(14.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Kdo tomu nevěří, kdo si myslí, že je nadále možné strkat před tímto problémem hlavu do písku, že je možné řešení neustále odkládat, nechť se prosím podívá do Maďarska, jaká opatření tam musí přijímat socialistická vláda, která toto zanedbala, toto zatajila před voliči: deficit veřejných financí je tam více než dvojnásobný proti České republice. A opatření, která jsou tam přijímána v sociální oblasti, ve zdravotnické oblasti, ve školské oblasti, v ekonomické oblasti, jsou vůči občanům především ze středních a nižších příjmových skupin dramaticky, dramaticky tvrdší než ta, která by dejme tomu byla prováděna, kdyby Maďarsko včas přikročilo k těmto krokům.

Čili mějme to i my jako memento. Teď je ten správný čas udělat kroky, které povedou k rozumné stabilizaci veřejných financí a vytvoří předpoklady pro reformu našeho daňového, ekonomického a zdravotního systému. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále vystoupí pan ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi jenom krátce okomentovat část zdravotnickou. O změnách ve zdravotnictví se v České republice hovoří velmi dlouho. Část zdravotnictví v předkládaném tisku je prvním krůčkem změn ve zdravotnictví. Částečně jsou to opatření, která jsou do jisté míry vygenerovaná změnami v daňovém systému a z rozpočtových důvodů, v návaznosti i na sociální oblast, částečně se jedná o první kroky, na které budou navazovat kroky další. Důležitým efektem je zamezení plýtvání a stabilizace veřejného zdravotního pojištění. A je důležité samozřejmě na tyto kroky navázat.

Chci zdůraznit, že zdravotní reforma, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví, nejsou jenom poplatky a že dílčí kroky, které najdete v tomto tisku, mají své pokračování. Odkazuji na vládou přijatý materiál Reformní opatření, který byl přijat v pondělí, kde můžete nalézt jasně charakterizované kroky. To, co se objevuje v tomto tisku, je již promyšleno v rámci tohoto reformního plánu.

Děkuji za pozornost a za podporu tohoto tisku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále vystoupí místopředseda vlády a ministr životního prostředí pan Martin Bursík. Pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já jsem vystupoval v prvním čtení a obhajoval jsem v rámci toho reformního balíku část, která se týká ekologické daňové reformy. Zdůvodňoval jsem, proč je integrální součástí reformního balíku, protože se jedná o přesun zdanění od přímých daní k nepřímým daním, což je princip, který je obecně podporován ekonomickými analytiky. Vysvětlil jsem, že se koalici podařilo shodnout na tom, že výnosy ze spotřebních daní z plynu zemního, z elektřiny a z uhlí se nestanou součástí příjmové strany rozpočtu, ale v roce T+1 budou využity ke snižování vedlejších nákladů práce, to znamená sociálního pojištění. Tento princip zůstává zachován. Po dlouhých diskusích, které jsme měli v koalici, ten segment tří zákonů, které se týkají zdanění zemního plynu, elektřiny a uhlí, zůstává beze změny, čili není důvodu, proč bych měl jít dále do detailů. Budete-li mít dotazy, jsem samozřejmě připraven na to, odpovídat.

Děkuji za pozornost a prosím vás o podporu reforem včetně této součásti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, výboru pro sociální politiku a výboru pro zdravotnictví. Usnesení rozpočtového výboru a výboru pro sociální politiku byla rozdána jako sněmovní tisky 222/1 a 222/2. Výbor pro zdravotnictví předložil záznam z jednání, který vám byl rozdán jako sněmovní tisk 222/Z. Prosím, aby se slova postupně ujali: zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka, zpravodajka výboru pro sociální politiku poslankyně Anna Čurdová a zpravodajka výboru pro zdravotnictví poslankyně Jiřina Fialová. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové. Rozpočtový výbor na své 14. schůzi 8. srpna letošního roku přijal následující usnesení: 1. Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, tisk 222, zamítla. 2. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. A nyní prosím paní zpravodajku, paní poslankyni Annu Čurdovou, aby nás seznámila se zpravodajskou zprávu. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámila s usnesením č. 48 z 12. schůze výboru pro sociální politiku, která se konala dne 28. června 2007 a je k vládnímu návrhu na vydání zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, sněmovní tisk 222. Po odůvodnění ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, náměstka ministra financí Eduarda Janoty a náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra, zpravodajské zprávě poslankyně Čurdové a po rozpravě výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby zamítla návrh na vydání zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní zpravodajko. Nyní žádám paní zpravodajku poslankyni Jiřinu Fialovou, aby se ujala své role. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, zdravotní výbor projednal tisk 222 dne 20. června na svém zasedání a nepřijal k němu žádné usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní zpravodajko. To byli všichni zpravodajové, kteří měli vystoupit.

Než otevřu obecnou rozpravu, chtěl bych vás všechny seznámit s tím, že jsem dnes převzal od odborářů dopisy pro 200 poslanců, pro vás všechny, budete mít tyto dopisy ve své poště, takže si je tam vyzvedněte. Děkuji.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se mi přihlásili: jako první pan premiér Topolánek, jako druhý pan poslanec Paroubek, jako třetí paní poslankyně Mazuchová, jako čtvrtý pan poslanec Rath, jako pátý pan poslanec Filip, místopředseda Sněmovny. Já bych poprosil pana premiéra, aby se ujal slova.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předtím, než začneme načítat nejrůznější pozměňovací návrhy, mi dovolte přece jenom trochu obecnější pohled na to dnešní jednání a na to jednání následujících dnů.

Své vystoupení bych chtěl začít dvěma otázkami. Ta první zní: Je dobré dělat dluhy? A ta druhá zní: Je dobré lhát? Já jsem se nestal premiérem této země, abych pokračoval v jejím zadlužování. A nestal jsem se předsedou této vlády, abych občanům této země lhal. Tato země nutně potřebuje reformu veřejných financí. Já to vím, a vy to víte také. Podstatné je, že přes určitou demagogii opozice a odborářských vůdců si to uvědomuje i 80 procent občanů, kteří říkají: Ano, reforma je nutná. Kteří říkají: Ne, v zadlužování této země nelze dále pokračovat.

Nejsem ten, kdo řídí svoji politiku pouze podle průzkumů veřejného mínění, ale nemohu popřít, že jsem potěšen tím, když se v tak zásadní věci moje dlouhodobá politika shoduje s přáním většiny lidí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP