(16.40 hodin)
(pokračuje Říman)

Tady jsem si náhodně vypůjčil od kolegy ministra financí časopis (ukazuje), který rozhodně nikdo nemůže podezírat z toho, že by to byl časopis, který píše ve prospěch např. ODS. A je tady tabulka, je tady graf (opět ukazuje), shodou okolností v tomto posledním čísle, kdy se bavíme o státním rozpočtu, o vývoji státního dluhu některých zemí EU. Jsou tady různými barvičkami vyvedeny země - Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo, Irsko, Itálie, Estonsko. My jsme v roce 1997 začínali na pozici Estonska, tedy téměř na nule. Dneska ta čára, která má ze všech těch barevných čar největší směrnici, tedy je nejpříkřejší, to je čára České republiky - a to bylo během vlád sociální demokracie. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Římanovi. Faktická poznámka pna poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, jen drobně. Já myslím, že pan ministr průmyslu by neměl tak úplně plést HDP a DPH, byť jsou to stejná písmenka. Chtěl bych mu sdělit takové sladké tajemství, že všechna slova jsou vlastně složená ze stejných písmenek, byť znamenají něco úplně jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní tedy prosím o slovo pana poslance Michala Doktora.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl poděkovat některým svým předřečníkům za jejich vystoupení. Snad jeden jediný předřečník, který je sám o sobě původcem toho, že jsem se přihlásil do rozpravy, mě svým vystoupením zklamal.

Já už si po několikáté v tomto sále, v poslanecké sněmovně, kladu otázku, kam až je schopen zajít řečník při někdy i iracionální potřebě vymezit se ke svým politickým konkurentům a v soutěži o lídrovství, v tomto případě v sociální demokracii. Protože už poněkolikáté, ani to nedokážu spočítat, pokolikáté už, ve vystoupení Bohuslava Sobotky jako bývalého ministra financí zaznívají hrubé nepravdy, dokazatelné bohužel ovšem na oficiálních údajích Ministerstva financí, na statistických číslech, která jsou respektovaným údajem, který používají i další agentury. A tím spíše je to smutné proto, že to je bývalý ministr financí. Prostě nemohou být Sobotkova čísla v situaci, když mluví bývalý ministr financí. A pak odpověď na řečnické otázky, zda si je vůbec vláda vědoma toho, když říká např. to, že zastavuje zadlužování, tempo zadlužování, a pan ministr Sobotka, bývalý ministr Sobotka, říkal, že to je nepravda, pak je přece zřejmé, že na dvou číslech serveru Ministerstva financí je doložitelné, že jeden z řečníků tu lže. Buď je to bývalý ministr, anebo vláda ve svých dokumentech.

A tak odpověď na otázku první. Jak je to třeba s tím poklesem daní.

Složená daňová kvóta v roce 2000 - 35,3 %. Když pan ministr Sobotka končil - 36,6 %, oficiální stránky Ministerstva financí. Doufám pane ministře, bývalý, že se teď nevyskytne údaj, který by někoho usvědčoval z falšování těchto údajů. Já vám říkám, že celková daňová kvóta, daně plus pojistné přepočítané k HDP - 36,6 %.

Všichni víme, kteří v této rozpravě vystupujeme proto, abychom vedli meritorní spor, že minimálně po čtyři roky toho druhého volebního období, kdy navíc měla sociální demokracie k dispozici naprosto exemplární hospodářský, národohospodářský růst, tak že propočítávání celkové daňové zátěže plus pojistného k růstu HDP je nesrovnatelnou základnou oproti tomu, s čím tato vláda sedící za mnou může počítat. I přesto řekneme-li, že převzal Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek národní hospodářství v nějaké kondici a složenou daňovou kvótu 36,6, pak na konci volebního období podle materiálu Ministerstva financí a vládních dokumentů odevzdá 33,5. My jsme tu byli kritizováni z toho, že předkládáme velmi korigovaný odhad růstu HDP. Někdo tady přede mnou řekne, že se daně nesnižují, naopak že se daně zvyšují. Přitom na konci volebního období bude složená daňová kvóta nižší, a to výrazně nižší, nežli jsme převzali.

Údaj druhý. Jak je to tedy s tím zpomalováním tempa zadlužování? Předřečník Sobotka zde řekne, že pan premiér lže, nebo vláda klame veřejnost ve svých dokumentech, když říká, že se nesnižuje tempo zadlužování. Za osm let vládnutí sociální demokracie vzrostl státní dluh v přepočtení k HDP o 16,5 %. To je prostě číslo Ministerstva financí. A doufám, že opět nikdo tato čísla nebude zpochybňovat, protože jsou to čísla vycházející z údajů, kdy tam seděl Bohuslav Sobotka, nikoli Miroslav Kalousek. Součet státního dluhu, resp. rozdíl státního dluhu mezi rokem 2010 a 2006 přepočtený k HDP - 1,2 %. Vydělte prosím 16,5 osmi, porovnejte s 1,2 % za čtyři roky - je toto razantní snížení zadlužování, nebo není? Já myslím, že je to doložitelné snížení tempa zadlužování.

Chcete slyšet jednu z možných odpovědí na to, proč není možné mít nulové saldo, resp.vyšší příjmy, nežli jsou výdaje státního rozpočtu? Já bych ze srdce rád škrtl 46,7, resp.47 miliard na obsluhu státního dluhu, které musíme, vážení kolegové ze sociální demokracie, platit v příštím roce, a budeme platit ještě více, a vy to dobře víte, za dluhy způsobené v minulosti. Já jsem neslyšel nikoho z poslanců sociální demokracie, který by zde navrhl úspory v oblasti mandatorních výdajů. Neslyšel jsem zde žádný návrh hlasovatelný ve smyslu bilance státního rozpočtu, příjmů, výdajů a výsledného salda. To bych považoval, že korektní opozice udělá.

Je mi líto, že se můj předřečník Bohuslav Sobotka uchyluje k tomu, že obviňuje někoho ze lži, když má pracovat s čísly Ministerstva financí, instituce, kterou až do roku 2006 zastupoval a hájil. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Mám dvě faktické poznámky. První je pana kolegy Vítězslava Jandáka, poté pan kolega Urban.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, já se omlouvám, ale tohleto, to je festival demagogie. (Ohlas v sále.) Víte, pánové po pravici, tuto stranu sněmovny (ukazuje na levou část sněmovny) nepřesvědčíte, že vaše reforma, slušně řečeno, je nepovedená. A my vás nepřesvědčíme, že se vám to skutečně, chlapci, povedlo.

Víte, mně jde o jednu věc. Pojďme od toho, vy to stejně vyhrajete, rozpočet projde, máte na to lidi, a počkejme si, co tomu řeknou ty lidi tam venku za zdmi. Uvidíme. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka pana poslance Milana Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, mě na tom rozpočtu přece jenom něco zaráží a něco se mi tam zdá divné. Já jsem už tady o tom mluvil a znovu se pokusím se o to s vámi o to podělit.

V každé firmě, když se dělá nějaké strategické rozhodnutí, tak se dělá proto, aby se té firmě dařilo lépe. Když se podíváme na toto strategické rozhodnutí této vlády, na reformu veřejných financí alias státní rozpočet na rok 2008 a na předpověď toho, jak se bude dařit České republice do budoucna, tedy té naší firmě, tak zjistíme, že podle materiálu Ministerstva financí se této firmě bude dařit hůře. Není to jenom o deficitu veřejných financí, ale je to o tom, že české hospodářství bude stagnovat proti porovnání se současným stavem. To tvrdí materiál Ministerstva financí, který oproti růstu HDP 6,4 a okolo 6 v těchto letech klesá na 5,1.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP