(15.50 hodin)
(pokračuje Hašek)

Předložený návrh státního rozpočtu takovým příslibem bezesporu je. Co je horší? Je dokonce příslibem špatným. Příslibem, který neodráží skutečné prioritní potřeby ekonomiky České republiky, ale fakticky plošně, nelogicky, nepromyšleně a dokonce s fatálními důsledky snižuje výdaje jednotlivých kapitol s cílem matematické, nikoliv cílené a účelné úspory výdajů v jednotlivých resortech. Že se jedná o snížení účelné, resp. účelové, je tedy více než zřejmé.

Dovolím si připomenout, že koaliční vláda převzala vládnutí v této zemi v situaci, kdy byla Česká republika ve velmi dobré kondici. Ano, říkám, že byla, neboť kroky této vlády v rámci takzvané reformy nevedou k dlouhodobému udržení kladného trendu ekonomiky, ale naopak, pod rouškou reformy pouze přerozděluje a kupí problémy pro budoucí vlády. Nejinak je tomu bohužel také v rámci kapitoly resortu Ministerstva zemědělství, jejíž návrh zaznamenal v průběhu projednávání a přípravy ve vládě zásadní zvrat. Snížení kapitoly, nedorovnání maximální možné hranice přímých plateb, tzv. TOPA, minimalizace či téměř úplná rezignace na podporu značky kvality našich potravin Klasa, jsou více než jasnými signály pro všechny zemědělce a potravináře, že tato vláda opětovně přenesla problémy na vrub těch, kdo je nesli a dodnes nesou důsledky transformací po roce 1990. Návrh rozpočtu tedy bohužel pro agrární sektor není ničím jiným než signálem, že tyto důsledky ponese i v budoucnu.

Oproti roku 2007 jsou snižovány finanční prostředky v oblasti dorovnání přímých plateb o cca půl miliardy korun. Klesají také dotace do dalších segmentů agrárního sektoru, chybějí prostředky pro Státní zemědělský intervenční fond. A takový výčet by mohl pokračovat i dále. Že původní návrh byl vůči zemědělcům, potravinářům a vodohospodářům dokonce ještě horší než výsledná verze, kterou máme dnes na stole, vládu nijak neomlouvá, a naopak podtrhuje její aroganci vůči tomuto segmentu národního hospodářství.

Opětovně si dovolím připomenout, že to byly právě koaliční vlády na formátu ODS a KDU-ČSL, které opakovaně v minulosti pod heslem trh vše vyřeší odmítaly slyšet racionální argumenty a především vidět realitu. Výsledek alespoň v agrárním sektoru je tristní. Zemědělství je podkapitalizováno, principy ochrany vlastnictví zemědělské půdy opuštěny, trh se zemědělskými produkty a potravinami je deformován díky nadnárodním řetězcům a konkurence našich zemědělců vůči evropskému trhu je klesající. Co předkládá vláda jako návrh řešení? Nic. Naopak rezignuje na jedinou z mála možností, a to na dorovnání maximální možné hranice přímých plateb. Tak jako v návrhu rozpočtu na letošní rok, kdy teprve na návrh ČSSD byla schopna vláda dorovnat výši plateb na úrovni cca 7,2 miliardy korun, tak pro rok 2008 návrh bohužel nedosahuje ani tohoto objemu. Jaký to bude mít důsledek? Především další snížení konkurenceschopnosti našich zemědělců odolat tržním tlakům jejich evropských konkurentů. A to vše opět pod rouškou úvah, že dotace deformují tržní vztahy.

Bylo by vskutku záslužné a této zemi nepochybně prospěšné, pokud by vládní ekonomové opustili laciné a určité ideologické ekonomické poučky a rozhlédli se kolem sebe. Všechny státy Evropské unie podporují zemědělství v maximální možné míře. Není tedy důvod se chovat opačně, anebo dokonce opouštět trhy, které už jsou vydobyty.

Podobná situace je bohužel také v národních podporách, kde chybějí stovky milionů korun a jsou tam kráceny i jednotlivé milionové položky, které by zřejmě jinak bilanci státního rozpočtu o jednom bilionu korun jinak nenarušily, např. takové věci jako 35 milionů na mimoprodukční funkci rybníků, 10 milionů pro včelaře, 35 milionů sadařům. Anebo co takto nalézt 100 milionů korun pro potravináře? Anebo je to zámysl, neschopnost, neznalost anebo nevidění reality? Jak jinak si vysvětlit chování této vlády v situaci, kdy objem finančních prostředků z Evropské unie v rámci kapitoly Ministerstva zemědělství narůstá a podpora z národního rozpočtu klesá? Fakticky je kapitola resortu Ministerstva zemědělství snížena o 10 % oproti roku 2007. Snížení v reálných cenách oproti roku 2007, nebo dokonce roku 2006 v době, kdy se začíná projevovat narůstající inflace a negativní dopady vládní reformy, je ještě vyšší. Není potřeba žádného speciálního vzdělání k tomu, aby si i laik spočetl, že kapitola resortu Ministerstva zemědělství bude v letech 2008 až 2010 podle předložených materiálů snížena minimálně o 10 miliard korun v reálných cenách oproti roku 2006.

Rétorika, že celkový objem rozpočtových výdajů meziročně vzrůstá, je tedy rétorika buď naivistů, nebo populistů. Kdo je kdo, o tom si nepochybně udělají úsudek sami zemědělci.

Co k tomu více dodat. Snad už jenom to, že z mé strany a ze strany sociální demokracie mohu všechny skupiny agrárního sektoru - zemědělce, potravináře, lesníky, vodohospodáře - ubezpečit, že pro takto špatně navržený rozpočet včetně kapitoly Ministerstva zemědělství hlasovat nebudeme. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr financí pan poslanec Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Omlouvám se, ale neodolal jsem ke krátké replice.

Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedy, já rozumím té doktríně, která říká, že rozpočtová politika vlády dopadne na naši veřejnost celkem pozitivně a teď že musíme svést ten boj pouze o tu interpretaci. Pokládám to za logické, koneckonců komentoval jsem to tím, že je to velmi dobrá zpráva pro politickou scénu i pro sociální demokracii, protože je to důkaz o tom, že její předseda mluví pravdu alespoň na vnitrostranické půdě. Ale co se týče kapitoly Ministerstva zemědělství, obávám se, že se jedná o rétoriku velmi krátkozrakou.

Myslím si, že je o mně známo, že jsem v poměrně pravidelném styku s celou řadou profesních organizací v kapitole Ministerstva zemědělství a ujišťuji vás, že zemědělská veřejnost návrh kapitoly Ministerstva zemědělství vítá. A že nejenom brzy po Novém roce, ale už teď si zemědělská veřejnost udělá velmi dobrý úsudek o míře a proporcích veřejné podpory, která je v tomto státním rozpočtu navržena. Jestli někde ta kritika je nespravedlivá a není legitimní, pak je to v kapitole Ministerstva zemědělství.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se nyní přihlásil pan ministr Gandalovič, potom s faktickou poznámkou pan poslanec.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, fakticky musím vyjádřit nepochybně velký údiv, se kterým sociální demokracie, údiv nad péčí, se kterou sociální demokracie přistupuje ke kapitole zemědělství. Je této Sněmovně známo, že za posledních osm let nesla sociální demokracie za tento resort plnou odpovědnost a že přímé platby se v maximální výši vyplatily teprve v rozpočtu na tento rok, kdy hlasováním společně v rozpočtovém a zemědělském výboru na sklonku roku 2006 byl přijat pozměňovací návrh, který potom tato Sněmovna přijala, a teprve za naší vlády byly přímé platby vyplaceny v plné výši. Za celou dobu vlád sociální demokracie nebyly přímé platby nikdy zdaleka vyplaceny v plné výši tak, jako tomu bylo za vlády této.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP