(9.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Já mám, dámy a pánové, ještě v živé paměti vystoupení pana premiéra zde na půdě Poslanecké sněmovny, vystoupení ministra financí, kteří oba svorně zde hovořili o naší zemi, o naší ekonomice jednou jako o letadle, které se řítí střemhlav dolů, dokonce o řítícím se vlaku s Leninem, Stalinem, Brežněvem, a tím vším se v nás měl vyvolat dojem, chcete-li pocit, jak je naše ekonomika zbídačována a zdevastována. To je, kolegyně a kolegové, ovšem hrubá dezinterpretace ekonomické reality těchto dnů.

Víte, dámy a pánové, já respektuji, že někteří z nás mohou mít krátkou paměť, respektuji, že sedmnáct let je dlouhá doba, ale věřím, že jsou mezi námi tací, kteří ještě nestihli plně zapomenout na dopady divoké kuponové privatizace, na prapodivné privatizační projekty, zkrátka na dobu, kdy řada podniků, firem, byla prapodivným způsobem zprivatizována, kde přes noc na jedné straně byla armáda zbohatlíků a na druhé straně armáda lidí, která byla přes noc bez práce.

Pane premiére, já si jenom dovolím připomenout, že tehdy ceny všeho zboží raketově vyskočily na evropskou úroveň, to samé se však nedalo říct o platech pro většinu obyvatel. Vždyť si, pane premiére, určitě i vy ještě vzpomínáte na "poctivost" Viktora Koženého, jehož propagátorem byl Václav Klaus, současný prezident a čestný předseda ODS. Dámy a pánové, byly to nakonec Klausovy balíčky úsporných opatření, které naši zemi dovedly na hranici ekonomické krize a ke stagnaci. Byl to koneckonců Klausův experiment, který skončil dvoucifernou inflací, znehodnocením peněz občanů a znehodnocením jejich úspor. Pane premiére, tehdy mnohým lidem zůstaly oči pouze pro pláč, protože ve zkrachovalých bankách přišli o své peníze.

Pouze vám připomínám, že po naprostém ekonomickém krachu přišly vlády Miloše Zemana, které musely řešit vytunelované firmy, vytunelované banky, které řešily zhruba 500 mld. hazardně rozdaných úvěrů, které se staly nedobytnými pohledávkami. Pane premiére, byly to vlády sociální demokracie, kterým se podařilo výrazným způsobem postupně zvyšovat životní úroveň pro většinu obyvatel. (Výkřiky z lavic ODS.)

Já bych, paní místopředsedkyně, poprosil, kdyby na mě kolegové z pravé části nepokřikovali.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte, že vás přeruším. Požádám všechny kolegy, aby se zdrželi jakýchkoli výroků, které by mohly odporovat jednacímu řádu. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane premiére, a tak si vám dovolím připomenout, že to zkrátka, ať se vám to líbí nebo nelíbí, byly vlády sociální demokracie, které zvyšovaly průměrnou mzdu, které zvyšovaly minimální mzdu, valorizovaly důchody, zvyšovaly životní minimum, snižovaly nezaměstnanost také i přílivem mnohamiliardových zahraničních investic. Byla to sociální demokracie, pane premiére, která vaší ODS předala ekonomiku, která je nejrychleji se rozvíjející ekonomikou, nejvíce dynamicky se rozvíjející ekonomikou ze všech zemí v rámci Evropské unie.

(Premiér z lavice: To je blbec!)

Nejsem blbec, pane premiére, nejsem blbec! Sociální demokracie předala vaší ODS zemi v celkovém stabilizovaném stavu, zemi, kde panoval sociální smír, zemi, kde se vedl sociální dialog. A proto, pane premiére, vaše vytváření, vaší ODS, iluze o zemi, o ekonomice, která se řítí do propasti, je lživé a zavádějící.

Pane premiére, já vám chci pouze připomenout, že vládní dluh České republiky patří v zemích Evropské unie téměř k těm nejnižším, čili není pravda tvrzení vaší ODS, že se nacházíme v dluhové pasti. Víte, pane premiére, když vy tvrdíte, že je zapotřebí snížit státní dluh a přitom první, co uděláte, že přispěcháte a dobrovolně se zříkáte příjmů státního rozpočtu, no já nevím, kdo je blbec. (Rozruch v sále.)

Takovému počínání rovněž nemohu rozumět, nemůže vašemu počínání rozumět žádný rozumný ekonom. Vážený pane premiére, nemůže tomu rozumět nikdo, protože tzv. složená daňová kvóta u nás dnes patří v rámci zemí Evropské unie k těm nejnižším. A je přece logické, že takový brutální výpadek příjmů, který plánuje a připravuje vaše ODS, výpadek příjmů státního rozpočtu, tak ten výpadek příjmů musíte vytáhnout od někoho jiného a ten, s prominutím, vaše ODS vytáhne od obyčejných, běžných lidí, třeba od ostatních zaměstnanců, od osob samostatně výdělečně činných, od drobných, středních podnikatelů, zkrátka od obyčejných lidí.

Pane premiére, filozofie vaší ODS je taková, že příjmy více než 200 mld., které nepošlete do státního rozpočtu, ale do peněženek těch nejbohatších, tak ty příjmy do státního rozpočtu poplynou z peněženek obyčejných, běžných občanů, rodin s dětmi, od středněpříjmových vrstev.

Pane premiére, celá ekonomická reforma, jak vy o ní s hrdostí rád hovoříte, je soubor nezodpovědných rozpočtových škrtů, skoro bych si troufl říct, že to je soubor nedopatření. Je to soubor chaosů a zmatků. Pane premiére, já jsem přesvědčen o tom, že celá vaše reforma má tři základní rysy, a já vám je teď prozradím. První rys celé vaší reformy je ten, že se jedná o kolosální historický podvod na české veřejnosti. Druhý rys, pane premiére, je ten, že to je soubor zmatků, chaotičnosti a dezorientace. A třetí rys je to, že způsob projednávání, jak jste zvolili vy, vaše ODS, celé reformy je v historii výjimečný, ojedinělý.

Pojďme se spolu, pane premiére, teď podívat na má tvrzení, proč tvrdím, že celá reforma je kolosálním podvodem na české veřejnosti. Tvrdím to proto, pane premiére, poněvadž současný návrh vládní reformy jasně prokazuje, že celá volební kampaň vaší ODS byl jeden velký marketingový trik na české veřejnosti. Prostě to byl podfuk na lidech, protože z 15procentní rovné daně, kterou jste vy lidem, pane premiére, sliboval, vaše ODS na tom založila celé volební logo, celou volební kampaň, tak zůstane 23 %, a to proto - (Námitka z úst premiéra.) Dvacet tři, pane premiére, já umím počítat. A to proto, poněvadž jste přišli s termínem superhrubá mzda. Vy těch patnáct, o kterých dneska rád hovoříte, počítáte z úplně jiného základu. A pane premiére, důchodcům, kteří se usmívali a vypadali pěkně na vašich billboardech, na plakátech ODS, tak pane premiére, těm brzy spadne úsměv, ti budou mít chudáci vrásky na čele a možná i pupínky na zádech a orosené čelo z té vaší reformy, až jim zdražíte úplně vše. Možná to, že budou dýchat zadarmo vzduch, to bude jediné, co jim ponecháte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP