Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. října 2007 v 9.05 hodin

Přítomno: 166 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji dobré ráno. Dovolte, abych zahájil čtvrtý jednací den 22. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Tejc má náhradní kartu č. 1.

Mám omluvy, které jsem obdržel k dnešnímu jednacímu dni. Na pátek 19. října se omlouvá pan poslanec Vojtěch Filip, Kateřina Konečná, Jiří Paroubek, Josef Smýkal, Evžen Snítilý, Jindřich Valouch. Omlouvají se také členové vlády pan premiér Mirek Topolánek, ministr Václav Jehlička, Tomáš Julínek, Aleš Řebíček, v Lisabonu je také Karel Schwarzenberg, v zahraničí je Cyril Svoboda a v Lisabonu je také Alexandr Vondra.

Vážené kolegyně a kolegové, máme dnes na jednání pevně zařazené body 17, 18 a 42. Odpolední jednání věnujeme dalším pevně zařazeným bodům 100, 102, 107, 108 a 61.

Než zahájíme jednání, mám zde první přihlášku pana poslance Kafky, který se hlásí do rozpravy k pořadu schůze. Po něm se hlásí pan poslanec Vidím a pan poslanec Břetislav Petr. V tomto pořadí vás žádám, abyste navrhli změny. Omlouvám se panu ministru Langerovi, jeho zdvižená ruka byla první přihláška do rozpravy. Můžete vystoupit jako první.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nechci zbytečně komplikovat jednání Poslanecké sněmovny, nicméně na program schůze byl zařazen původně jako bod 4 zákon o pobytu cizinců a azylový zákon. Na základě rozhodnutí Sněmovny bylo druhé čtení tohoto bodu přeřazeno na příští týden. Vzhledem k tomu, že z pracovních důvodů nebudu moci být přítomen ve středu, kdy byl zařazen tento bod, a projednáváním druhého čtení by bylo teoreticky ohroženo i možné schválení tohoto návrhu zákona i ve třetím čtení na jednání této schůze, chtěl jsem požádat Poslaneckou sněmovnu o možnost zařadit tento 4. bod jako druhé čtení dnes po pevně zařazených bodech dopoledne.

Nechci komplikovat život svým kolegům a chtěl bych poprosit pane předsedající, abyste poté dal prostor pro poradu jednotlivých poslaneckých klubů, aby si kolegové sami řekli, zda tento procedurální návrh jsou ochotni podpořit, či nikoli. Pokud ano, byl bych rád, kdyby byl takto tento bod zařazen. Pokud ne, budu respektovat, že tento týden druhé čtení nebude, a pak bych se přihlásil s jiným procedurálním návrhem na zařazení bodu napevno v příštím týdnu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Váš návrh je zařadit tento bod dopoledne po pevně zařazených bodech. Návrh je jasný, poradíme se o něm.

Dalším přihlášeným je pan poslanec Kafka.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dovoluji si předložit návrh, aby se tisk 288, to je novela zákoníku práce, mohl projednávat v úterý 23. října jako druhý pevně zařazený bod. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě si to ujasníme. Jedná se vám o novelu zákoníku práce, tisk 288? A chcete to zařadit na úterý 23. 10. jako druhý bod odpoledne. Budeme o tom hlasovat.

Žádám nyní pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, paní a pánové, vzhledem k tomu, že zřejmě za okamžik bude vyhlášena přestávka pro poradu poslaneckých klubů v souvislosti s návrhem na zařazení azylového zákona do dnešního pořadu jednání, chci se ujistit, že po skončení přestávky bude možné podávat ještě procedurální návrhy ke změně programu, že se tím půlhodinová lhůta přerušuje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Upozorňuji, že uběhlo 12 minut, uběhne ještě asi 15 minut, potom se sejdeme a bude ještě čtvrt hodiny na podávání návrhů. Pokud byste proti tomu protestovali, udělejte to hned. Nikdo neprotestuje.

Žádám pana poslance Břetislava Petra. Zazní ještě jeden návrh na změnu programu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP