(12.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Nové ekologické daně plus 4,3 mld. Kč, to je plus, a minus je - 19 mld. Kč, které příští rok ušetří fyzické osoby na dani z příjmu. Sečteno, podtrženo, 18 mld. Kč, které lidé příští rok zaplatí na daních navíc.

Já bych tady ten součet rád předal panu předsedovi vlády. Možná to bude poprvé, kdy tato čísla uvidí.

(Potlesk z levé strany sálu. Poslanec Sobotka podal předsedovi vlády list papíru, ten podaný list zmačkal a zahodil.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Nyní vystoupí pan ministr financí, potom s faktickou pan poslanec Rath.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se omlouvám, nechci to zdržovat, ale možná, že poprvé na půdě této Poslanecké sněmovny byla přednesena teorie, že právnické osoby nejsou daňoví poplatníci, že právnické osoby se nijak netýkají života lidí, že nikoho nezaměstnávají, že jejich konkurenceschopnost a prosperita se nijak netýkají životní úrovně občanů a fyzických osob, také logicky daňových poplatníků, že vlastně se životem v této zemi nemají nic společného. Pokud je to opravdu tak, jak teď předseda rozpočtového výboru sdělil Poslanecké sněmovně, tak proč probůh v minulé koalici jsme ruku v ruce snížili daň z příjmu právnických osob z 31 % na 24 %, což bylo, pokud vím, nejrychlejší snižování daně z příjmu právnických osob v historii České republiky do té doby. Argumentovali jsme tenkrát společně právě tím, co teď říkám, že konkurenceschopnost a prosperita právnických osob se bytostně dotýká života lidí v České republice. Změna vašich postojů je fascinující, pane předsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi financí. Pan poslanec Paroubek s faktickou a potom pan poslanec Rath s faktickou.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Víte, já jsem nechtěl příliš zasahovat do té odborné diskuse. Teď je mi jasné, že špičky vlády o tom nemají vůbec jasno. Já bych, pokud jde o to snižování daně z příjmu právnických osob, chtěl panu ministrovi jenom říci, že by mělo smysl tehdy, pokud bychom s tím měli vlastně konkurovat v regionu, ale efektivní zdanění je už dneska na 17 % stejně jako na Slovensku. Proč jít ještě pod ně?

Proč jsem chtěl především hovořit. Já jsem viděl ta gesta pana premiéra. Nejsou to tentokrát gesta řekněme vulgárního charakteru. Ale pane premiére, nevidím jako slušné, když za zády jednoho z čelných poslanců této Poslanecké sněmovny, a tím Bohuslav Sobotka nesporně je, se dělají gesta tohoto typu. To je tak někde možné v hospodě šesté cenové skupiny nebo mezi vašimi kamarády typu Dalíka, ale rozhodně to není důstojné premiéra této země. Jestli vás to samotného nenapadá, možná byste se měl poradit v rámci svého klubu. Možná, že tam ještě zbylo pár slušných lidi. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní vystoupí pan poslanec Rath s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já bych chtěl poprosit pana ministra financí, aby teď tady řekl, jaké je efektivní zdanění právnických osob v České republice a ve všech okolních zemích. Ve všech okolních zemích, protože když to tady vyjmenuje, jestli to ví, tak si odpoví na tu otázku, kterou tady dal, proč se to dělalo, a odpoví si i na otázku, proč se to dělat dál nemusí. Takže ho prosím, aby teď tady předstoupil a vyjmenoval všechny okolní země včetně nás s výší efektivního zdanění právnických osob.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak, to byl pan poslanec Rath. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec a předseda poslaneckého klubu Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dámy a pánové, do třetice všeho dobrého. Dovoluji si vás požádat před ukončením podrobné rozpravy o přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS do 13 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, já samozřejmě této žádosti vyhovím, ale zároveň chci připomenout, že je na polední přestávku svolán organizační výbor, takže ten by se mohl sejít ve 12.15 hodin, a my bychom pokračovali v podrobné rozpravě ve 14 hodin. Do 14 hodin pro poslance, kteří nejsou členy organizačního výboru, vyhlašuji polední přestávku a členy organizačního výboru zvu do místnosti 106, kde ve 12.15 hodin začne schůze.

 

(Jednání přerušeno ve 12.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP