(Jednání pokračovalo v 17.21 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, svolávám gongem všechny poslankyně a všechny poslance do jednacího sálu. Uplynul čas, který si pro své jednání vyžádal klub KSČM, a proto bych vás všechny chtěla požádat, abyste zasedli do svých lavic.

Je před námi rozhodnutí o osudu státního rozpočtu v prvém čtení. Poprosím pana zpravodaje, aby zopakoval Poslanecké sněmovně usnesení, o němž za chvíli svým hlasováním rozhodneme. Jenom bych vás chtěla, pane zpravodaji, upozornit, že zde zazněl návrh na jiné přikázání, a to u kapitoly 355. Pan poslanec Benda navrhuje, aby tato kapitola byla přikázána výboru ústavněprávnímu, nikoliv petičnímu, čili podle toho budeme řídit hlasování.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, máme zde tedy k hlasování jeden hlasovatelný návrh a to je oponentní zpráva menšiny poslanců rozpočtového výboru z 18. schůze rozpočtového výboru dne 10. října 2007 k prvému čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008.

Je zde tedy návrh, aby Poslanecká sněmovna schválila základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008, podle sněmovního tisku 299, kterými jsou … a dále odkazuji na přesné písemné znění návrhu, které jste všichni obdrželi. Čili toto je návrh usnesení s tím, že v případě, že tento návrh usnesení bude přijat, potom bychom následně hlasovali o změně přikázání příslušného výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem vám chtěla navrhnout opačný postup, a to ten, zda bychom nemohli rozhodnout nejprve o tom návrhu pana poslance Bendy jako o protinávrhu, tím pádem bychom se s ním vyrovnali a potom už jedním souhrnným hlasováním schválili všechny parametry tak, jak je tento tisk uvádí.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já se domnívám, že i to je možná procedura, takže můžeme postupovat i tímto způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Budeme tedy nejprve hlasovat o protinávrhu pana poslance Bendy, který navrhuje, aby kapitola 355 byla přikázána k projednání výboru ústavněprávnímu.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 82. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 82 přítomno 198, pro 149, proti 40. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat podle návrhu, tak jak byl uveden v oponentní zprávě, kterou máme jako sněmovní tisk 299/Z. Se všemi parametry a se všemi přikázáními rozhodneme o tomto návrhu.

Registruji ještě vaši žádost o odhlášení. Čili prosím, abyste se znovu přihlásili. Nemáte-li nikdo problém se svým hlasovacím zařízením, prosím, zkontrolujte si, že jste řádně přihlášeni.

 

Můžeme zahájit toto závěrečné hlasování v rámci státního rozpočtu v prvém čtení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 83. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak nám byl přečten. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 83 přítomno 198, pro 103, proti 94. Konstatuji, že s návrhem usnesení… Chce se mi to doříct, ale vidím, že bude ještě probíhat kontrola hlasování.

 

(Velký hluk v sále a ojedinělý potlesk.) Prosím o klid. O slovo se hlásí pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Zpochybňuji hlasování, hlasoval jsem proti návrhu, a mám tam ano.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 84. Zahajuji hlasování. Táži se, kdo souhlasí s touto námitkou. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 84 přítomno 198, pro 155, proti 18. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení, s nímž jsme byli seznámeni.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 85. Táži se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 85 přítomno 198, pro 101, proti 97. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. (Slabý potlesk.)

 

Tím končí projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008 v prvém čtení. Děkuji všem, kteří se zúčastnili debaty nad tímto vládním návrhem, a můžeme se věnovat našemu dalšímu programu.

 

Dámy a pánové, zahajuji projednávání bodu číslo 7. Bodem číslo 7 je

 

7.
Vládní návrh zákona o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů
(zákon o léčivech)
/sněmovní tisk 223/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, kterého prosím, aby předstoupil před Sněmovnu. A Sněmovnu požádám, aby věnovala svou pozornost právě projednávanému bodu. V případě, že kdokoliv nebude chtít tento bod sledovat, ať odejde z jednacího sálu a nezdržuje ostatní kolegy. (Velký hluk v sále.)

Dámy a pánové, ještě jednou vás žádám, a to všechny. Všechny žádám o klid v jednacím sále. Je řádně zahájen bod, který jsme si sami na svůj program v tomto pořadí schválili, a věřím, že jsme tak činili s vědomím, že se chceme věnovat tomuto bodu, neméně vážnému, než jsou ostatní body tohoto programu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP