(9.50 hodin)
(pokračuje Váňa)

Pane premiére, ze slibované nulové daně DPH, jak tvrdila vaše ODS, na potraviny, nezůstala pravdy ani píď.

Pojďme se spolu dále podívat, co dál vaše ODS slibovala. Vaše ODS slibovala růst životní úrovně rodinám s dětmi. Vaše ODS slibovala růst životní úrovně pro důchodce. Vaše ODS slibovala podnikatelům zjednodušenou administrativu. Pane premiére, smůla, smůla, smůla. Pravý opak je pravdou. Vaše ODS rodinám s dětmi podstatným způsobem sníží životní úroveň. To, že vyprávíte a děláte tabulkové propočty, že lidem, kteří pobírají 15 tisíc měsíčního příjmu hrubého, se mzda zvýší o 300 až 400 Kč, protože jim vaše ODS sníží daně, to je jenom nádech, to je jenom první část pravdy. Ale vy jim neříkáte druhou část pravdy, že každá rodina ze své peněženky bude muset vytáhnout tisícovku či dvě navíc, protože bude mít dražší naprosto vše. Vy jim zdražíte vodu, plyn, elektřinu, dopravu, bydlení, to, že si budou kupovat noviny, číst knihy, nedej bože, kdyby chtěli jít na sportovní či kulturní zařízení, protože jim zdražíte ceny služeb. To je ekonomická realita běžných dnů.

A co důchodci, pane premiére? No, důchodci, ti budou mít nejen dražší nájemné, ale ti hlavně budou krvácet, když si budou chtít udržet svoji zdravotní péči, svoji kondici, poněvadž až budou naplňovat čekárny u lékařů a budou za vše platit, 30 Kč za návštěvu lékaře, 90 Kč za návštěvu pohotovosti, 60 Kč za recept o dvou položkách, 60 Kč za den pobytu v nemocnici, to vás budou mít, pane premiére, rádi!

Podnikatelům, tak jak jste jim slibovali zjednodušenou administrativní zátěž, daňové přiznání na jednom listu, opět to, pane premiére, není pravda. Vy pouze podnikatelům zdražíte vstupy do jejich podnikání. Vy jim zdražíte cenu úvěrů, cenu hypoték, cenu peněz.

Pane premiére, proč tvrdím, že celá reforma je soubor chaosu a zmatku, soubor na sebe nenavazujících kroků? To tvrdím proto, poněvadž vše bylo šito horkou jehlou. A to jste nám v rámci druhého čtení zde na půdě Sněmovny předvedli. Celý systém vašich reforem je nespravedlivý. Pane premiére, promiňte mi, to je, jako kdyby vaše Topolánkova ODS vysílala vzkaz české veřejnosti, středněpříjmovým skupinám, mladým manželským párům, tento: Už jste si, lidé, vydělali dost. Teď už budete držet pusu a krok a platit, platit a platit.

(Předseda vlády se hlasitě směje.) Smích, pane premiére, ano.

Co vaše ODS lidem nabízí? Pane premiére, vaše ODS lidem nabízí zrušení společného zdanění manželů, vaše ODS lidem nabízí zdražení hypoték, zdražení úvěrů. To ocení zejména mladá manželství. Vaše ODS nabízí to, že zbohatnutí bohatých zaplatí ti chudí. To je dárek vaší ODS věnovaný české veřejnosti. Dárek vaší ODS je to, že na reformě vydělají ti, kteří mají měsíční příjem nad 40 tis. Kč.

Pojďme se spolu podívat, pane premiére, na třetí charakteristický rys naší vládní reformy, a to je způsob vašeho vládního vyjednávání. Pane premiére, vám, a koneckonců i malému dítěti, přece musí být jasné, když chcete vyjednat pevné změny, když chcete vyjednat něco, co má mít stabilní pevný základ, stabilní charakter, tak to musí být vyjednáno na základě spektra široké politické dohody, na základě pevného politického konsensu. A co udělala vaše ODS? Vaše ODS přispěchala ke dvěma přeběhlíkům, bývalým členům ČSSD, poslancům Melčákovi a Pohankovi. Vaše ODS nepřispěchala k nejsilnější opoziční straně, k ČSSD. S tou se nikdo nebavil.

Pane premiére, co je ovšem pozoruhodné, když vy jako předseda vlády České republiky na veřejnosti představujete poprvé svoji vládní reformu, že to děláte za hojných sponzorských darů firem, kde stát má ještě dosud majoritu, jako je ČEZ a jako je IBM. Alespoň mně je to divné.

Vážený pane premiére, celý batoh opatření - já bych řekl nedopatření - je opravdu zapotřebí celospolečensky veřejně odmítnout jako nebezpečný experiment, jako nebezpečné hrátky s českou veřejností, s českými lidmi, kterým vaše ODS výrazným způsobem sníží a ohrozí životní úroveň. Tento batoh, pane premiére, zvýhodňuje bohaté na úkor chudých, a celkové dopady přenáší zejména na bedra středněpříjmových skupin obyvatel a těch nejchudších občanů.

Pane premiére, ve druhém čtení jste zde na půdě Poslanecké sněmovny celému národu předvedli, že vaše reforma je jeden velký podfuk na české veřejnosti. Rodiny s dětmi, běžní občané, na vaši reformu doplatí. Doplatí proto, poněvadž v konečném důsledku za vše zaplatí daleko více. Vaše ODS sice navrhuje v roce 2008 snížení daně ze superhrubé mzdy na 15 % a v roce 2009 snížení daně na 12,5 %, ovšem pane premiére, váš podvod spočívá v tom, podvod vaší ODS, že v roce 2008 se lidem zhruba s patnáctitisícovým příjmem sice o něco mírně zvýší mzda, poněvadž se jim sníží daně, ale jak jsem řekl, ve druhém kole vytáhnou tisícovku či dvě i více ze svých peněženek navíc, protože vaše ODS jim zdraží zvýšenou sazbou DPH, zvýšenými spotřebními daněmi, naprosto vše.

Vážený pane premiére, poněvadž jsem hovořil dlouho, své vystoupení a svoji úvahu zakončím řečí čísel a tím prokážu, že skutečně vaše reforma je experiment na české veřejnosti.

Pane premiére, vaše ODS ošidí, či zkrátí, chcete-li, veřejné rozpočty snížením daní v roce 2010 v součtu s předchozími lety o více než 200 mld. Kč. To pošle do kapes v podobě razantního snížení daní těm nejbohatším. Vaše ODS, pane premiére, v roce 2008 chce ušetřit na sociálních dávkách pro sociálně potřebné občany plných 8,5 mld. Kč, konkrétně na dětech 4 mld. Kč. Vaše ODS chce a je připravena k tomuto kroku výrazným způsobem krátit rodičovský příspěvek, který dnes maminky mají ve výši 7,5 tisíce zaručen do čtyř let věku dítěte. Co sociální demokracie lidem dala, to jim vaše ODS zase vezme. Výrazným způsobem je vaše ODS připravena snížit i porodné, které je dnes ve výši 17,5 tisíce. Vaše ODS je rovněž připravena redukovat a snížit přídavky na děti, což se dotkne, pane premiére, 90 % českých rodin. Ty díky vaší ODS budou mít dětské přídavky nižší. Vaše ODS důchodcům chce zrušit povinné zvyšování důchodů, čili přestanou se důchody valorizovat, přestane se valorizovat existenční a životní minimum při pětiprocentním nárůstu cen.

Vážený pane premiére, já nelžu ani si nevymýšlím, já konstatuji z tezí vaší vládní reformy. Nejsem úplně blbej.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP