(Jednání pokračovalo ve 12.13 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že můžeme pokračovat, skončila pauza, kterou si na své jednání vzal klub sociální demokracie.

Jenom shrnu, že jsme v poněkud atypické situaci. Všichni jsme si uvědomili závažnost toho sdělení, které se nám dostalo. Nyní tedy, jak bylo avizováno před přestávkou našeho společného jednání, bude požádán ministr vnitra o vysvětlení, které nám v tuto chvíli poskytnout může.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám podal stručnou, nicméně v tomto smyslu a v tomto čase maximálně vypovídající informaci o incidentu, který se odehrál včera v dopoledních hodinách v oblasti, kde sídlí Bezpečnostní informační služba.

Zhruba kolem 10. hodiny skutečně došlo k incidentu, který znamená, že budovu, plášť budovy Bezpečnostní informační služby, zasáhla kulka vystřelená z dosud blíže neidentifikované zbraně. K tomuto incidentu došlo v průběhu jednání poslanecké kontrolního orgánu stálé komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby. Mohu říci, a věřím, že to také kolegové potvrdí, neboť o tomto incidentu byli bezprostředně informováni, že žádný z poslanců nebyl v ohrožení, neboť komise zasedala v jiné části budovy.

Mohu v tuto chvíli říci, že kulka byla vystřelena z místa, které není pod ochranou kamerového systému této budovy. Byla přivolána policie, která provedla ohledání toho místa, provedla vynětí kulky a v tuto chvíli probíhá intenzivní policejní šetření ve spolupráci samozřejmě se samotnou Bezpečností informační službou.

Jak jsem řekl, v tuto chvíli je nesmírně obtížné říci závěr, zda se jednalo o vědomý úmysl, či o náhodu, zda motivem bylo skutečně někoho zranit, nebo se jednalo pouze o provokaci. Já vás chci ujistit, že budeme vyšetřování této věci věnovat velkou pozornost, a věřím, že budu schopen jak členy komise pro kontrolu Bezpečnostní a informační služby, tak samozřejmě případné zájemce z řad poslanců, případně prostřednictvím předsedů jednotlivých poslaneckých klubů, informovat detailněji v okamžiku, kdy to stav vyšetřování umožní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi vnitra Ivanu Langerovi.

Domlouvala jsem se s předsedou poslaneckého klubu ČSSD panem poslancem Michalem Haškem na dalším postupu, protože si myslím, že je v zájmu Poslanecké sněmovny, abychom toto téma dnes narychlo otevřené nějakým způsobem pro dnešek ukončili. Dostala jsem informaci, že předsedu klubu ČSSD bude nyní zastupovat pan poslanec Jeroným Tejc, který se stanoviskem poslaneckého klubu čtyři věty řekne. Poprosím Sněmovnu o shovívavost, protože se jedná o poslance, který je zároveň předsedou komise BIS, a možná i jeho stanovisko by v tuto chvíli bylo dobré, aby Sněmovna slyšela. Tím bychom se vypořádali s informací, která tu zazněla, pro dnešní den. Uvidíme, jaký bude další vývoj.

Zeptám se ale nejdříve, jestli má někdo námitku proti tomuto postupu. Není-li tomu tak, prosím, aby své stanovisko přednesl předseda komise BIS, pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, děkuji za shovívavost vám i celé Sněmovně. Chtěl bych říci jen několik vět.

My jsme jako členové komise o této záležitosti byli informování včera. Chtěli jsme počkat, až se celá záležitost vyšetří, a nechtěli jsme ohrožovat výsledky tohoto šetření. Nicméně tak jak už to v České republice v posledních měsících a letech začíná být téměř pravidlem, tato informace se stala veřejnou ještě dříve, než toto šetření začalo být úspěšným. Já mohu potvrdit, stejně jako pan ministr vnitra, že jsme tuto informaci obdrželi včera na jednání komise, která prováděla svou kontrolu v budově Bezpečností informační služby, a dostali jsme ji od ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa.

Já bych v této souvislosti chtěl pouze požádat pana ministra vnitra, aby skutečně nebral celou záležitost na lehkou váhu, nejen proto, že se týká poslanců, ale proto, že oblast, ve které sídlí Bezpečnostní informační služba, je velmi hustě osídlena, pohybuje se tam řada lidí, kteří skutečně ani si neuvědomují riziko, které jim mohlo hrozit a možná hrozit v budoucnu bude. A bylo by velmi dobré, aby Ministerstvo vnitra ve spolupráci s dalšími složkami udělalo maximum pro to, aby lidé v této oblasti nebyli ohroženi, a já věřím, že tak učiní.

Nebudeme navrhovat další pokračování tohoto bodu či zařazení zvláštního bodu. Myslím si, že teď je to skutečně v rukou ministra vnitra a policie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče a zároveň předsedo parlamentní komise. Závěrečné slovo v této věci určitě ještě patří ministrovi vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, chci vás ujistit, a to velmi ujistit, že tuto věc v žádném případě nebagatelizujeme, že vyšetření tohoto incidentu bude věnována maximální pozornost, a znovu říkám, že v okamžiku, kdy to stav vyšetřování umožní, budu informovat jednotlivé předsedy poslaneckých klubů tak, aby měli garanci toho, že věc chceme vyšetřit a že chceme znát odpověď na otázky, o kterých jsem hovořil - zda se jednalo o náhodu, či úmysl, zda cílem bylo skutečně někoho zranit, nebo zda se jednalo o provokaci právě v souvislost s tím, že tou dobou v budově Bezpečnostní informační služby zasedal parlamentní kontrolní orgán.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Domnívám se, že se můžeme nyní vrátit k programu, který jsme přerušili. Připomenu, že bylo přerušeno projednávání bodu 107, sněmovního tisku 285 ve chvíli, kdy nás v úvodním slově s touto problematikou seznámila paní ministryně obrany Vlasta Parkanová. Nyní je tedy na řadě další postup.

Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 285/1. Slovo patří nyní zpravodaji výboru panu poslanci Antonínu Seďovi, kterého prosím, aby nás jednak informoval o jednání výboru, ale také aby přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu z 15. schůze ze dne 12. září 2007 k Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2007, sněmovním tisku 285.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP