(19.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, čas pro vaši faktickou poznámku.

 

Poslanec Radko Martínek: - tak, jak ve skutečnosti jsou. Já jsem hovořil o tom, že zrušení dotačních titulů na školy, na bytovou výstavbu, na infrastrukturu obcí znemožňuje především těm malým obcím, aby tyto věci mohly realizovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka, kterou jsem registrovala. Ještě předtím se hlásí o slovo ministr financí. Já vás znovu všechny upozorním, že faktická poznámka pouze dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Moc se omlouvám. Jedinou větu. Neznám klíčovou obec. Znám pojem obec, kde její občané sdílejí to, co slovo obec znamená. Doufám, pane poslanče, že za rok neřeknete, že jste nikdy neříkal, že jste použil slovo klíčová obec.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka, se kterou se hlásil pan poslanec Michal Doktor. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Já se omlouvám za své vystoupení. Budu velmi krátký a neporuším limit, který je určen pro faktickou poznámku. Jenom k rétorickému sporu o to, kdo má více pravdy.

Ano, je to tak, že všichni ministři vlády, která byla pro přijetí zákona, kterým bylo zavedeno společné zdanění manželů, vědomě hlasovali pro přijetí otevřeného střetu mezi teorií a realitou. V důvodové zprávě zákona o dani z příjmů je tvrzení, že dopad nebude větší než 750 milionů korun, skutečný dopad do soustavy veřejných rozpočtů je minus 4,7 mld. korun za rok 2006.

Ano, ani tehdy neměly obce garantován příjem, respektive garantováno narovnání tohoto poklesu příjmů. Ano, i tehdy si obce a kraje málo uvědomovaly, že mluvíme o společném prostoru, o spojených nádobách, o sdílených daních. Prostě není možné v době, kdy se teoreticky nebo hypoteticky centrálnímu rozpočtu daří méně, žádat garanci výnosu a zároveň požívat všechna plus, všechna pozitiva v situaci, kdy se rozpočtům daří více.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní má slovo další řádně přihlášený. Tím je pan poslanec Martin Tesařík. Dále jsou přihlášeni kolegové Ladislav Šustr, Petr Braný, Tomáš Kvapil, Jan Schwippel. Pan poslanec Martin Tesařík má slovo.

 

Poslanec Martin Tesařík: Pěkný dobrý večer, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Asi bych měl v úvodu říci, že budu hovořit a budu přitom ve střetu zájmů. Jsem totiž zastupitelem města Olomouce a také jeho osmiletý primátor v minulosti. Nicméně bych chtěl jenom v krátkosti, a nechci vás již déle zdržovat, pouze okomentovat některé výroky, které tady padly. Výroky se týkaly diskuse o oprávněnosti čerpání daňových výnosů, které město Olomouc v minulosti čerpalo.

Já chci jenom říci, že když se tak rozhlížím po této Sněmovně, tak tady určitě vidím řadu z vás, kteří jste tento zákon, který doposud platí, zákon o rozpočtovém určení daní, dozajista schválili. Jenom chci říci, že město Olomouc se nechovalo tak, že by čerpalo neoprávněně, ale čerpalo takové daňové příjmy, které mu zákon umožnil. Když jsem šel k tomuto pultu, tak se mě někteří ptali, co jsme s těmito penězi dělali, tak chci jenom říci, že jsme si je nerozdávali, ale že jsme je investovali do technické infrastruktury.

Ještě jedna taková malá poznámka. Poznámka na téma, kdy přichází tato novela zákona o rozpočtovém určení daní. Vy, kteří jste doposud v pozici zastupitelů či starostů, určitě víte, že teď je zrovna to období, kdy je České republice umožněno čerpat peníze z Evropské unie. Musíme se na to připravit. Potřebujeme finanční prostředky na spoluúčast a je docela nešťastné, že v tomto okamžiku přichází tato novela, která fakticky bude snižovat příjem města Olomouce v rovině sdílení daní o 150 milionů korun.

Jsem rád, že jsem zde slyšel z úst zástupce předkladatelů pana ministra financí, že vláda bude hledat cestu, jak tento propad nějakým způsobem vyřešit. Určitě bych si přál, aby to nebylo jenom na rok 2008, ale aby do té doby, než bude přijata novela této novely, ve které bude možná zahrnuto více aspektů než jenom prostý počet obyvatel, že do něho možná bude zahrnuto i to, že v univerzitních městech se pohybují řádově desetitisíce studentů, kteří využívají služeb města a přitom na ně tato města nepobírají žádné peníze. Určitě bych přál svým kolegům, kteří v minulosti byli primátory statutárních měst a byli pod tou hranicí 100 tisíc, aby i oni měli tyto peníze. Není to o tom, že bych jim je nepřál.

V tomto okamžiku jsem to svoje vystoupení považoval za nutné, abych vystoupil právě proto, že jsem vedl toto město osm roků. A těžko bych se mohl podívat do očí občanům, kdybych tady dneska nevystoupil, kdybych vám neřekl své pocity a kdybych tady nahlas neřekl, že si určitě budu přát, aby sliby, které tady byly řečeny ze strany zástupce vlády, že problém Olomouce, který dneska nastal, bude řešen, tak že skutečně bude vyřešen.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Martinu Tesaříkovi. Pan poslanec Šustr ohleduplně ke všem ostatním, prosím, všimněte si, stahuje svou přihlášku do rozpravy. Ale další tři pravděpodobně zůstávají, takže žádám o slovo pana poslance Petra Braného.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, říkal jsem si, čím bych vám udělal radost, a přihlásil jsem se do diskuse. Chápu, že je určitá nervozita, protože tuto věc jsme projednávali při poslaneckém návrhu v nedávné době. Přesto jenom k tomu krátké poznámky, které jsou nad rámec toho, co jsem diskutoval při návrhu, kteří předložili naši kolegové poslanci.

Za prvé. Opravdu oceňuji, a vím o čem hovořím jako předseda podvýboru pro územní rozpočty, že ministerstvo konečně něco předložilo. Oceňuji to. Druhá otázka ovšem je, proč jsme tak nečinili třeba dva roky nazad tomu. To jsme neučinili a teď sklízíme ovoce.

Druhá poznámka. My z hlediska klubu KSČM jsme pro razantnější řešení. Toto je řešení udržovací, abychom aspoň nějakým způsobem věci vyřešili, a vyvíjel se návrh tak, že z 2 miliard jsme se dopracovali na 4,6 miliardy.

Nebudu zde opakovat podnětné myšlenky, které už zazněly, ale přesto jednu poznámku si neodpustím, a to změny, aby nebyly na úkor ukrácení kohokoliv. Já si myslím, že bychom se toho měli vyvarovat, a když děláme jakoukoliv změnu a můžeme to tady potom zdůvodňovat, byla tady řeč o Olomouci, dneska je to 21 měst a obcí, které budou ukráceny, a to bychom si neměli dovolovat určitým způsobem takto zasahovat do jejich výhledů rozpočtových. Vím, že nějaké náhradní řešení se bude přijímat.

Klub KSČM je připraven ve zkrácené lhůtě pěti dnů podat pozměňovací návrh. Pozměňovací návrh by šel zejména do oblasti sdílených daní. Nebudeme již vytvářet koeficienty, jako je na Slovensku 600 metrů nadmořská výška atd. My to tu tlačíme po desetinách procenta. Já jsem názoru, že dlouhodobě by měly mít obce 30 % sdílených daní a jiných příjmů, a proto budu navrhovat v pětidenním jednání, které doufám proběhne, abychom sdílené daně zvedli na 25 %, což je 20 miliard a znamená to, že nikdo nebude ukrácen, bude to trvalejší opatření. Jak saldo tohoto roku bude o 12 miliard nižší, příští rozpočet, už to tu zaznělo, je mírně v příjmech podseknutý, takže by to neudělalo žádný velký propad a bylo by to dlouhodobé.

Nebude-li toto přijato, budu navrhovat, aby byla vytvořena opravdu se vší vážností expertní komise při Ministerstvu financí, a podporuji to, co řekl ministr financí, že se musí udělat vážná diskuse o kompetencích, finančním krytí a dlouhodobosti toho, co přijmeme směrem k rozpočtu měst a obcí.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Dalším přihlášeným je pan kolega Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Dámy a pánové, paní předsedající, jak už jistě víte, jsem ve střetu zájmů při projednávání tohoto zákona, to je za prvé.

Za druhé jsem připraven pro něj hlasovat, jestliže bude naplněn příslib, který zde pan ministr za vládu učinil, to znamená problém jediného města, které na to doplatí, řešit exekutivní cestou.

A za třetí, své ostatní poznámky si nechám až na projednávání ve výboru, protože chápu už váš neklid vzhledem k pozdní hodině. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP