(15.40 hodin)
(pokračuje Hašek)

Nelíbilo se mu, že část ještě neprověřených materiálů z jeho spisů skončila ve změněné zprávě ÚOOZ. Tentýž vyšetřovatel dále konstatoval, že o ovlivňování svého vyšetřování politiky či svými nadřízenými nic neví.

Ve světle toho, jak jste tu dnes asi třikrát nebo čtyřikrát hovořil o metastázách, prorůstání politiky organizovaného zločinu, státní správy, tak se vás ptám, co říkáte na vyjádření těchto sedmi statečných policistů, pane premiére?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já budu jen opakovat to, co říkám velmi často. Pokud jde o živé případy, tak nepřísluší premiérovi, aby se vměšoval do vyšetřování těchto živých případů. Tato doba skončila s odchodem Jiřího Paroubka, nemyslím do kuloárů, ale myslím tím do opozice.

Já jsem například, a říkám to často, Kubiceho zprávu nečetl. Ani nejsem obeznámen s detaily vyšetřování. Pro mě je zásadní, že se tyto věci dále vyšetřují. Přes všechny snahy je zastavit.

ČSSD dělala a stále dělá vše pro to, aby se ty věci nějakým způsobem smetly ze stolu. Dnes už ale, pane poslanče, nejste u moci. Snažíte se skandalizovat vyšetřovatele, případně ovlivňovat ty, kteří tam zbyli, ti vaši. Nadále se snažíte politicky ovlivňovat vyšetřování a zastavit vyšetřování těch kauz, které např. obsahuje i Kubiceho zpráva. Ale ony běží. A jediná konkrétní věc, kterou vám k těmto kauzám já mohu říci, je, že dokud bude moje vláda, tak nikdo nebude bránit vyšetřovatelům dělat jejich práci. Chápu, že se toho můžete obávat. Ale pláčete trochu na vlastním hrobě, protože ty problémy, o kterých hovoříme, vznikly za vašich vlád. Jsou to vaše korupční kauzy.

Vystoupení plukovníka Kubiceho - to bylo za vašeho ministra vnitra, ne za našeho. A vy nám dnes budete vyčítat vaše vlastní selhání? Vzpomeňte si, jak to tenkrát bylo, jak se psalo o tom, že policie nevyšetřuje politické kauzy, že vše končí ve ztracenu. Vezměte si tehdejší noviny a tehdejší televizní zpravodajství. Kdo nám chce dnes vyčítat, že to chceme změnit? Říkali jsme, že vyčistíme ten Augiášův chlév. Kdo nám chce vyčítat, že se odmítáme plést vyšetřovatelům pod nohy? Já si myslím, že nikdo - kromě vás.

Náprava jde pomalu. Já a moje vláda jsme dnes popotahováni za problémy, které jste vy zavinili, které jsou z vaší doby, a já to musím řešit za vás. Nevadí, vyřeším.

Za osm let vlád ČSSD opravdu došlo k prorůstání. A teď já nevím, jestli jenom proto, že jste nechali ten prostor různým šibalům, anebo to bylo vědomě. Už to není důležité. Každopádně je třeba tu nápravu provést. Nebude bezbolestná. Je třeba dát prostor samočisticím mechanismům, je třeba dát prostor slušným lidem. Je problém, za těch osm let se velmi těžce personálně hledá někdo, kdo by byl bílý. To v policii, a vy to dobře víte, je velmi složité. Ta skutečnost je většinou šedá.

Chci dát prostor lidem, kteří se nebudou bát mocných, ať už jsou z kterékoliv strany. Chci změnit atmosféru v policii. Myslím, že se podařilo vysvětlit i v minulém období schválený služební zákon pro policisty. Chceme oddělit politiku a bezpečnostní orgány, mj. reformou policie, mj. reformou služeb, a chceme se o tom s vámi bavit v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Za co nás chcete kritizovat? Tím si pouze koledujete o to, abych místo odpovědi na vaše interpelace tohoto typu řekl: Toto je váš problém. Toto je váš skandál. Toto je vaše vizitka. Řešte si to! Já to ale vyřeším za vás a s hodnocením těch kauz si počkám, až budou vyšetřeny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Michala Haška.

 

Poslanec Michal Hašek: Chtěl bych říci, že asi je dobře, že pan premiér tady zmiňoval spíše šedou barvu a ne modrou, že se nehledá po těch osmi letech pro obsazování funkcí v policii a bezpečnostních sborech.

Ale teď vážně. Z toho co jste říkal, že budete dělat takzvaně pořádek. No tak už jste to dokázali! Co udělal pan Langer? Rozmetal inspekci ministerstva vnitra, obsadil si ji svými lidmi, kteří okamžitě začali šetřit ty policisty, kteří se dneska ozývají. A to jsou pro mě slušní policisté z toho útvaru ÚOOZ, nikoliv pan Kubice, který přišel tři dny před volbami, vy jste o tom věděl a hovořil ještě týden předtím v televizním pořadu, a nakonec jste zamotali všechno tak, že volby dopadly tak, jak dopadly.

Říkáte, že dáte prostor těm, co se nebojí mocných. Ano, existuje už konkrétní příklad. Jmenuje se Radim Obst, okresní státní zástupce v Přerově. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére? Nebudete reagovat. Můžeme v tom případě pokročit dále.

Pan poslanec Jeroným Tejc ve věci právního státu.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, kolegyně a kolegové. Minulý týden v pátek se konalo jednání Poslanecké sněmovny, a jak jsme zjistili z médií, vážený pane premiére, tak vy jste se zúčastnil v té době golfového turnaje. Přitom jednací řád ukládá premiérovi i poslancům jednání se zúčastnit. S nadsázkou by se dalo říci, že jste chyběl hned dvakrát, jako poslanec i jako premiér.

Můžete, prosím, uvést důvody omluvy, které jste nahlásil vedení Sněmovny? Můžete říci, jak je možné, že dáváte přednost golfu před prací?

Dále bych se vás chtěl zeptat. Mladá fronta Dnes 11. června uvedla vaše prohlášení: Jsem znepokojen informacemi o porušování nezávislosti vyšetřovatelů a státních zástupců ve věci Jiřího Čunka. Budu požadovat vyšetření pochybení a případného vlivu politiků spojených s minulými vládami, napsal premiér.

Uvedl jste, že máte informace, ze kterých lze dovozovat, že bylo ovlivňováno vyšetřování pana Čunka politiky blízkými ČSSD. To jste si, vážený pane premiére, vymýšlel nebo máte nějaké nestandardní a nadstandardní informace z tohoto vyšetřování? Trochu se to podobá té situaci, kdy těsně před volbami jste na konto Jiřího Paroubka v debatě na TV Prima citoval informace, které se nápadně podobaly těm, které zanedlouho byly obsaženy v tzv. Kubiceho zprávě.

Vysvětlete mi prosím, z čeho usuzujete a proč říkáte, že někdo blízký bývalé vládě ovlivňoval či mohl ovlivňovat vyšetřování v kauze Čunek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví premiér.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pokud byste sledovali časovou souslednost, pane poslanče, tak byste museli vědět, že v době, kdy já jsem hrál golf, schůze již nepokračovala. A pokud pokládáte vaše páteční vystupování ve Sněmovně za práci, tak to je mi líto daňových poplatníků. Tady k žádné práci nedošlo. To je odpověď na vaši první otázku.

A ta druhá. Zkuste číst pozorně to vyjádření. Až si ho přečtete pozorně, to, co jsem skutečně řekl na tiskové konferenci, možná ne to, co je potom zkráceno v novinách, tak pochopíte, že se mluví o potenciálním zásahu. To, že došlo k ovlivňování anebo že došlo k pochybení ze strany vyšetřovatelů a státních zástupců, byla v té chvíli veřejná informace, kterou jsem čerpal, stejně jako vy, z médií.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Tejc položí doplňující otázku.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Tak upřímně řečeno, odpověď na své otázky jsem nedostal. Za prvé bych tedy položil první doplňující dotaz: Kdy začínal ten golfový turnaj, neboť Sněmovna měla končit v tu dobu až v 11 hodin? To za prvé.

Za druhé, pokud se týká té vaší informace o ovlivňování, tak myslím, že jste rozhodně neodpověděl, a budeme čekat na to, jak se celá kauza vyvine a zda skutečně, pokud k nějakému takovému šetření dojde, zda jste zase neměl informace dopředu.

A třetí doplňující otázka: Kdy uzavřel Úřad vlády smlouvu s panem exministrem Němcem, proč bylo tak učiněno, zda někdy byl pan Němec podle vašeho názoru a podle vašich informaci nebo dokonce vám i představen jako poradce premiéra, a jaké jsou úkoly pana Němce na Úřadu vlády?

Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tak já vás zklamu. Ten turnaj začal ve 13.00, takže musím říci, že určitě nekolidoval s tou taškařicí, kterou vy nazýváte páteční schůzí.

K těm dalším dotazům. Pokud jsem si je zapamatoval, musím říci, že nevím - pan Rath na mě vykřikuje, jestli to nazýváte přerušením schůze, já ne...

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Ratha, aby nevedl tuto formu dialogu s panem premiérem.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Musím říci, že o tom, že je podepsána smlouva mezi Úřadem vlády, který jak vy musíte vědět, neřídím, ten řídí vedoucí, o tom jsem nevěděl, a musím říci, že i mne to trochu překvapilo, ale jak jsem se dozvěděl, věc, v které byla podepsána smlouva mezi advokátní kanceláři, nijak nesouvisí s tím, o čem tady hovoříte.

Nic dalšího k tomu neřeknu. Já Pavla Němce nepotkávám, nevím jestli vy ho potkáváte. Určitě s ním nemám žádný kontakt a zcela jistě není tou tajemnou figurou v pozadí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP