(10.00 hodin)
(pokračuje Váňa)

Vážený pane premiére, jinými slovy, česky řečeno, nárůst firem, nárůst peněz těm nejbohatším, to vytáhnete z kapes těch nejchudších a středněpříjmových.

Vážený pane premiére, já také bych docela rád se vžil do situace, jak se budete hrdinně dívat do očí maminkám, za kterou budou plápolat tři děťátka, která budou nemocná, potečou jim nudličky z nosánku a maminka s každým děťátkem třikrát navštíví paní doktorku a bude vytahovat z peněženky stovečky a stovečky. Jak pak vám ta maminka poděkuje. Víte, pane premiére, kdybych byl škodolibý, tak bych snad mohl mít radost z toho, co děláte, protože vy naštvete úplně všechny. Ale protože jsem zodpovědný, tak říkám, tento ekonomický hazard s českými lidmi je zapotřebí odmítnout.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Miroslav Váňa. Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu a jako první se do ní hlásí předseda vlády Mirek Topolánek.

S faktickou pozvánkou ovšem, promiňte, pane premiére, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedající. Já bych vás velmi požádal, jestli byste mohla pana premiéra a pana vicepremiéra Nečase upozornit, ať vulgární slova si nechají na domácí půdu a neříkají je zde v Poslanecké sněmovně. Označovat někoho těmi slovy, která používají, je nevhodné. Víme, že jsou oba hulváti, zvlášť pan premiér, ale prosím, vy jako předsedající byste na to měla dbát a měla byste je vést k pořádku, když to nevědí a nenaučili je to doma v rodině.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, za tuto faktickou poznámku. Prosím všechny, aby se zdrželi jakýchkoliv hodnocení, a to jak předsedy vlády či ministrů, ale také pana poslance Ratha.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já tedy pro pořádek, já jsem reagoval pouze na jednu věc o tom, že nebudou valorizovány důchody, a řekl jsem, že je to lež. A je to lež. Za to slovo se nestydím, protože důchody budou jediná sociální dávka, která permanentně valorizována bude, pane poslanče Váňo. Škoda, že jste si toho nevšiml. Já jsem měl včera ve večerních hodinách v této Sněmovně pocit, že hladina alkoholu v krvi některých poslanců je vyšší, bohužel to zůstalo do dneška.

Otázka na sociální demokraty: Nemáte náhodou v Pardubickém kraji volby regionálního lídra? Protože jinak si nedovedu projev kolegy Váni vysvětlit. Celkem mě zaujalo, co všechno v tom zákonu o stabilizaci veřejných rozpočtů našel. Úplně mě vyděsilo, co všechno by našel, kdyby si ten zákon skutečně přečetl. Takhle to přece dopadá, když někdo vystoupí s nějakým projevem zhruba měsíc nebo pět týdnů poté, co byl aktuální.

Jedna z posledních poznámek. Mně by stačilo v IBM tak jedno až dvě procenta. Já tu majoritu v IBM nepotřebuji. A velice bych doporučoval, když podáváte písemné interpelace, abyste odpovědi alespoň četli.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu premiérovi. Ptám se, zda se někdo hlásí do této rozpravy. Pan poslanec Váňa má slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, za IBM se omlouvám. Hladinu alkoholu já ve Sněmovně nesleduji, ale dnes mi připadáte střízlivý.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní má slovo pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já myslím, že vtipné repliky určitě oživují nudu v tomto sále.

Já bych přece jenom uvedl pár čísel, aby snad pan premiér nebyl příště tak optimistický, anebo, řekl bych, přímo nelhal českým důchodcům.

Pane premiére, vy říkáte pravidelná valorizace. Tato vláda rozhodla o průměrné valorizaci pro příští rok pro důchodce ve výši 346 tisíc korun. 346 tisíc korun. 346 korun. 346 korun není slušné, pane ministře práce a sociálních věcí. Životní náklady důchodců podle seriózních propočtů se zvýší zhruba o 720 korun v průměru. Čili bylo by rozumné a korektní, pokud by tato vláda, pokud by se ohlížela na situaci důchodců, chtěla ohlížet na jejich situaci, pokud by se přiblížila valorizací této částce.

Pane premiére, já jsem se vás chtěl zeptat, kde je těch slíbených tisíc korun navýšení důchodů, které ODS v předvolebním zápalu a také možná, že byla v té chvíli méně střízlivá, slibovala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O slovo se nyní hlásí místopředseda vlády Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já trošku prožívám déjŕ vu. Vypadá to, že pan poslanec Váňa dostal projev, který tady měl přednést v srpnu, velice snaživě ho tady přečetl, ale opravdu trošku s křížkem po funuse, protože ten bod již proběhl, a to, že si teď teprve přečetl projev, který mu zřejmě někdo psal už na srpen, je prostě jeho věcí, nicméně je to interpelace a musím na ni odpovědět. Ale právě to zní plyne, že pan poslanec Váňa zcela zjevně ignoruje některá základní fakta. A já tady řeknu jenom dvě nezpochybnitelná fakta.

Ve znění zákonů, které v tuto chvíli stále ještě platí, v roce 2009 budou příjmy státního rozpočtu nižší, než jsou mandatorní výdaje, čili povinné výdaje ze zákona.

Já to řeknu ještě jednou a pomalu, aby to pochopil i pan poslanec Váňa: Ve znění stávajících zákonů v roce 2009 budou příjmy státního rozpočtu nižší než mandatorní výdaje, čili ze zákona povinné výdaje. Jestli toto nazývá skvělou kondicí veřejných rozpočtů, tak potom to ukazuje na určitou zaslepenost.

Za další. Mimo vši pochybnost podle hodnocení Ecofinu čili orgánu Evropské unie, Rady ministrů financí a hospodářství, je stav rozpočtu v České republice společně s Maďarskem hodnocený naprosto objektivně jako dva nejhorší veřejné rozpočty v rámci celé Evropské unie. Opět si to může přečíst v příslušných výstupech Ecofinu. Čili to jsou nezpochybnitelná fakta.

V jeho projevu také zazněla celá řada demagogických výroků a výkřiků, které nejsou hodny komentáře, nicméně tady zazněla i celá řada omylů. Já nevím, kdo mu ho psal, ale v každém případě jestliže mu tam vsunul větu, panu poslanci Váňovi, že česká ekonomika je nejrychleji rostoucí ekonomika v Evropské unii, tak tomu poradci by měl zatrhnout příjmy, protože by se měl podívat na tabulku a zjistit, že nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii jsou ekonomiky Estonska a Lotyšska, mimochodem země s dlouhodobě rovnou daní, na dalším místě je Slovensko, mimochodem také země s rovnou daní. Mimochodem země s rovnou daní, kterou tam nezrušila ani sociálně demokratická vláda, protože vidí, že funguje. Takže ty peníze tomu snaživému psavci tohoto projevu byly opravdu vynaloženy neprávem.

Chci také zdůraznit, že současné tempo růstu české ekonomiky, je dobře, že je takové, a že je to právě ten vhodný okamžik na provedení reforem. Mimochodem reforem, které ještě ve svém dokumentu Agenda 2010 slibovala loni 13. prosince i sociální demokracie, kde zdůrazňovala, že toto období je vhodným obdobím pro provedení ekonomických a sociálních reforem. Dnes označuje tento svůj vlastní dokument za blábol. Ale to je věcí sociální demokracie.

Já chci také zdůraznit, že zaplať pánbůh za to, že díky otevření trhu Evropské unie roste od roku 2004 vysokými tempy růstu, v podstatě s výjimkou Maďarska, celá skupina nováčků EU z postkomunistického bloku. Všichni rostou. Problém je v tom, že země jako Estonsko nebo Lotyšsko a nyní i Slovensko rostou dlouhodobě a výrazně vyššími tempy růstu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP