(9.30 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já musím říci, že celý ten incident proběhl opravdu nahodile. Nešlo o plánovanou akci, takže šlo velice složitě odhadnout, že k ní dojde, jakýmikoliv zpravodajskými prostředky. To, že se ti lidé nenechali zabít, to, že ti lidé se bránili a útočníci byli sami překvapeni profesionalitou toho obranného zákroku, to nepokládám za negativní, ale pozitivní informaci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tolik vystoupení předsedy vlády. Ještě se hlásí o slovo pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, omlouvám se, ale na svou otázku jsem odpověď nedostal. Bylo by pravděpodobně obvyklé, kdyby pro takovou cestu bylo požádáno o doprovod ozbrojených složek, které mohou používat legálně zbraně v podobném případě i mimo velvyslanectví. To se ale nestalo. Vy jste mně bohužel nedokázal vysvětlit, jak je možné, že tito lidé tedy tam zbraně použili. Já samozřejmě chápu, že to bylo v rámci ochrany jejich životů a života pana chargé d’affaires. Také jste se nezmínil kromě toho schvalování cest ústředím o dalších obecných podmínkách pro vykonávání takových cest.

Na základě toho navrhuji, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí předsedy vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. O slovo se hlásí místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přiznám se, že ne zcela chápu, o co v této interpelaci jde a o co jde panu poslanci Exnerovi. Respektive pokud chápu dobře, tak se toho děsím, jestli dobře rozumím tomu, o co mu jde.

Pan poslanec Exner tady v podstatě kritizuje to, že naši policisté - mimochodem mluví o nich jako o těch lidech - já musím říct naši skvěle vycvičení policisté plnící s nasazením vlastního života svůj úkol chránit svěřenou osobu, a tuto ochránili a tento úkol splnili, musím říct hrdinsky splnili, tak pan poslanec Exner tady v podstatě naznačuje, pokud já mu dobře rozumím, že to dělat neměli, že měli sedět na nějaké vrátnici na velvyslanectví a měli nechat pobíhat za neurčitých okolností našeho diplomata, kterého máme u legální vlády, člena Organizace Spojených národů, mezinárodně respektované vlády, byť v rizikovém teritoriu, měli tohoto našeho diplomata nechat tedy tak. To je opravdu pro mě nepochopitelné, tato interpelace.

Já musím jednoznačně zdůraznit, že policisté, příslušníci Útvaru rychlého nasazení, plnili svou povinnost, plnili ji naprosto legálně v souladu s dohodami, naprosto legálně působili mimo území ambasády a oddaně splnili svůj úkol. A to, co tady předvádí pan poslanec, je pro mě úplně nepochopitelné. Nebyl překročen žádný zákon. Nebyla překročena žádná dohoda, kterou máme s Afghánistánem.

Já považuji za přirozené, že Česká republika chrání své občany v zahraničí. Považuji za přirozené, že v rizikových teritoriích poskytuje ochranu našim diplomatům. To, že diplomacie splnila úkol, příslušníci Útvaru rychlého nasazení splnili svůj úkol, si zaslouží ocenění této Sněmovny, nikoliv její kritiku. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády Petru Nečasovi. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Půjde jen o krátkou reakci na vystoupení pana místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí.

Já jsem naše policisty ve svém vystoupení myslím správně označil, a jestliže jsem je v další části potom označil "ti lidé", tak to přece není žádné špatné označení. Lidé, to je snad dobrá věc, a já označuji jako "ten člověk" také pana ministra a místopředsedu vlády.

V žádném případě jsem neřekl a nechtěl říci a nemyslím si, že když už k situaci došlo, měli to nechat tak, aby prostě seděli a nechali na sebe střílet a nechali zastřelit sebe a případně i našeho diplomata. Nic takového nebylo, to jste si snad, pane místopředsedo vlády, vykonstruoval.

Jistě, to, co jsem řekl, tak jsem se ptal, jak je to s možností jejich takovéhoto vystupování jinde a s tím, jestli tato cesta byla dobře zajištěna, nebo nebyla, jestli byla po konzultaci s afghánskými úřady, nebo nebyla, a jestli osoby, které zajišťovaly ochranu, tak byly dostatečné, anebo měla být ochrana ještě jinými osobami, které by v daném případě vystupovaly ještě víc v souladu s právem, tak aby za prvé k incidentu nedošlo vůbec, pokud možno, a za druhé, aby nedošlo k tomu, že se musely zachovat tak hrdinsky, jak správně říkáte, že se zachovaly. Takže vaši výtku v žádném případě neberu. Také já oceňuji to, že incident dopadl dobře a že příslušní policisté fungovali profesionálně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Václava Exnera. Zeptám se, zda se někdo ještě hlásí do rozpravy k této odpovědi na písemnou interpelaci. Není tomu tak. Končím rozpravu.

Pan poslanec Václav Exner navrhl usnesení a navrhl usnesení, které znamená vyslovení nesouhlasu Sněmovny s odpovědí na tuto interpelaci. My o tomto návrhu na usnesení budeme hlasovat za malou chvíli, poté kdy se do Sněmovny dostaví ti, kteří jsou mimo, a já je přivolávám.

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o návrhu usnesení, v němž má vyslovit nesouhlas s odpovědí předsedy vlády Mirka Topolánka na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci oprávněnosti postupu chargé d’affaires Filipa Velacha v Afghánistánu a jeho ochranky při incidentu 1. května 2007. O tomto návrhu usnesení, domnívám se, můžeme hlasovat již nyní.

 

Já tedy zahajuji hlasování pořadové číslo 70. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 70 přítomno 138, pro 37, proti 70. Návrh usnesení přijat nebyl.

 

Tím jsme se vyrovnali s touto odpovědí na interpelaci. Děkuji.

 

Můžeme se věnovat další. Předseda vlády Mirek Topolánek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Váni ve věci vládní reformy veřejných financí. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 298. Slovo má pan poslanec Miroslav Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, vážení kolegové, dovolte mi, abych vyslovil hrubou nespokojenost a nesouhlas s odpovědí předsedy vlády České republiky na moji písemnou interpelaci, kterou jsem obdržel na téma stabilizace veřejných rozpočtů. Tuto nespokojenost také budu konkrétně navrhovat, aby Sněmovna přijala svým usnesením.

Dámy a pánové, dovolte mi však, abych na počátek své úvahy řekl, že celé konání vlády, celé konání vládní koalice v rámci stabilizace veřejných financí mě od prvopočátku, a musím říci, že i dosud, připadalo a připadá až trapně komicky chaotické, a to proto, že vrcholným číslem vládní trapnosti a celé chaotičnosti byla téměř tragikomedie, kterou nám vláda předvedla na téma stabilizace veřejných rozpočtů zde v Poslanecké sněmovně při druhém čtení. Vláda se nás tehdy, dámy a pánové, snažila přesvědčit, jak je naše země zadlužená, a jak je proto nutné stabilizovat veřejné rozpočty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP