(12.20 hodin)
(pokračuje Seďa)

Po odůvodnění prvního náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2007,

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Ptám se na případné vaše přihlášky nyní. Nikdo se nehlásí. Končím všeobecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím pana poslance Antonína Seďu.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2007."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se ještě někdo další do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím také podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, které pro příchozí opakuji: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2007."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 74 a táži se, kdo souhlasí s tímto usnesením. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 74, přítomno 142, pro 119, proti nikdo. Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu číslo 107, sněmovního tisku 285. Děkuji paní ministryni, děkuji také panu zpravodaji.

 

Můžeme se věnovat bodu dalšímu. Zahajuji projednávání bodu

 

108.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2007
/sněmovní tisk 290/

 

Opět požádám o úvodní slovo paní ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí letošního roku předložil předseda vlády Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu České republiky na základě usnesení vlády z 22. srpna letošního roku. Tento materiál poskytuje přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky, realizovaných na základě usnesení vlády z listopadu loňského roku. Pozemní a letecké přepravy ozbrojených sil jiných států byly v uvedeném období realizovány zejména z důvodu účasti na vojenských cvičeních, nácvicích a jednáních a k zabezpečení operací Iraqi Freedom, Enduring Freedom, ISAF, KFOR a EUFOR.

V části II. Předkládací zpráva jsou uvedeny souhrnné údaje o pozemních a leteckých přepravách uskutečněných za účelem pobytu na území České republiky, jejichž podrobný přehled je uveden v příloze číslo 1, a o tranzitních přejezdech a průletech, jejichž podrobný přehled je uveden v příloze číslo 2.

Ministerstvu obrany nejsou známy žádné negativní dopady výše uvedených aktivit na Českou republiku.

Vážené kolegyně a kolegové, já vám děkuji za pozornost a žádám o projednání předloženého materiálu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 290/1. Zpravodajem výboru je pan poslanec Pavol Kubuš. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a poté také přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Pavol Kubuš: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, výbor pro obranu projednal na své schůzi 3. 10. tuto informaci a svým usnesením doporučuje Poslanecké sněmovně vzít ji na vědomí.

Usnesení výboru bylo přijato ve znění:

1. doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2007, sněmovní tisk 290,

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Ptám se vás tedy, zda se někdo hlásíte. Neregistruji žádnou přihlášku. Končím všeobecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou, opět bez písemných přihlášek. Slovo má pan poslanec Pavol Kubuš.

 

Poslanec Pavol Kubuš: Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z 22. schůze k Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2007: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2007."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

Zahájím hlasování a budu se ptát Poslanecké sněmovny na názor na usnesení, které zní takto: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2007."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 75 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 75, přítomno 143, pro 106, proti 14. Návrh byl přijat. Usnesení jsme tedy schválili.

 

Končím projednávání bodu 108, sněmovního tisku 290. Poděkování patří paní ministryni i panu zpravodaji.

 

Je před námi projednávání bodu dalšího. Zahajuji projednávání bodu

 

61.
Vládní návrh na vyslovení souhlasu Parlamentu České republiky
s návrhem na ukončení platnosti Memoranda o porozumění o účasti
v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování a zásadách její činnosti
a řízení, sjednaného dne 19. listopadu 1996 v Ostende
/sněmovní tisk 263/ - prvé čtení

 

O úvodní slovo požádám paní ministryni Vlastu Parkanovou.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Dámy a pánové, jak paní předsedající právě uvedla, tento materiál byl schválen vládou České republiky v květnu letošního roku. Já k tomu dodám pouze tolik, že ukončení předmětného memoranda je odůvodněno zrušením Západoevropské organizace pro vyzbrojování ke dni 31. srpna 2006, o kterém rozhodla Rada Západoevropské unie. Rada tento krok učinila v souvislosti s ukončením činnosti západoevropské skupiny pro vyzbrojování, pro kterou byl vytvářen tímto nezbytný organizační rámec a která zanikla v souvislosti s vytvořením Evropské obranné agentury.

V současné době právě Evropská obranná agentura představuje hlavní fórum pro spolupráci při výzkumu a vývoji v oblasti obrany. Memorandum, s jehož ukončením se vám tímto předloženým návrhem navrhuje vyslovit souhlas, je tedy již fakticky prázdným dokumentem a jeho formální zachování je zcela zbytečné.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP