(16.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pane předsedo vlády, chtěl bych vás znovu požádat, nemluvte prosím o tom, že vaše vláda zastavuje či zpomaluje zadlužování České republiky. Nic takového není pravda. A pane předsedo vlády, prosím, nedělejte z lidí hlupáky a netvrďte, že snižujete daně! To je ta největší lež, která je spojena s tímto návrhem zákona o státním rozpočtu. Je přece jasné, že pro většinu obyvatel České republiky, pro většinu voličů, pro většinu fyzických osob v této zemi vy daně zvyšujete. A to nezamaskují žádné vaše triky, které jsou spojeny se snižováním daně z příjmů pro právnické osoby. To skutečně zaměstnance a podnikatele nezajímá, že se snižují daně ČEZu, že se snižují daně Transgasu, že se snižují daně Budvaru nebo komukoliv jinému. Fyzické osoby zajímá, jak se změní, zvýší či sníží jejich zatížení. A to zatížení je i nepřímé. A vy zvyšujete příští rok nepřímé daně o naprosto rekordní úroveň 36 miliard korun. Vaše nové daně! Topolánkovy nové daně! Kalouskovy nové daně! 36 miliard korun v příštím roce zaplatí daňoví poplatníci!

Nechlubte se prosím tím, že máte deficit státního rozpočtu 70 miliard korun. 70 miliard korun deficit státního rozpočtu. Kolik bude letos? Kdyby byl pan ministr financí poctivý, tak řekne, že se letos čeká schodek kolem 80 miliard korun. Příští rok po veliké, slavné reformě veřejných rozpočtů to má být 70 miliard korun. Ale vždyť vy si z kapes daňových poplatníků vytáhnete 36 miliard nových daní! Proč ten deficit není nižší, když tvrdíte, že jste úsporná vláda, že šetříte, že snižujete daně, že zastavujete zadlužení, a vytáhnete z kapes daňových poplatníků nových 36 miliard Topolánkových a Kalouskových daní. To přece není žádné snižování daní! To je zvyšování daní. Pravda je taková a realita je taková. Vaše vláda nominálně snižuje deficit státního rozpočtu za cenu zvyšování daňové zátěže a v příštích letech vyrobíte 400 miliard korun veřejných dluhů.

Vy jste porušili všechno, co jste říkali před volbami, a myslíte si, že budete donekonečna dělat z lidí hlupáky. To se vám, pane předsedo vlády, v této zemi, v České republice, už nepovede. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se o slovo hlásí s přednostním právem ministr financí Miroslav Kalousek. Pak zde mám další dvě přihlášky do rozpravy.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Já se pokusím méně křičet a být trochu srozumitelnější. Nicméně já respektuji právo i na razantní opoziční kritiku. Myslím si, že je to v pořádku a patří to k takové materii, jakou je státní rozpočet. Nicméně bych rád, kdyby v hluku projevu mého předřečníka nezanikla skutečnost, že se tu argumentuje podle potřeby jednou z té, jednou z oné strany.

Nemůžete nás, milí kolegové, jednou kritizovat za to, že snižujeme daně, když chceme snižovat deficit, abyste stejnými ústy ze stejného místa nás kritizovali za to, že daně zvyšujeme. To si musíte vybrat. Buď je snižujeme, nebo je zvyšujeme. Myslím si, že by si toho měla veřejnost všimnout.

Zrovna tak není možné kritizovat vládu za to, že otáčí kormidlem rozpočtové politiky a mění trend ze situace, který tady dlouhodobě, déle než osm let, postupoval, za který neseme společnou odpovědnost - vy, pane předsedo Sobotko, prostřednictvím pana předsedajícího, já a celá řada z nás, kteří jsme zvedali ruku pro deficitní rozpočty. Ono to v rozpočtové politice funguje úplně stejně jako se zubní pastou. Ven to vytlačíte velmi snadno, zpátky to jde nesmírně těžko. A vaše kritika je z tohoto hlediska neoprávněná a především nefér, protože se zbavujete plné odpovědnosti, ke které byste se měl přihlásit. Já se k ní hlásím. Společně neseme odpovědnost za dlouhodobě se otevírající nůžky mezi příjmy a výdaji, a je úkolem této vlády a odhodláním této vlády ty nůžky opět přivírat.

Skutečnost je taková, že měníme trendy zadlužování veřejných rozpočtů, že snižujeme tempo zadlužování a snižujeme velké daně, byť méně, než bychom si přáli.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan ministr financí. Nyní je přihlášen do obecné rozpravy pan poslanec David Rath, po něm pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, chtěl jsem být nejprve velmi, velmi stručný, ale pan ministr financí mě donutil, abych mu znovu vysvětlil, jak je to s těmi daněmi.

Když říkáme, že se zvyšují a snižují, tak máme pravdu, pane ministře financí. A abyste to správně pochopil - což mě trošku překvapuje, že to nevíte - tak vám řeknu, co vy děláte. Vy děláte to, že daně snižujete vám, vašemu sousedovi po levé ruce, vašemu sousedovi po vaší pravé ruce, panu ministrovi Gandalovičovi, vicepremiérovi Bursíkovi, nepřítomnému premiérovi a dalším členům vlády, čili těmto lidem, vám všem, snižujete daně, a lidem, kteří vydělávají ještě více než vy, těm skutečně daně snižujete. A všem ostatním je co, pane ministře, když odcházíte, abyste to ještě slyšel - těm ostatním je zvyšujete. Prostě aby si užili, aby viděli, zač je toho loket, když si vás zvolili, tak teď ať vidí, co si zvolili. Já myslím, že je to celkem férové. On pan premiér to říkal už před volbami: kdyby lidé věděli, co na ně chystáme, to by nás nikdy nevolili. Ani nevěděl, jak hlubokou pravdu říká. (Potlesk zleva.)

A teď, dámy a pánové, procedurální návrh. (Hluk a smích v sále.) Trošku jiný, ne procedurální, ale návrh na hlasování. Vzhledem k tomu, že tento rozpočet zadlužuje naši zemi víc, než je zdrávo, že tento rozpočet přináší zdražení všeho důležitého zboží, že tento rozpočet snižuje důchody, snižuje platy, tedy snižuje životní úroveň většiny našich spoluobčanů, tak dávám návrh na zamítnutí tohoto špatného návrhu státního rozpočtu. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Po něm zde mám přihlášku pana kolegy Michala Doktora.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající.

Je moc hezké, že se smějete sami sobě, dělá to jistá sorta lidí.

Když jsme u toho snižování nebo zvyšování daní, platí to, co říkal pan ministr financí. Musíte si rozmyslet, jestli chcete plédovat na tom, že daně snižujeme, nebo zvyšujeme. Vezmu za slovo pana bývalého ministra financí Sobotku. Ten tady na svém příteli z finančního úřadu nám řekl toto. On si spočítal, že vydělá 300 Kč na přímých daních. On si spočítal, že prodělá 200 Kč na DPH. Rozdíl je plus 100 Kč. Rozdíl je, pane bývalý ministře financí, plus 100 Kč, které vydělá na daňových změnách. To, že potom do toho započítáváte další dávky mezi mandatorní výdaje, které jste rozjeli v minulém volebním období nade všechny meze, to je jiná věc. Ale bavíme-li se o daních, tento člověk, který, jak jste sám řekl, požívá průměrného příjmu, nebo dokonce podprůměrného, vydělá na daňových změnách podle vašeho výpočtu 100 Kč. To je jedna věc.

Druhá věc. Já pokládám za úplně neuvěřitelné, jak ministr financí, který čtyři roky vyráběl jeden rok za druhým vysoké schodky státního rozpočtu, přičemž ten mezi léty 2002 a 2003, tedy v prvním povolebním roce v minulém volebním období, byl daleko nejvyšší a odstartoval další deficitní spirálu, jak může hovořit o tom, že tato vláda zadlužuje Českou republiku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP