(15.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Vy přicházíte před občany a říkáte: musíme si utáhnout opasky, musíme šetřit, republika je na tom špatně, musíme šetřit. Současně sami si budete pouštět své opasky o několik dílků. Myslíte, že ti lidé to nevidí? Myslíte si, že ti lidé to nepochopí? Jak chcete pro svá opatření - je jedno, jak jim budeme říkat, jestli soubor opatření nebo reforma - získat reálnou podporu veřejnosti? Vždyť vy jen přispíváte k naprosté nivelizaci politiky. Co si lidé řeknou? Dopadneme jako na začátku devadesátých let u Klausových vlád, kdy jsme všichni uvěřili, že si máme poctivě utahovat opasky, abychom vzápětí zjistili, že mnozí z těch, kteří to hlásali, si je ale hodně popustili. Totéž děláte vy dnes. Pokud chcete ukázat lidem, že se má šetřit, a ono to je potřeba, pokud chcete lidem ukázat, že státní rozpočet má šetřit a musí šetřit i lidi a musí sáhnout do svých peněženek, pane premiére, tak vaší povinností jako premiéra této republiky je jít příkladem a být prvním, na kterém se ušetří nejvíc. Pak vám to někdo uvěří. Takhle si jen děláte z lidí blázny.

Mám zde hovořit o poplatcích u lékaře, které jsou jasně podle expertiz právníků protiústavní? Vy nevíte, že existuje Listina základních práv a svobod, která říká, že občané na základě veřejného pojištění mají právo na bezplatnou zdravotní péči? To nevíte? Navrhujete zákon, který říká "poplatek" a používá ho v úplně jiném právním pojmosloví. Víte, že vám to s největší pravděpodobností zruší Ústavní soud? Víte, že protiústavně také budete měnit věc, jak se dohaduje seznam výkonů, tedy ceník ve zdravotnictví, že opět zasahujete a porušujete tím Listinu základních práv a svobod? Víte, že ve svém návrhu máte znárodnění doposud nezávislé veřejné instituce, Všeobecné zdravotní pojišťovny, s obratem 120 miliard? Doposud žádná vláda si netroufla znárodňovat tuto instituci a dostat ji pod přímou kuratelu vlády. Vy děláte z nezávislé instituce vazala vlády.

Dámy a pánové, já jsem skutečně na rozpacích, o čem vlastně tady máme diskutovat. Vládní návrh asi už neplatí, nový návrh, asi také vládní, ještě není na světě. Tváří v tvář této nezodpovědnosti vlády, tváří v tvář tápání a amatérismu vlády, tváří v tvář nerozhodnosti a naprosté bezkoncepčnosti této vlády se mi chce parafrázovat slova Olivera Cromwella: Za to, co tu provádíte, už tady sedíte příliš dlouho. Ve jménu lidí naší země jděte! (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí místopředseda Poslanecké sněmovny, pan místopředseda Filip. Dále se připraví pan poslanec Jičínský. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, já se pokusím velmi stručně vysvětlit, co pro mne osobně a pro lidi, se kterými často hovořím a se kterými se setkávám, znamená tato reforma.

Ale na úvod si dovolím přece jen jednu poznámku. To je reakce na úvodní slovo pana premiéra Mirka Topolánka o lhaní a zadlužování. Víte, chtělo by se mi uvěřit mu, ale musel bych v jeho slovech slyšet alespoň něco, co bylo v původní důvodové zprávě k tisku 222, nebo co alespoň vyjednal v rámci nočních koaličních jednání. Evidentně jsme dospěli opět k tomu, že pan premiér důvodovou zprávu ani nečetl, natož aby tušil, co je uvnitř toho textu napsáno.

Když pan premiér Mirek Topolánek mluvil o průzkumech veřejného mínění, chtělo by se mi také připomenout jeden závěr z průzkumu, který byl, myslím si, docela lapidární: Ono by to chtělo změnu, ale bez vás.

Nyní k samotnému obsahu ještě neznámé společné akce koalice, která byla původně nazvána komplexní pozměňovací návrh a dnes ráno byla označena jako společný pozměňovací návrh, abychom vůbec věděli, o čem tady bude dnes řeč.

Jsem přesvědčen a vycházím z toho, že pan ministr financí Miroslav Kalousek zná obsah tisku 222 a zná alespoň částečně dopady toho, co je napsáno, případně co má být obsahem společného pozměňovacího návrhu. Dovolím si říci v reakci na jeho slova, že to nemá zásadně změnit to, co je v tisku 222 napsáno, že v tom případě jedinou reakcí nikoliv pouze opozice, ale jedinou reakcí Poslanecké sněmovny, která bude chtěj nechtěj odpovědná za zákony, které projdou touto Sněmovnou, je zamítnutí toho návrhu, a také ho již v obecné rozpravě podávám.

Ale abyste neřekli, že tady stojím, kritizuji a nejsem schopen kromě kritiky ničeho jiného, tak si dovolím říci, že přístup KSČM není pouhá kritika, přístup je dán základními postuláty naší politiky. Za prvé je důležité, aby se politik dokázal postavit čelem k občanům, byl schopen jim vysvětlovat a nelhat jim o tom, že snižuje daně - také je sice fakticky v přímých daních snižoval, i když při daňovém zatížení z tzv. superhrubé mzdy o žádné snížení nejde, ale ve skutečnosti daňovou kvótu zvýšil tím, že zvýší daně nepřímé. To dělají ti, kteří se lidí bojí. Výsledek tedy znamená, že váš návrh znamená jediné - bojíte se občanů a bojíte se jim říci pravdu. Je to v rozporu s tím, co jste, pane premiére, tady před chvílí říkal.

Váš návrh, že víc vyberete od daňových poplatníků, že více bude vybráno, je dán tím, že při zvýšení sazby nepřímých daní, to znamená daně z přidané hodnoty, spotřební daně apod., se nebudete lidí ptát, budete jim říkat, že se snížila daň tam nebo onde o 1 % nebo o 2 %, a budete chtít vybírat na těchto nepřímých daních s tím, že prostě dále poroste ekonomika. Tomu se říká takzvaný potenciál ekonomiky; to vím i já, obyčejný právník, který se přece jen ekonomií musel zabývat alespoň do té míry, abych rozuměl ekonomickým procesům a právním návaznostem v České republice. A tento ekonomický potenciál, který je dnes 6 %, odhadují i největší optimisté z řad ekonomů, že je maximálně do 7 %. To znamená, že z růstu ekonomiky vám i při zvýšení nepřímých daní a snížení daní přímých nezbude nic a uděláte jenom větší díru do státního rozpočtu.

Jsem přesvědčen, že postup je špatný a že je třeba jej odmítnout. Abych tedy navrhl něco pozitivního, dovolte mi říci v krátkosti tři základní body.

Za prvé: Ti, kteří tady něco navrhovali v minulém volebním období a dnes to chtějí rušit, by měli vědět, že v mezinárodním právu i v českém právním systému je ochrana jednou nabytých práv. My si nemůžeme jako politici z občanů dělat legraci a říci: my jsme vám dnes dali pohřebné, my jsme vám dali porodné, my jsme vám zvýšili příspěvky v mateřství a zítra vám je zrušíme, protože se tady vyměnila vláda. To normální politik nedělá. Takže mi dovolte říci, že klub Komunistické strany Čech a Moravy ve vystoupení v podrobné rozpravě navrhne zrušení všech návrhů, které jsou v tisku 222, které znamenají zrušení již jednou nabytých práv, protože to považujeme za nesolidní, nesprávné, a promiňte mi - nesmyslné.

Pokud jde o to, co tady bylo řečeno, a svým způsobem docela upřímně řekl pan premiér a pan ministr financí, že vůbec nejde o příjmovou stránku rozpočtu, že ta bude zajištěna - já už jsem řekl, že zajištěna nebude - ale že jde o ty výdaje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP