jaromíra Chalupy, jestli chce seznámit Poslaneckou sněmovnu se záznamem z jednání. Je tomu tak, takže prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já bych chtěl jenom konstatovat, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se skutečně tímto zákonem několikrát zabýval. Ve svém posledním usnesení sice nepřijal žádné stanovisko, avšak bylo konstatováno, a členové tohoto výboru nenamítali nic proti tomu, že skutečně byly doplněny všechny připomínky k tomuto zákonu a zákon byl zcela přepracován, jak tady sdělil pan předkladatel. Otázka byla v tom, že prostě bylo nedostatek členů, takže usnesení nemohlo být přijato.

Myslíme si ale v tomto výboru, nebo alespoň ta menšina, za kterou mohu mluvit, že tento pozměněný návrh je možné propustit do dalšího čtení, že je možné ho brát jako základ pro další jednání a trochu tak napravit tu situaci, která vznikla v minulých letech, že prostě olympionikům, kteří byli povoláni k tomu, aby udělali výkony, které měly určitě světovou úroveň, nebyly poskytnuty stejné sociální podmínky v současné době, jako mají sportovci, kteří dosáhli výsledků v pozdějších letech.

Proto skutečně s politováním mohu konstatovat, že výbor nepřijal žádné usnesení. Nicméně se domnívám, že tato situace je natolik závažná, že by si zasloužila další projednávání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Kafky. Je to jediná písemná přihláška. Já bych poprosil pana poslance, aby se ujal slova.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Pořád před sebou převracím tisk 126 a čím dál víc jsem přesvědčen o tom, že je to tisk špatný.

Jde o příplatek k důchodu, a tak jsem si vzal k ruce nařízení vlády č. 662 z roku 2004 o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem. Tento příplatek k důchodu měsíčně tvoří 50 korun člověku, který byl jeden měsíc vězněn, vdově po takovém člověku 25 korun a sirotkovi 20 korun. Znamená to, že 20 tisíc korun, které se tady navrhují měsíčně připlácet k důchodu, se rovnají 33 letům a čtyřem měsícům vězení v komunistickém táboře.

Já se omlouvám za tuto analogii, ale příplatek k důchodu je v tomto případě výsměchem těmto lidem. Navrhuji proto, aby byl tisk 126 z dalšího projednávání vyřazen, a navrhuji jeho zamítnutí. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. O slovo se přihlásila paní ministryně Kuchtová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Dobrý den, dámy a pánové. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyjádřilo ve svém stanovisku nesouhlas s předloženým návrhem zákona, a to především z důvodu jeho nesystémovosti. Také vláda vyslovila s návrhem nesouhlas, a to z řady důvodů. Jednalo se o důvody věcné, ekonomické a důvody legislativní.

Poté, kdy byl projednán tento nesouhlas a nesystémovost v jednotlivých bilaterálních jednáních a také ve výborech, byl návrh zákona zásadně přepracován. A já si dovolím velmi ocenit to, že byla snížena částka, o kterou se jednalo, a to je tedy dnes částka, která už není 20 tisíc plus důchod, nýbrž dorovnání v podstatě do průměrného důchodu, tedy do dávky 20 tisíc.

Jedná se o určitou úzkou skupinu našich sportovců. I ta byla zúžena, pokud jsem dostala správně informace, a dávka se týká především rozhodnutí Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva financí.

Z těchto důvodů se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nevyjadřuje k tomuto návrhu zákona ani negativně, ani pozitivně. Snažíme se jenom poukázat na to, že původní nepřijatelný text byl přepracován a dnešní podoba tohoto návrhu je mnohem lepší. Naše stanovisko je tedy neutrální. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se do obecné rozpravy hlásí pan poslanec Jandák. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, já bych chtěl poděkovat jak kolegovi Šplíchalovi, tak kolegovi Kafkovi. Je z toho vidět, z obou jejich návrhů je vidět, že tady došlo k velkým křivdám kdysi v minulosti. A mrzí mě, že tato Sněmovna na to nereagovala dříve.

Je tu další řešení. Ne zamáznout a říct, když nedostali tihle, nedostanou ani tamti. Pojďme pomoc olympionikům a pojďme se dát okamžitě do práce a pomozme muklům. Pomozme i těm, kteří po nich zůstali. Takže já si myslím, že i toto je řešení, které nerad uslyší premiér i ministr financí. Ale myslím si, že ve jménu napravení křivd těch i oněch bychom se do té práce měli dát.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Šplíchal se hlásí do obecné rozpravy.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já jsem v podstatě rád, že jsme se shodli na tom, že chceme těm věcem pomoci, to znamená napravit určité křivdy.

K panu poslanci Kafkovi bych chtěl říci, že my jsme v tom původním skutečně navrhovali 20 tisíc jako takových, ale ten návrh je jiný. Tam je to o příplatku. Je to o vyrovnání toho důchodu do tohoto průměrného výdělku.

A jinak souhlasím se Slávkem Jandákem. Já patřím do té rodiny, kde jsme si to zažili, a vím, co to je, takže nemám problém.

Co se týká třeba dalších sportovců, ne olympioniků, tak jsme byli ochotni o tom diskutovat.

Co mě nejvíce potěšilo. Chtěl bych poděkovat paní ministryni Kuchtové, že uznala naši práci a snahu dát tomu nějakou logiku a rozum.

My jsme tedy hlavně připomněli, že je to o určitém počtu lidí. Já se domnívám, že to bude méně než stovka, protože někteří z nich jsou třeba restituenti a budou muset prokázat svoje příjmy. A potom, vzhledem k té jejich věkové kategorii těch olympioniků nebude přibývat, takže se skutečně bude jednat o částku pod 15 milionů korun.

To z mé strany je všechno na vysvětlenou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se hlásí pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Karel Šplíchal: V podrobné rozpravě bych chtěl upozornit na znění komplexního pozměňovacího návrhu k tisku 126, který jste všichni obdrželi, a já ho z toho důvodu nebudu tady číst, protože ho znáte. Děkuji, pane předsedo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pozměňovací návrh byl rozdán na stoly. Pan zpravodaj se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Kolegyně, kolegové, já bych si dovolil načíst pozměňovací návrh, respektive tři pozměňovací návrhy k tomu komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán do lavic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP