(15.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím, aby s následující interpelací vystoupil místopředseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Interpelace je ve věci Pavla Němce v případu Čunek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Položím panu premiérovi tři otázky jako podezřelému, protože pokud vláda připustila, že je mezi ní vicepremiér, který je trestně stíhaný, tak prostě je podezřelá. Vláda je mocná instituce a automaticky vzniká podezření, že má spoustu možností, jak tu kauzu ovlivnit.

První věc, na kterou bych se zeptal, je: Máme svědky na to, že pan Němec dovolil to, aby byl představován jako poradce pana premiéra. Pan Kučera, místopředseda Nejvyššího soudu, a další, kteří o tom svědčí. On se takto nechal představovat. A mě zajímá, pane premiére, jak se v této věci zachováte. Co s tím budete dělat? Nic? Necháte to tak, anebo s tím budete něco dělat? On se nechává titulovat jako poradce premiéra. Ponechme stranou, že má smlouvu s Úřadem vlády od května, ale mě zajímá, jak s tím naložíte. Nebo je to normální? Nezajímá vás to?

Pak se vás zeptám na další věc. Pan Dalík se nechal veřejně slyšet, že dříve, než odstartovala kauza Čunek, znal podrobnosti této věci. Není to jen můj problém, má ho také váš Carbol, který je koaliční partner. Také se ptá, veřejně říká, že je to podezřelé. Jak je možné, že vaše alter ego takto veřejně říká, že měl informace o této kauze dříve, než odstartovala?

A třetí věc, na kterou se vás zeptám, pane premiére. Řekl jste, že je evidentní, že paní Vesecká měla právo udělat to, co udělala. Jakou evidenci máte na mysli? Mohu vám předložit posudky právníků, odborníků, jako je doc. Jiří Jelínek a další. Texty jsou k dispozici, poskytnu vám je. V nich se říká, že paní Vesecká porušila zákon o státním zastupitelství, trestní řád i obecné instrukce vyhlášky upravující činnost státních zastupitelství. Na základě čeho tvrdíte, že je to evidentní, když jsou tady posudky, které tvrdí opak? Já se vás ptám, co s tím budete dělat, s těmito analýzami. Jak se k nim postavíte? Pochopte, pane premiére, jste podezřelý a mě zajímá, jak se budete chovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane místopředsedo, váš čas.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Myslím, že podle vašeho pojetí práva jsem sprostý podezřelý.

Já už jsem na to odpověděl a nemíním na to odpovídat znovu. Pokud se náhodou někdy potkám s Pavlem Němcem, tak mu to vytknu. Pokud tedy on sám za to mohl.

Myslím, že démonizace mého kamaráda Marka Dalíka už je úsměvná, a já od něho žádné informace tohoto typu nemám. Zeptejte se ho sám.

Tu třetí věc jsem vůbec nepochopil. Co po mě chcete? Já nemám žádný vliv na Nejvyšší státní zastupitelství! Jediné, co mohu udělat, je, zeptat se ministra Pospíšila, ať si vyžádá od nejvyšší státní zástupkyně stanovisko o stavu věci v této kauze. A to udělám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan místopředseda Zaorálek položí své doplňující otázky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, je přece jasné, co říkám. Vy tady říkáte, že je zřejmé, že paní Vesecká mohla udělat to, co učinila. A já vám říkám, evidentní, zřejmé to není, protože máme posudky znalců trestního práva, které říkají, že paní Vesecká porušila zákon, dokonce opakovaně. A já se vás ptám - co budete dělat s nejvyšší státní zástupkyní, která podle názoru řady odborníku porušila zákon?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Podle řady jiných odborníků ho neporušila. Navázal bych na ranní poznámku Miloslava Vlčka, který říkal: Pokud se shodnou všichni odborníci, je třeba se začít obávat, pokud se neshodnou, je třeba je nechat dohodnout.

V té věci nemám právní názor, nejsem právník.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S následující interpelací vystoupí pan poslanec Václav Votava ve věci ostudy I.

 

Poslanec Václav Votava: Vážená paní předsedající, pane premiére, dámy a pánové. Členové naší vlády - to je jedna ostuda za druhou. Místopředseda vlády Čunek obviněný z korupce, a na vaše, pane premiére, bych také nezapomněl. Poslední ostudu uřízla sobě, ale i celé vládě a já bych řekl i České republice paní ministryně obrany Parkanová. Její oslavná píseň agitka na podporu amerického radaru je vrcholným projevem servility člena vlády. Kdybych nebyl na půdě tohoto ctihodného sboru, použil bych jistě i peprnější výraz. Zesměšnila jak sebe, tak i celou vládu. Musím říci, že nic stupidnějšího jsem zatím neslyšel! Dobrý den, radare, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali, dobrý den radare, já ti tleskám. Pane premiére, to je opravdu pecka a věřím, že na žebříčku hitparády hvězdné pěchoty zaujme také přední místo.

Myslím také, že občané brdských obcí jsou touto písní naprosto, ale naprosto nadšeni a sdílejí s paní ministryní také obrovskou radost, že za svou chalupou budou mít radar a každý den se budou kochat jeho neskutečnou krásou.

Pane premiére, nebylo by lepší, kdyby se paní Parkanová věnovala raději zpěvu než řízení tak odpovědného resortu, jako je Ministerstvo obrany? Myslím, že by se populární politička mohla stát i populární zpěvačkou. Pak si myslím, že by ta servilita opravdu nikomu nevadila.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tak musí být i legrace, že? Vzpomínám si, že můj nebožtík tatínek, když jsem dělal podobné věci, mi říkal: na blbosti jsi legionář. Myslím si, že je to podobné. Dokázal bych vymyslet ještě daleko lepší odvaz. Úplně vidím ten radar, u kterého si na pískovišti hrají malé děti, před ním stojí Vojta Filip s Jiřím Paroubkem, drží se za ruce a zpívají: tak jako slunečnice každým dnem, otáčím se za sluncem, a do toho samozřejmě hraje nějaká budovatelská píseň. Bezvadný!

Pokud se nám podařilo upoutat konečně pozornost lidí k jiným než mytickým pověrám kolem radaru, je to možná dobře a možná to splnilo účel. Přiznám se, že jsem tu píseň neslyšel, ještě jsem neměl tu možnost. Určitě bude patřit do zlaté krabičky, bude patřit k zlatému fondu. Nicméně na rozdíl od vás si nemyslím, že by nás nějak poškozovala.

Pokud se někdo dívá na zasedání Poslanecké sněmovny nebo na tyto interpelace, musí mu počin Vlasty Parkanové připadat jako osvěžující voda.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Votava položí doplňující otázku.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Pane premiére, sranda opravdu musí být, ale já vás teď přesvědčím, že to tak úplná sranda taky není.

Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidí, někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Citoval jsem, pane premiére, z Britských listů.

Myslím si, že je to naprosto, naprosto šokující, to, co jste řekl tam těm lidem. Jestli jste to opravdu řekl, tak si myslím, že je to i nehorázné. Je to nehorázná odpověď lidem (upozornění na čas), kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Na vaši otázku odpoví předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáže zdravotní postižení nebo zdravotní účinky, vyjednávaní skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně a poslanci, je 16 hodin. Uplynul tedy čas, kdy je možné podle jednacího řádu podat ústní interpelace na předsedu vlády. Nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády.

 

Prosím pana poslance Františka Bublana, aby přednesl interpelaci na ministra vnitra pana Ivana Langera a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Připraví se paní poslankyně Milada Halíková.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP