(17.50 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Je to velmi šikovné a já smekám před panem ministrem Bursíkem, jak to dokáže vždycky tak pěkně kulantě vyjádřit, nicméně tím se zamlžuje ta věcná podstata, tím se zamlžuje ta skutečná vůle.

A já se ptám, jaká je ta společná vůle: mít zákon o referendu, mít zákon, který upraví teď, momentálně, konkrétně místní referendum, aby bylo více použitelné, aby bylo reálnější nebo aby bylo více ve spojení s reálným životem, anebo jde o tu prestiž, že potom budeme moci vykládat před volbami, že jsme to byli znovu my, kteří jsme prosadili zákon o referendu, tudíž všichni ostatní jsou, dámy a pánové, s odpuštěním pitomci, protože oni jsou neumětelové, oni ty návrhy měli špatné a tak podobně? A čím dál tím více se přesvědčujeme, že prostě b) je správné, že prostě nikomu, kdo tady takto mluví, o věcnou podstatu v podstatě nejde a jde jen o tu prezentaci toho konkrétního stranického trička.

Já bych chtěl poprosit, jestli to myslí pan ministr Bursík vážně, jestli je mi schopen tady říci, že nebude hlasovat pro návrh na zamítnutí, že může ta diskuse, po které už jsem také slyšel, že volá, tady dále probíhat, a to je diskuse seriózní a vážná a jako seriózní a vážná by mohla dále probíhat, že v okamžiku, kdy bude tento návrh převzat vládní většinou s poukazem, jak jsem si také přečetl v médiích, že všechny ostatní návrhy jsou špatné a Strana zelených ve vládě prosazuje lepší návrh, tak to zase dopadne úplně stejně. Dopadne to jako patová situace, která je tady hodně dlouho, to znamená že nebude nic a bude jenom tu a tam nějaká prezentace, že tedy my to jakoby chceme, ale ono to nejde, protože ti ostatní jsou, s odpuštěním, méně připraveni nebo méně moudří, že na naše nejmoudřejší návrhy neslyší.

KSČM, její poslanecký klub už tím, že buď sám, nebo ve spolupráci dlouhodobě návrh o referendu předkládá v nejrůznějších verzích, vždycky když je nějaká připomínka, tou připomínkou se ten návrh ve Sněmovně zabije, tak ji tam zapracujeme, přijdeme s tím znovu, vyvine se jiná připomínka, zase se to zabije, a tak to jde pořád dokola. Chci říci, že KSČM dlouhodobě zákon o referendu jako naplnění ústavního práva občanů na ústavou vymezené případy přímé demokracie podporuje, bude podporovat i příslušný - pokud to nebude pouze politický výkřik - tedy návrh zákona, který by přinesla třeba i vláda. Ale já nevěřím, že tato vláda přinese vůbec nějaký návrh zákona o referendu, nebo alespoň tato vláda v tomto období, protože pokud mě paměť neklame opět, tak Občanská demokratická strana jako hegemon této vládní koalice nesouhlasí s referendem jako institutem jako takovým. A proto mě to nenechává v klidu.

Přátelé, je třeba se zamyslet, jestli doopravdy naplníme volební program. A ve volebním programu jak Strany zelených, tak sociální demokracie, tak KSČM referendum je a je tam míněno zcela vážně. A KDU-ČSL, pokud vím, se také nebrání v odůvodněných a vymezených případech referendu. A pokud to takto bude, tak prostě věcně naplníme ústavu a referendum přijmeme. A věcně naplníme ústavu i v tom, že tento návrh, který zreálňuje přístup, uspořádání toho obecného referenda, dává jej více do souvislosti s realitou všedního života, tak podpoříme také. To ale znamená, že Strana zelených nebude hlasovat pro návrh na zamítnutí, který v rozpravě podle mne padl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji také. Faktická poznámka - pan poslanec Křeček. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Já musím s litováním konstatovat, že poznámka pana kolegy Bursíka nebyla tak šikovná, jak se předchůdce domnívá, a to ze dvou důvodů. Jednak takovéto zbytečné poznámky činí konfrontační situaci v Poslanecké sněmovně, kterých je i tak dost a jsou zbytečné, a za druhé proto, že si pan Bursík říká o to, abych mu připomněl, že sociální demokracie prosazovala referendum v době, kdy on ještě neměl tušení, že nějaká Strana zelených vůbec existuje. (Potlesk poslanců ČSSD.).

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se hlásí o slovo s přednostním právem pan ministr Bursík, poté jsou přihlášeni kolegové Jeroným Tejc a Zdeněk Jičínský. Prosím, slovo má místopředseda vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Já nabízím, kolegové, pojďme to odlehčit a trochu zklidnit. (Smích poslanců klubů ČSSD a KSČM.).

Já jsem se asi nedostatečně obratně vyjádřil a bylo to špatně pochopeno, omlouvám se za to. Použil-li jsem slova "vykrádat program", tak se vám za to omlouvám, měl jsem jen namysli to - a teď to popíšu naprosto přesně - že opozice, a já to připouštím jako metodu, myslím si, že je efektivní, efektivně si vybírat z našeho volebního programu témata (opět smích poslanců klubů ČSSD a KSČM). Rozumějte mi dobře, to neznamená, že vykrádá program, vybírá si témata, o kterých ví, že prostor pro jejich prosazení v koaliční smlouvě byl malý anebo nulový. S těmito tématy je Strana zelených kontinuálně konfrontována. Já neříkám, že jsme z toho nervózní, ale vysvětluji, v jaké pozici se nacházíme, protože je tady kontinuální snaha nás vytáhnout z vládní koalice a nabídnout nám nějakou sladkost, na kterou se chytneme, protože jsme ji my měli také v našem programu. Říkám, že to je legitimní, ale zároveň chci popsat tu situaci politicky.

A teď k tomu, co říkal pan Kováčik, věcně.

Já jsem to řekl naprosto jasně. My ten váš návrh, resp. sociální demokracie, sledujeme pro nás se sympatickým impulsem, my věcně to vnímáme sympaticky. Máme k úpravě, k nezbytnosti úpravy zákona o místním referendu mírně odlišný postoj a ten se liší v tom, že kromě toho vašeho principu snížení povinné účasti na 35 % máme za to, že by měl zůstat a být zachován ten princip, že výsledek referenda je účinný, jestliže pro něj hlasuje alespoň 25 % všech oprávněných voličů. A tuto kombinaci jsme navrhli vládě a vláda s tím souhlasila. A ministr vnitra rozpracovává tento návrh zákona a zároveň řeší problém, jakým způsobem garantovat vymáhatelnost toho referenda.

Čili my přijdeme jako vláda s návrhem zákona o místním referendu, čili vaše skepse k tomu, že to je jenom nějaké vytáčení se, není na místě. A to bude návrh, který budeme podporovat, protože bude odpovídat našemu názoru na tu věc - to za prvé, a za druhé se nám, věřím, že se nám podaří získat koaliční partnery, a to je pro nás specificky v tomto tématu jako pro zelené důležitější než podpořit návrh, který pro nás z poloviny je přijatelný, ale zároveň jeho cílem je roztrhnout koalici.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak teď mám dvě přednostní přihlášky - jako první se hlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté předseda klubu ČSSD pan kolega Michal Hašek.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já jenom velmi krátce. Teď jsem pochopil, že ten rozdíl těch přístupů je vlastně nevýznamný, že jde jenom o to, co pan ministr Bursík zmínil, a jiný rozdíl v podstatě není, nebo alespoň nebyl, nepochopil jsem, že by snad byl nějaký významný rozdíl. Ale od toho máme přece druhé čtení a můžeme ve druhém čtení toho návrhu se o tom bavit, nemusíme ho hnedka zabíjet, smetat ze stolu. A jestli jiný rozdíl není, potom tím lépe, když projde poslanecký návrh, protože je to rychlejší, referendum bude upraveno rychleji. Já jsem žádný jiný rozdíl nepostřehl.

Ale ještě k tomu vybírání témat z volebního programu zelených, která se nevešla do koaliční smlouvy, jestli jsem to dobře teď citoval. My, a teď promiňte, mluvím pouze za klub Komunistické strany Čech a Moravy, skutečně nemáme zapotřebí vybírat nějaká cizí témata, protože téma referenda je v našem programu strany a ve volebním programu KSČM, co tato ústava existuje, to znamená, no pomozte mi, již dvacet let skoro to bude brzy, brzy to bude dvacet let, sedmnáctý rok.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP