(12.40 hodin)
(pokračuje Bohdalová)

Jaká je současná situace po rozpisu rozpočtu Ministerstvem školství? Pokud jsem se zmínila o ostudném propadu ve mzdové oblasti, situaci v zajištění financování ostatních běžných výdajů musím označit za zcela kritickou. Bude mít samozřejmě zásadní dopad, že se z ní regionální školství nevzpamatuje několik let. Rozpočtové výdaje nebudou postačovat ani na základní zabezpečení této oblasti. A co mě k tomuto tvrzení vede? Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsou to pouhá fakta!

Vláda v červenci tohoto roku a posléze v srpnu rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny schválily Ministerstvu školství rozpočtovou změnu - převod 385 mil. z prostředků určených na zajišťování financování rozvojových programů z EU, které byly použity k dofinancování soukromého školství. Při sestavování rozpočtu na rok 2008 tento schodek ve finančních prostředcích Ministerstvo školství nebylo schopno obhájit jako nutný a zákonem daný výdaj. Tato částka nebyla započtena do základny rozpočtu pro rok 2008, kterou je rozpočet roku 2007. Tím vznikl propad pro rok 2008 a roky následující ve výši zhruba půl miliardy korun. Tyto chybějící prostředky k zajištění soukromého školství v návrhu rozpočtu pro rok 2008 přesunulo Ministerstvo školství právě z ostatních běžných výdajů určených pro výdaje, jak bylo uvedeno, na učební pomůcky, potřeby, učebnice apod. Takže z původní částky 1 657 760 tis. Kč je nyní v návrhu pouze 1 231 240 tis. Kč, tj. o 427 mil. korun méně, což znamená krácení této částky zhruba o 25 %.

Toto rozhodnutí lze považovat za hazardérské. Toto rozhodnutí bude mít nedozírné následky pro regionální školství. Za tento krok nese plnou odpovědnost současné ministerstvo.

Fakta, která jsem uvedla, nejsou pro další rozvoj vzdělávání v oblasti regionálního školství příznivá. Jsou dokonce ještě horší, než by bylo možné od současné vlády očekávat i podle těch nejpesimističtějších předpokladů. Tato fakta jsou vizitkou vlády, která nyní s otevřenou arogancí přiznala, že resort školství nepovažuje za svoji prioritu.

Na závěr bych chtěla ještě udělat to, co dělají česká média zcela běžně. Chci uvést příklad, kdo si v příštím roce polepší a kdo si v příštím roce na platu pohorší. Rozhodně ti, kteří budou mít lepší plat, nebudou pracovníci školství regionálního či pracovníci a učitelé vysokých škol, kdežto premiér této země si polepší zhruba o 20 tis. a jeho partnerka zhruba o stejnou částku. Dohromady tedy zhruba o dva průměrné učitelské platy! Ptám se tedy: Je snad práce pedagogů této země, vychovávajících i vzdělávajících naši mládež, méně prospěšná této zemi než práce současného premiéra? Odpovězte si sami! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byla paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Dámy a pánové, v tuto chvíli i po dohodě s následujícím dříve ohlášeným panem poslancem, který mi vyšel vstříc v tom smyslu, že mohu vyhlásit teď polední přestávku do 14.30. Ve 13 hodin se sejde organizační výbor. Jako první ve 14.30 vystoupí pan poslanec Ivan Ohlídal, dále paní poslankyně Anna Čurdová a tak, jak jsem dámy a pány, vás některé, přečetl už před drahným časem.

Přerušuji jednání, vyhlašuji polední přestávku. Členy organizačního výboru zvu na třináctou hodinu do místnosti 106.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP