(18.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu číslo 27. Tímto bodem je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 319 - opět navrženo projednávání podle § 90 odst. 2, ale i k tomuto sněmovnímu tisku jsem obdržela veto, čili podle tohoto zkráceného jednání postupovat nemůžeme.

Prosím o uvedení tohoto návrhu, a to o uvedení z pověření vlády pana ministra financí Miroslava Kalouska. (Paní předsedající je upozorněna, že vynechala jeden bod v programu.)

Paní poslankyně a páni poslanci, teď se vám musím omluvit, protože jsem omylem přeskočila jeden bod, který byl zařazen ještě před tímto bodem. Pokud nebudete mít námitku proti mému postupu, tak projednávání bodu č. 27, které jsem zahájila, berte prosím jako omylem zahájený bod a vrátíme se k řádně schválenému programu schůze.

 

A tímto bodem, který bychom měli nyní projednávat, a já tady bohužel tento sněmovní tisk u sebe nemám vůbec, takže o něj musím poprosit pana místopředsedu vlády - tímto bodem je bod číslo

 

26.
Vládní návrh zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky v Jihlavě
/sněmovní tisk 267/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Je zde navrženo opět projednávání podle § 90 odst. 2, ale kontroluji si s listinou, kterou jsem přečetla, že i vůči tomuto sněmovnímu tisku bylo podáno veto, tedy vůči zrychlenému projednávání, a nebudeme podle něj moci postupovat.

Prosím, aby z pověření vlády návrh uvedl pan místopředseda Petr Nečas. (Domluva předkladatelů.) Nikoliv místopředseda vlády, ale pan ministr dopravy Řebíček uvede tento bod z pověření vlády.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se omlouvám, trošku jsme měli zmatky, nicméně pan místopředseda vlády mně dal přednost. Já si dovolím místo ministra spravedlnosti načíst jeho úvodní slovo.

Zákon o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky v Jihlavě byl vypracován k naplnění ustanovení § 13 odst. 1 a 3 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích. Tímto zákonem byla s účinností k 1. dubnu 2002 v obvodu Krajského soudu v Brně zřízena pobočka v Jihlavě - příloha č. 6, bod 3 zákona č. 6/2002 Sb. Ve smyslu ustanovení § 13 odst. 3 zákona č. 6/2002 Sb. však musí den zahájení činnosti pobočky stanovit zvláštní zákon.

Zřízení jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně odpovídá potřebě zajištění řádného výkonu soudní moci v kraji Vysočina. Navrhovaná úprava je součástí postupných kroků směřujících ke zvýšení efektivity práce justice, doplňuje tak již dříve realizovaná legislativní opatření. Jako příklad bych mohl uvést zákon o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky ve Zlíně.

Současně již byla publikována vyhláška č. 252/2007 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 23/1994 Sb., o jednacím řádu státního zastupitelství, zřízení poboček některých státních zastupitelství a podrobnostech o úkonech prováděných právními čekateli, ve znění pozdějších předpisů. Tímto způsobem došlo k potřebnému zřízení jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. Z tohoto důvodu je namístě i zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky v Jihlavě.

Zahájení činnosti pobočky v Jihlavě si nevyžádá nárok na zvýšení systemizovaného počtu míst soudců ani odborného administrativního aparátu. Obsazení těchto míst půjde na úkor stávající systemizace Krajského soudu v Brně, který nemá dosud naplněny počty zaměstnanců. V tomto směru proto nebude přijetí zákona vyžadovat zvýšení nároků na státní rozpočet ani na veřejné rozpočty. Pro obyvatelstvo bude znamenat zřízení pobočky zvýšení dostupnosti soudů.

Pobočka Krajského soudu v Brně bude sídlit v nové soudní budově v Jihlavě společně s Okresním státním zastupitelstvím v Jihlavě, s pracovištěm Krajského státního zastupitelství v Brně a s Probační a mediační službou. Všechny potřebné podmínky pro řádný výkon soudnictví jihlavskou pobočkou krajského soudu byly již vytvořeny.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení byl určen pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím ho nyní o slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, ta věc, jak je zřejmé i z vystoupení pana ministra, který tu zastupoval ministra spravedlnosti, je relativně jednoduchá. Jde o realizaci záměru, který byl schválen už v roce 2002, ale k realizaci vyžaduje zvláštní zákon, což by se mělo stát tímto speciálním zákonem. Čili i já tady doporučuji, aby Sněmovna propustila tento návrh do druhého čtení a aby návrh byl přikázán, což asi řekne paní místopředsedkyně sama, ústavněprávnímu výboru.

Jenom bych si dovolil jednu poznámku, která je nad rámec této věci. Myslím, že touto problematikou se budeme muset zabývat v trošku širším kontextu - ne ve vztahu k pobočce v Jihlavě, ale myslím, že Liberec hodlá předložit návrh, aby v Liberci byl zřízen krajský soud, čili je to součást širších úvah o tom, jak má fungovat naše soudní soustava. Ale to říkám nad rámec mé zpravodajské zprávy.

Teď doporučuji, aby Sněmovna postoupila tento návrh do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za zpravodajskou zprávu k tomuto bodu a otevírám rozpravu. Upozorňuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Proto se vás táži, zda někdo chcete vystoupit. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Bylo podáno veto, jak již jsem řekla, proti zrychlenému postupu, a proto je před námi návrh na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru ústavně právnímu. Má někdo další návrh? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 42. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním ústavněprávnímu výboru. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 přítomno 163, pro 122, proti 2. Návrh byl přijat a konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu.

 

Tím končí jeho projednávání v prvém čtení. Děkuji panu ministru Řebíčkovi, děkuji také panu zpravodaji - panu poslanci Zdeňkovi Jičínskému.

 

A nyní tedy zahajuji projednávání bodu číslo

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém
určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým
státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 319/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP