(15.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se ještě jednou pana poslance Kotouše - stačí? Můžeme dál? (Ano.)

Pan poslanec Miroslav Váňa je další interpelující ve věci vládní strategie, pak to bude pan poslanec Michal Hašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, předchozí předseda ODS Václav Klaus předstoupil před občany s balíčkem úsporných opatření. Vy, pane premiére, přicházíte přímo s balíkem výdajových škrtů.

Pane premiére, cílem celé vaší vládní strategie je totální a urychlená likvidace všech dosud dosažených sociálních vymožeností! Pane premiére, vašimi nekvalifikovanými výdajovými škrty a experimenty v oblasti daňové politiky docílíte akorát toho, že úzká skupina zbohatlíků bude ještě více bohatší. Pane premiére, jinými slovy, zbohatnutí úzkých elit zaplatí drtivá většina naší společnosti. Pane premiére, vy a vaše ODS zdražíte lidem potraviny. Vy a vaše ODS zdražíte lidem veškeré druhy energií! Vy, pane premiére, a vaše ODS zdražíte lidem veškeré druhy služeb, bydlení, dopravu! Vy, pane premiére, a vaše ODS zdražíte veškeré zdravotní potřeby! Vy prostě jednoduše lidem zdražíte vše, co lidé potřebují ke svému životu, pane premiére, každým dnem.

A proto mi dovolte, abych vám položil zcela konkrétní otázku: Proč, pane premiére, vámi připravované reformy jsou namířeny proti většině obyvatel, kterým vy, pane premiére, a vaše ODS snížíte podstatným způsobem životní úroveň? (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace pana poslance Váni. Prosím premiéra. Ten má až pět minut na odpověď. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: To vás vážně nutí říkat takové věci? To musím říct, že to je velice úsměvné.

Já mám pět minut a pokusím se velmi stručně.

Ty kroky, které děláme, jsme si nevymysleli. Ty kroky v podobné podobě chtěl provést Bohuslav Sobotka v roce 2002, kdyby k tomu měl odvahu, sílu a politickou podporu.

Naše veřejné rozpočty jsou špatné. To není mé konstatování, to je konstatování Evropské komise, která mj. řekla: Pouze ČR a Maďarsko se v důsledku hospodaření minulých let nedostávají na plnění schodku veřejných rozpočtů směrem k hrubému domácímu produktu. Pouze Maďarsko a ČR! Čí si myslíte, že je to vina? ODS, která vládne s koaličními partnery fakticky od ledna letošního roku? No to se nechte vysmát! Vždyť to tak přece není! Je to důsledek chybné politiky minulých vlád. A já nechci rozebírat jejich chyby, ale dopady jejich vládnutí.

Beze změny, kdybychom neprovedli žádné změny v sociálních zákonech, tak rozpočet na příští rok předkládáme se schodkem 150 až 160 mld. korun. To jsou fakta. My ho chceme předložit se schodkem 78 mld. bez dodatečných zdrojů, z privatizačních příjmů apod. Toto je čistý schodek rozpočtu.

Kde na to vezmeme? Já už jsem o tom mluvil, když jsem předkládal celý balík první etapy reformy veřejných financí, kterou jsme nazvali stabilizace - chcete-li, náprava starých chyb vaší vlády, pane poslanče! Každá úspěšná reforma řeší zhruba 70 % toho vybalancování veřejných schodků nebo schodků veřejných financí na výdajové straně rozpočtu v případě vládních výdajů, 30 % většinou zvyšováním daní. Naše reforma je ambiciózní, z daní dostaneme zřejmě jenom 10 mld., ten zbytek dostáváme šetřením vládních výdajů nebo škrty ve vládních výdajích. Já bych chtěl, abyste viděl a byl na vládě minulý týden nebo tento týden, která schvalovala rámcová čísla státního rozpočtu, ty krokodýlí slzy jednotlivých ministrů, když se jim škrtalo z jejich nafouklých rozpočtů, navyklých na tu drogu příjmů za vašich vlád. A ten zbytek se řeší v sociální oblasti. Ne žádnými asociálními škrty, naopak. Všechny výdajové pilíře, všechny sociální pilíře budou na podstatně vyšší úrovni, než byl rok 2006. Rok 2007 je anomální a vy to dobře víte! Rukou nerozdílnou poslanci před volbami 2006 nechali utéct 70 mld. To přeci není možné, takový jednorázový nárůst!

To znamená, naše snaha, a proto je ta reforma sociální, je zvyšování sociálních výdajů, ale nikoliv skokově, ale pokračováním té křivky nebo přímky minulých let, tj. zvyšování jak rodičovského příspěvku, zvyšování jak hmotné nouze, to je zvyšování podpory, to je zvyšování všech parametrů sociálních výdajů, ale ne o 70 mld. najednou. Ta reforma je velmi sociální. Já doufám, že projde a že teprve na tom se dají stavět skutečné reformy, o kterých tady hovoříme a které je nutné uskutečnit v důchodovém systému, ve zdravotním systému, ale i policii, o tom, o čem se bavíme, když se chceme bavit věcně!

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou pan poslanec Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, jak chcete přesvědčit vy a vaše ODS lidi o prospěšnosti vámi připravovaných reforem, když vy se svým příjmem na těchto změnách měsíčně vyděláte přes 22 tisíc? Toto vám zaplatí všichni ti, kteří mají měsíční příjem pod 30 tisíc. Jak chcete přesvědčit o prospěšnosti reforem budoucí matky, kterým vy snížíte 17,5tisícové porodné? Jak chcete, pane premiére, přesvědčit o prospěšnosti současné matky, kterým chcete výrazným způsobem snížit 4,5tisícový rodičovský příspěvek, na který dnes mají nárok do čtyř let věku dítěte? A jak přesvědčíte o prospěšnosti rodiče, kterým odejmete v případě jejich prvňáčků tisícikorunový příspěvek na školní výbavu? A seniory? Ty pošlete zcela zničené do důchodu v 65 letech a jako bonus jim odeberete pětitisícové pohřebné!

Pane premiére, Jánošík bral bohatým a dával chudým. Proč vy chcete brát chudým a dávat bohatým?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Škoda, že není možné, a já si to ani nepřeji, určitým škrtem, určitým střihem vás dostat ve stejné situaci do vládní pozice. Jak byste tady hřímal, že je 170 nebo 160 mld. hrozba schodku veřejných rozpočtů a jak je nutné udělat ty úpravy, které tady teď kritizujete. Odpověď je jednoduchá. Na tom všem, co je dneska obsahem balíku, jsem byl schopen se dohodnout v prosinci loňského roku s Jiřím Paroubkem. To, že to popírá, že to nebylo podepsáno, to nevyvrací fakt, že jsme byli schopni v té situaci, kdy bylo nutné realizovat ty změny, se dohodnout. Škoda, že jste na to zapomněli!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A můžeme dál. Dalším interpelujícím je pan poslanec Michal Hašek ve věci práce policie, pak bude interpelovat Jeroným Tejc. Prosím pana poslance Michala Haška, aby přednesl svou interpelaci.

 

Poslanec Michal Hašek: Dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády. Ano Michal Hašek předstupuje s interpelací, jak jste tam na mě zezadu pokřikoval. Moje interpelace se týká práce policie a možná bych ji nazval ještě trochu jinak. Možná bych ji nazval sedm statečných. Nemám na mysli vámi deklarovaných údajných sedm statečných sociálních demokratů, o kterých jste hovořili, že byli připraveni přeběhnout, zradit svoje voliče a podpořit vaši vládu. Nakonec se scvrkli na dva - Pohanku a Melčáka.

Ale teď už k těm sedmi statečným policistům. Dnešní tisk přinesl informaci, kdy sedm vyšetřovatelů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří měli na starosti nejzávažnější kauzy popsané v tzv. Kubiceho zprávě, popřelo tvrzení šéfa ÚOOZ Kubiceho o údajném ovlivňování jejich práce ze strany tehdejšího vedení policejního prezidia, představitelů Paroubkovy vlády nebo Inspekce ministra vnitra. Kubice i jeho dva podřízení Hynek Vlas a Jaroslav Hruška, kteří loni předstoupili před poslance bezpečnostního výboru, přitom opakovaně uváděli, že byl na tyto vyšetřovatele zmíněný tlak vyvíjen. Jeden z policistů při výslechu tvrdil, že poté, kdy byla Kubiceho zpráva loni zveřejněna, odmítl na jednom z případů dále pracovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP