(16.00 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Rád bych zdůraznil, že výše přímých plateb, která je navržena pro rozpočet na rok 2008, je nominálně ve stejné výši, jako byla výše navržená právě tímto pozměňujícím návrhem, to znamená 7,2 miliardy korun. Chci tedy říci, že zemědělci v žádném případě o nic nepřicházejí, naopak z Evropské unie přichází o 10 % přímých plateb více.

Chtěl bych také zdůraznit, že po mém příchodu na ministerstvo se struktura přímých plateb uvedla do pořádku a fakticky jsme zachovali původní plánovanou podporu jednotlivých citlivých odvětví, jako jsou dobytčí jednotky, chmel apod.

Za této situace považuji vystoupení pana předsedy Haška za ne zcela spravedlivé. Musím říci, že by bylo lepší, kdyby zrekapituloval celou historii přímých plateb za minulá volební období, za kterou nesla sociální demokracie za tento resort odpovědnost. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Děkuji. Já bych se rád vyjádřil velmi stručně ke dvěma věcem. Jednak k platbám v zemědělství, k dorovnávání plateb. Chtěl bych říci, že pokud jsem byl předsedou vlády, vždy jsem jednání s organizacemi zemědělců vedl osobně za přítomnosti ministra zemědělství a vždy jsme dorovnávali, jak bylo potřeba.

A pane ministře financí, já mluvím vždycky pravdu, nejen na vnitrostranické půdě, ale i tady v Poslanecké sněmovně. Najděte mně v mém vystoupení, kdy jsem chválil vaši reformu. Reforma je špatná, zpackaná a je proti lidem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Benda, připraví se pan poslanec Rath, který je poslední přihlášený. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, mám jeden pozměňovací návrh k oponentní zprávě menšiny poslanců rozpočtového výboru, který se týká přikázání kapitol. Návrh je, aby kapitola 355, Ústav pro studium totalitních režimů, byla přesunuta z petičního výboru výboru ústavněprávnímu.

Nevím, jestli to musím zdlouhavě zdůvodňovat, ale petiční výbor původně schválil jinou koncepci Ústavu paměti národa, jak byla předložena Poslanecké sněmovně. Konečná verze s dvěma institucemi skrytými v jednom zákoně prošla ústavněprávním výborem. Myslím si, že je správné, aby rozpočet schvaloval výbor, který byl vposledku zodpovědný za konečnou verzi zákona. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 11.

Nyní vystoupí pan poslanec Rath, poslední zatím písemná přihláška. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedo. Poslední aspoň v prvním čtení. Jak se říká, finis coronat opus.

Dámy a pánové, jsem rád, že aspoň teď lavice Občanské demokratické strany jsou přece jen poněkud zaplněnější než před několika desítkami minut a že je zde i pan premiér a pan ministr financí, protože bych chtěl panu premiérovi připomenout, že jeho vláda již předkládá této Sněmovně druhý státní rozpočet. Čili není to nějaká premiéra, ale druhý státní rozpočet. Proč to tak zdůrazňuji? Chtěl bych oživit panu premiérovi a dalším z vlády, co tady Občanská demokratická strana říkala v minulých letech.

U každého rozpočtu jsme slyšeli, že zadlužuje zemi, že projídá budoucnost, že Česká republika směřuje do dluhové pasti a všichni víme, že nelze žít dlouhodobě na dluh, vždyť si vezměme domácí rozpočet, peněženku každého z nás, každý ví, že nejde žít na dluh. To jsme zde slyšeli rok co rok. Čeho jsme teď svědky? Jsme svědky toho, že je předložen rozpočet, na který všechna tato tvrzení platí bezezbytku. Tak kde jsou ty vaše sliby, že nezadlužíte zemi, že nebudete projídat budoucnost, že nebudete směřovat Českou republiku do dluhové pasti a že všichni víme, že se nedá žít na dluh? To jste nějak otočili, rázem o 180 stupňů, najednou se na dluh, zdá se, žít dá.

Takže vy uděláte velikou reformu, jejíž výsledek je, že ve finále daně o něco stoupnou příští rok, ale nestoupnou všem stejně, stoupnou 99 procentům obyvatel České republiky, aby jednomu procentu velmi výrazně klesly. To přiznáváte i vy sami, protože to nelze samozřejmě zamlčet, to je jednoduchá matematika.

Současně tento rozpočet a vaše vláda odstartovala nebývalé zdražování v této republice, kterého jsme nebyli svědky snad deset let. Už současné dnešní zdražování je do jisté míry předzvěstí toho, co čeká občany k 1. lednu. A co dělá vláda? Místo aby se nad tím zamyslela a zkusila zdražování, především potravin, ke kterému dnes dochází, nějakým způsobem čelit, mimochodem, čelit třeba i návrhem státního rozpočtu na příští rok, tak vláda tímto rozpočtem zdražování ještě urychlí. Prostě je jednoznačné, že příští rok prudce stoupnou potraviny dále. Dnes už je máte dražší než v Německu. Co s tím hodlá tato vláda dělat? Nic, prostě nic. Je vám to jedno. Vím, že se to nedá jednoduše, nějakým způsobem, mávnutím proutku vyřešit. Ale víte, čím se to dá aspoň vyřešit? Tím, že budete zvyšovat adekvátně platy a důchody.

A co přináší tento státní rozpočet našim občanům? Vy poprvé asi za deset, možná za více než deset let, přicházíte s návrhem na zmrazení platů učitelů, vědců, zdravotníků, hasičů, policistů. Poprvé za deset let! Čili sami sobě a určité skupině privilegovaných přidáváte na desítkách tisíc měsíčně, abyste takovým skupinám, jako jsou zdravotníci, vědci, učitelé, kulturní pracovníci, policisté, hasiči, prostě na několik příštích let jejich příjmy zmrazili. Totéž v podstatě děláte a uděláte důchodcům. Takže tak bojujete proti tomu, že dnes jsou v České republice potraviny už dražší než v Německu.

Chci vám připomenout, vážený pane premiére, že když jste nastupoval do této vlády, potraviny byly jedny z nejlevnějších v Evropě. Můžete se samozřejmě vymlouvat, možná vám to někdo i uvěří, ale většina lidí vám to neuvěří, protože vy tomu nechcete žádným způsobem čelit. Právě tomu nechcete ani čelit tím, že byste navyšovali platy a důchody.

Dámy a pánové, největší bohatství jsou přece lidé, kvalifikovaní, vzdělaní, zkušení lidé každé společnosti. My můžeme desetkrát hovořit o tom, že chceme podporovat vědu, výzkum, kulturu, kvalifikované lidi. Jak je chcete podporovat? Tím, že jim zmrazujete platy? Tím je chcete podporovat? Nebo zdravotníky chcete tady v České republice udržet tím, že jim přidáte osm hodin práce, navíc za stejné peníze?

Vy zavádíte nevolnictví! Kdo myslíte, že vám tady zůstane? Já zrovna vám bych přál, abyste vy osobně a vaši blízcí byli konfrontováni s tím, že v nemocnicích nezbudou kvalifikovaní zdravotníci, aby pro vás nebyly žádné Ústřední vojenské nemocnice, Homolky, jakési novodobé sanopsy, ale abyste šli do svých nemocnic v regionech, z kterých jste vyhnali zdravotníky tím, že jim zmrazíte platy, a tím, že jim přidáte dalších osm hodin, tedy pracovní soboty. Ano, to přináší vaše vláda, jestli jste si nevšimli. Možná jste si ani ten návrh nepřečetli, že vám to připravili vaši úředníci - a vy v těch velkých flámech, pane premiére, tu na fotbale, tu na hokeji, tu na golfu, jste si ani nenašel čas, abyste si přečetl to, co této Sněmovně a této zemi ordinujete.

Této zemi totiž ordinujete zdražování, zdražování a zdražování. Této zemi ordinujete snížení reálných platů a snížení reálných důchodů. Já doufám, že vám to občané naší země dlouho, ale dlouho nezapomenou a že vy osobně a vaši blízcí budete první, kteří sklidíte to, co jste dnes zaseli. (Potlesk poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP