(15.50 hodin)
(pokračuje Kratochvíle)

Proto se nám může stávat a bude stávat to, že zemědělci budou vlastně dnem vyhlášení podávání žádosti o dotace spěchat, aby byli jedni z nejprvnějších a co nejdříve si podávali dotace. V praxi by to mohlo znamenat, že žadatel z nejzapadlejší vesničky na Šumavě musí vstávat ve dvě hodiny ráno, aby byl v sedm hodin, kdy se otvírá Státní zemědělský intervenční fond, na schodech, a bohužel přijde o dva schody později než ten před ním a bohužel na tuto dotaci nebude mít nárok.

Chtěl jsem se zeptat, jestli z perspektivního hlediska Ministerstvo zemědělství počítá, že by toto nějakým způsobem změnilo nebo nahradilo jiným způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Na tuto interpelaci odpoví pan ministr Petr Gandalovič. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, chtěl bych vás úvodem informovat, že v resortu Ministerstva zemědělství jsou prakticky všechny evropské fondy již schváleny a otevřeny pro žadatele. Myslím si, že to je dobrá zpráva pro české zemědělce, ale samozřejmě i pro český venkov, protože významná část těchto finančních prostředků jde právě na obnovu a rozvoj venkova.

My jsme v prvním pololetí tohoto roku rozjeli tzv. nárokové žádosti, to jsou ty žádosti, které jsou finanční podporou za určitou charakteristiku chování zemědělců, agroenvironmentální opatření apod. Potom jsme rozjeli první část programu rozvoje venkova, která má projektový charakter a kde se právě podávají jednotlivé projekty, mezi nimi právě podpora zahájení činnosti mladých zemědělců. Teď v tomto měsíci vlastně rozjíždíme poslední, tu největší část, takže chci říci, že teď právě od listopadu, přesně to bude 5. 11., začneme přijímat žádosti v opatření 1 a 3, potom 19. 11. budeme přijímat opatření v ose 4. Tato data doufám nebudou v kalendáři našich zemědělců a starostů označena tak, že si mají koupit termosku a bivakovat před kancelářemi Státního zemědělského intervenčního fondu. Já sám osobně to také velmi nerad vidím. Ale pravdou je to, že v pravidlech, která jsme schválili, je samozřejmě mnoho různých kritérií, která jsou bodována. A posledním pravidlem je, že v případě rovnosti bodů platí tedy přednost žádosti, která byla podána dříve. Musím říct, že jsem se na to ptal svých kolegů, kolikrát byla rovnost bodů, a ty zkušenosti jsou takové, že je to velmi zřídkavý případ. Jak v tomto kole, tak v minulém programovacím období skutečně málo případů žadatelů bylo tak, že by byly navzájem úplně stejně obodovány. Stát se to může a potom je samozřejmě otázkou, jaké jiné kritérium než pořadí podání žádosti bychom měli upřednostnit. Jistě by to neměla být nějaká netransparentní záležitost, jako odkud např. ten příslušný zemědělec je nebo podobně.

Takže já musím říci, že v žádném případě není ten okamžik podání žádosti tím hlavním kritériem, naopak, používá se to ve velmi řídkých případech tehdy, když jsou ostatní kritéria obodována shodně.

Závěrem bych chtěl samozřejmě říci, zejména pokud se týká těch mladých zemědělců, že jsem rád, že o toto opatření je tak velký zájem, ne snad že jsem rád, že stojí fronty před kancelářemi, ale jsem rád, že o to opatření je zájem, protože to skutečně plní svůj účel. A proto jsem také požádal své spolupracovníky, aby zvážili možnost, že bychom v tomto roce navýšili objem finančních prostředků, které bychom na toto opatření ještě v tomto roce uvolnili. Ale nejsem schopen to v této chvíli slíbit, protože tyto analýzy se v současné chvíli připravují.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Kratochvíle si přeje přednést doplňující otázku? Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Já děkuji za slovo. Já jsem jenom chtěl upozornit pana ministra, že - jak on říká - bivakování před Státním zemědělským intervenčním fondem při začátku podávání žádostí považuji pro zemědělce za snižování lidské důstojnosti a myslím, že tomu bychom měli zabránit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, přejete si reagovat? Máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Já se tomu rozhodně budu snažit zabránit tím, že např. prodloužíme otevírací doby SZIF, že jsme prodloužili tu dobu na podávání žádostí, protože ona padá do vánočních svátků, tak aby vlastně nemuseli zemědělci přes vánoční svátky tyto žádosti podávat apod. Na druhou stranu znovu opakuji, v případě rovnosti bodovacího hodnocení neznám jiné možné kritérium než čas podání žádosti. Každé jiné kritérium by bylo, a možná právem, považováno za netransparentní.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí se svojí interpelací pan poslanec Jaromír Chalupa. Interpeluje místopředsedu vlády a ministra Jiřího Čunka ve věci programu Panel. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Chalupa: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené dámy a pánové, můj dotaz je poměrně jednoduchý a směřuje do oblasti bydlení, resp. do úhrady nákladů z programu Panel na opravy panelových domů.

Zhruba před čtrnácti dny pronikla do veřejnosti zpráva o zastavení přihlášek do tohoto programu na příští rok. To samozřejmě vyvolalo, pane ministře, obavy představitelů stavebních družstev, představitelů firem i samotných družstevníků a nájemníků, že opravy, které byly nastartovány a jsou připraveny na příští rok, budou pozastaveny. Z tohoto programu bylo úspěšně opraveno přes 72 000 domů a tento program znamenal mj. také estetizaci bývalých šedých sídlišť, znamenal energetické úspory, znamenal vylepšení technických parametrů bydlení pro občany a znamenal taky významné ekonomické přínosy.

Já bych se vás chtěl zeptat, jestli máte nějakou představu, jak dále v této situaci pokračovat, anebo chcete-li utlumit úplně tento program, který byl výhodný jak pro tisíce občanů, tak pro představitele stavebních firem a tak taky pro stát, protože příspěvky, které byly poskytnuty na úhradu úroků přes fond rozvoje bydlení Českomoravskou rozvojovou bankou, byly v poměru k objemu státního rozpočtu zanedbatelné vzhledem k objemu prací a efektům, které jsem zmínil. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pan Jiří Čunek. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, vážený pane poslanče, já vám děkuji za ten dotaz, to myslím zcela vážně, a to z toho důvodu, že jsem tu výtku, že bude zastaven program Panel, nebo ty obavy, jsem již několikrát slyšel.

Takže když to shrnu, a tedy myslím si, že jasně odpovím na váš dotaz, situace je taková. Tento program Panel je realizován od roku 2001, kdy se rozjížděl velmi pomalu, protože v prvních letech jeho zahájení byla ze strany možných zájemců o tuto podporu dost velká nedůvěra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP