(11.50 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já slyším poprvé o této události, já nevím, zda se stala, nebo nestala. Považuji za logické, že pan ministr vnitra by informoval v této věci Poslaneckou sněmovnu, na druhé straně nevidím jeden jediný důvod, proč máme v pátek v poledne přerušovat jednání Poslanecké sněmovny. Pan ministr vnitra může během toho, co Sněmovna bude projednávat tyto body, shromáždit informace a podklady a může Sněmovnu informovat kdykoli v průběhu programu ve chvíli, kdy na to bude připraven. Nevidím jeden jediný důvod, proč bychom kvůli tomu měli přestat pracovat. Sněmovna tady má celou řadu bodů a můžeme pracovat dál s tím, že samozřejmě předpokládám, že pan ministr vnitra, tak jak požadoval pan místopředseda Zaorálek, bude schopný dnes tuto základní informaci poskytnout.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Předseda poslaneckého klubu pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já myslím, že není třeba opakovat informaci, kterou sdělil před chvílí na tento mikrofon místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. To přece není běžná standardní lapálie, kde žádáme po ministrovi, aby nám vlastně vysvětlil, co se děje. Ta informace je o tom, že zasedala komise pro kontrolu tajné služby v souvislosti s údajnou aférou, jednou z největších, která může touto tajnou službou otřásat, a na budovu, ve které zasedala tato komise, se včera střílelo, pane místopředsedo vlády. Tam nešli kolem nějací vandalové, kteří by tam pokřikovali nějaká škaredá slůvka, aby je za rohem pokáral městský strážník a uložil jim blokovou pokutu. Na tu budovu se mělo střílet! (Výkřiky v sále.)

Já bych prosil kolegy zejména z ODS, aby na mě nepokřikovali, a pokud chtějí vést debatu, tak aby ji vedli prostřednictvím předsedajícího.

Já tu vidím pana ministra vnitra, takže chci zklidnit atmosféru. Myslím si, že je připraven nám podat základní informaci, a je jasné, že tady od pultíku neproběhne zároveň obžaloba, soud i odsouzení a zároveň poprava. Prostě dostaňme legitimní informace a uvidíme, jak se k tomu dál Poslanecká sněmovna zachová. Mějme prosím důstojnost, zachovávejme si ji, ale mějme také respekt k tomu, že to není běžná věc, která se stává každý den, dámy a pánové. Umožněme vystoupení ministrovi vnitra, nebagatelizujme tu záležitost a pojďme si vyslechnout racionálně informace, které můžeme v tuto chvíli jako zákonodárci slyšet. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo klubu, určitě tady nikdo nebagatelizoval tento problém. Je bezpochyby v zájmu nás všech, aby byl projednán, souhlasím s vámi. Jenom se teď chci zeptat Poslanecké sněmovny, zda je ochotna počkat na vystoupení ministra vnitra poté, co doprojednáme bod, který jsme otevřeli, nebo zda si přejete, abychom tento bod formálně přerušili a umožnili projednání té věci, o kterou vy žádáte.

Já navrhuji, abychom se pohnuli z místa, pokračování v rozprojednaném bodu, což jsou informace o vojenských cvičeních. Potom, po skončení tohoto bodu, který předpokládám bude trvat maximálně pět deset minut, bychom zahájili debatu na téma, které se zde teď otevřelo. Má někdo námitku, prosím, proti mému návrhu? Nevidím takovou námitku. Budeme tedy pokračovat v projednávání bodu 107, dokončíme bod 107 a poté budeme jednat o věci, kterou zde přednesl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Ptala jsem se, zda je námitka proti tomuto mému návrhu, a žádná námitka se neobjevila, upozorňuji.

Pan místopředseda Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem, paní místopředsedkyně, navrhoval, ať přerušíme jednání Sněmovny. Poslanecký klub sociální demokracie by se chtěl v této věci sejít, takže já na tomto návrhu trvám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře. Formálně přerušuji projednávání bodu č. 107, sněmovního tisku 285, poté kdy zaznělo úvodní slovo ministraně obrany Vlasty Parkanové.

A nyní, protože nejde o žádný bod, který bychom měli zařazen na program schůze, můžeme pouze požádat v rámci přednostního slova o vystoupení ministra vnitra Ivana Langera, aby odpověděl na otázky, které zde zazněly. Prosím vás tedy, pane ministře, protože došlo ke změně, pan místopředseda Zaorálek trvá na svém názoru, aby vaše vysvětlení zaznělo nyní, proto prosím, abyste před Sněmovnu předstoupil.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já budu respektovat vůli Sněmovny. Jestli má poslanecký klub Sněmovny potřebu se sejít, nechť si vezme čas a setká se. Pan předseda komise BIS také hovořil zřejmě o potřebě se na chvíli sejít. Já jsem poté připraven podat stručnou informaci, nicméně prosím o pochopení, neboť je to věc poměrně čerstvá a v tuto chvíli probíhá intenzivní policejní šetření, takže mohu podat pouze takový druh informací, které by v žádném případě neohrozily probíhající vyšetřování. V každém případě jsem připraven.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan místopředseda Michal… Pardon, pan předseda poslaneckého klubu Michal Hašek má slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji laskavě za slovo, paní místopředsedkyně. Tedy formálně poprosím o 15minutovou pauzu na jednání našeho poslaneckého klubu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je 11.55 hodin, sejdeme se ve 12.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP