(17.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

Chtěl bych upozornit na to, že většina obecních zastupitelstev, případně senátorů, je volena mnohem menším počtem občanů než 50 %. Myslím si, že proto je jasný důvod k tomu, abychom umožnili občanům rozhodovat i v obecním referendu v nižším kvoru. Myslím si, že 35 % je poměrně dostatečné číslo. Myslím, že není důvod k tomu, aby ti, kteří zájem rozhodovat o věcech veřejných ve své obci mají, byli, řekněme, znevýhodněni, aby ti, kteří zájem rozhodovat nemají, svou pasivitou neumožňovali rozhodování v místních referendech, jak se to stalo v případech, které byly vyjmenovány.

Myslím, že snížení hranice na 35 % bude jednoznačně znamenat zvýšení a rozšíření možnosti občanů rozhodovat o budoucnosti vlastní obce. Proto bych vás chtěl poprosit o podporu této novely zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byl pan poslanec Jeroným Tejc. Nyní žádá o slovo zpravodaj pan poslanec Josef Ježek.

 

Poslanec Josef Ježek: Děkuji. Dámy a pánové, jak jsem již avizoval ve své zprávě, navrhuji zamítnutí tohoto tisku v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní žádám o slovo pana poslance Tomáše Kvapila.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jen chci podpořit návrh, který podal pan zpravodaj, na zamítnutí tohoto tisku novely zákona o místním referendu. Chci svoji podporu vyjádřit pouze tím, že je potřeba si uvědomit, že sice se snižuje povinná účast pro platnost referenda z 50 % na 35 %, ale je třeba si uvědomit, že k přijetí návrhu stačí nadpoloviční většina těch, kteří se zúčastní hlasování v místním referendu. To znamená, že teoreticky 17,5 % oprávněných voličů, kteří mají možnost v referendu hlasovat, bude mít možnost opravdu o velmi závažných otázkách v obcích a městech rozhodovat. Proto se domnívám, že není na místě snížení účasti kvora z 50 na 35 %, a podporuji zamítnutí tohoto návrhu v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Kvapilovi. Prosím pana kolegu Krátkého.

 

Poslanec Jiří Krátký: Vážení kolegové, paní předsedající, patřím mezi ty, kteří podporují základní prvky demokracie, tj. přímou demokracii, přímou volbu. Referendum patří mezi ně.

První moje cesta po devadesátém roce byla do Švýcarska, kde prvky přímé demokracie mají nejdelší kořeny. Otázka, jestli mají omezení, kolik lidí se zúčastní pravidelně, ročně, několika referend, byla, že omezeni nejsou. A to, co bylo šokující pro mne, že těch lidí se zúčastní pod deset procent. Já jsem se zeptal - naivně tenkrát - a to je dostačující? Ano, je to dostačující. Všichni měli možnost se zúčastnit. Že ji nevyužili, to je jejich chyba.

Nebojme se toho. Nechuť chodit k volbám bude čím dál větší. Jestli k referendu, nebo k volbám, dejme prostor těm, kteří vůli a chuť mají. Takže jsem pro snížení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se na další. Pan místopředseda vlády Bursík se nyní hlásí o slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Dámy a pánové, dobrý den. Jestli mohu mluvit krátce za Stranu zelených, tak nás velmi těší po těchto volbách rostoucí zájem sociální demokracie o posílení prvku přímé demokracie. Bereme to tak trochu jako součást opoziční strategie, která je naprosto legitimní - vybírat témata z našeho volebního programu, která se nám nepodařilo prosadit do koaliční smlouvy, protože ne všechny principy prosadíte v koalici a musíte hledat nějaké kompromisy s koaličními partnery. A Strana zelených je kontinuálně vystavována tématům, která máme ve volebním programu, a současně se nám je podařilo buď jenom dílčím způsobem, někdy vůbec prosadit do koaliční smlouvy. A jiné věci jsme prosadili. A to je princip koalice a hledání kompromisu. (Protesty ze strany sociální demokracie.)

V této věci - jestli mi umožníte, abych to řekl - bych rád řekl explicitní postoj Strany zelených. Návrh, který předkládají někteří poslanci sociální demokracie - a my za něj děkujeme, za impuls - byl impulsem pro velmi podrobnou debatu na téma místní referendum ve vládě. Byl impulsem až tak silným, že jsme se shodli ve vládě, že vláda předloží vlastní vládní návrh novely zákona o místním referendu, který bude z jedné poloviny inspirován vaším principem snížení kvora pro účast oprávněných voličů na jednu třetinu a bude doplněn principem druhým, což je hranice pro účinnost výsledků referenda, kde máme za to, že hranice by měla zůstat na úrovni 25 % všech oprávněných voličů, což je v podstatě stávající stav. My totiž chceme jako vláda zpřístupnit referendum, nebo učinit jej použitelnějším pro veřejnost v tom smyslu, že bude stačit jedna třetina oprávněných voličů, aby se účastnila, ale bude nezbytné, abych z nich alespoň jedna čtvrtina všech oprávněných voličů se vyjádřila pro výsledek referenda. To je náš návrh, na kterém jsme se ve vládě shodli.

V tuto chvíli Ministerstvo vnitra má za úkol předložit členům vlády různé varianty zajištění vymahátelnosti výsledků referenda, což je také téma, které je politicky velmi důležité.

Čili my za návrh děkujeme, za impuls. Myslíme si, že to děláte jako opozice šikovně. Naší odpovědí na to je, že nepodpoříme tento návrh. Jsme velmi daleko s přípravou vládního návrhu zákona. Zkuste poslouchat pozorně to, co říkám, protože je rozdíl mezi tím, co navrhujete vy, a rozdíl mezi tím, na čem jsme se shodli s partnery ve vládě.

My považujeme dohodu s koaličními partnery na téma místní referendum a přímá demokracie za cennou, což asi dokážete porozumět proč, protože je to téma, které pro ODS je tématem, které do doby ještě nedlouho před dneškem bylo de facto tématem, které bylo tabu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. S přednostním právem žádal o slovo předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Za slovo děkuji, paní místopředsedkyně. Mě vždy pobaví, když zde někdo promluví o vykrádání volebních programů. Myslím si, že jestli máme tady všichni, kdo tu o referendu, tu o jiném tématu mluvíme jako o věcném tématu, které je bezesporu zapotřebí, aby už v zájmu naplnění ústavy bylo přijato, aby příslušná úprava, příslušná norma, příslušný zákon prošel touto Poslaneckou sněmovnou, a připojujeme vždy k tomu to "ale my to máme v programu, vy jste nám ten program vykradli, a protože jste nám ten program vykradli a my máme lepší návrh nebo názor nebo chystáme lepší předlohu, tak to prostě nepodpoříme".

Jestli si dobře vzpomínám, a promiňte, na čísla nemám až tak velkou paměť, již mnohokrát touto Sněmovnou procházely nejrůznější návrhy zákona o referendu. Vím, že nemluvím úplně přesně teď k tomu místnímu, ale odpusťte mi kousek řeči obecné. Vždy jsme se doslechli, ať už to byl návrh z dílny KSČM nebo návrh z dílny sociální demokracie, případně návrh společný, některých poslanců KSČM a některých poslanců ČSSD, tak jsme vždy slyšeli jednu a tu samou písničku, která tu a tam byla obohacena o to, že jsme vlastně vykradli program Strany zelených.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP