(Jednání pokračovalo v 17.35 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme tedy pokračovat v projednávání sněmovního tisku 250, první čtení. Pana ministra financí zastoupí pan ministr Čunek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda předkládá Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti na škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících předpisů, např. zákona o pojištění zodpovědnosti z provozu vozidla a některých dalších zákonů uvedených v jeho názvu.

Návrh zákona je zejména implementací směrnice 2005/14/ES ze dne 11. května 2005, kterou se mění směrnice Rady 72165/EHS, 84/5/EHS, 88357/EHS a směrnice č. 90/232/EHS a směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/26/ES o pojištění občanskoprávní odpovědnosti z provozu motorových vozidel. Cílem je další harmonizace právních předpisů členských států týkajících se tohoto pojištění, a to zejména s ohledem na zjednodušení a zlepšení podmínek získání pojistné ochrany a odpovídající náhrady škody způsobené provozem vozidla. Současně dochází k úpravám, které přesnějším způsobem na základě dosavadní zkušenosti z praktické aplikace zákona přizpůsobují danou oblast soukromého pojištění dřívějším směrnicím ES.

Návrh zákona zavádí řadu změn. Z hlediska ochrany osob poškozených provozem vozidel došlo k výraznému navýšení minimálního limitu pojistného plnění pro škodu na věci, a to ze současného limitu 18 mil. korun na 35 mil. korun bez ohledu na počet poškozených. Aby tato změna nevedla k nárazovému zvýšení sazeb pojistného, bylo využito výjimky obsažené ve směrnici a tohoto limitu by mělo být u všech pojistných smluv dosaženo teprve dnem 1. června 2012.

Zásadní změnu přináší návrh v oblasti škod způsobených provozem nezjištěných vozidel, za které odpovídá nezjištěná osoba. Nadále nebude v případě těchto škod zcela vyloučeno plnění z garančních fondů za věcnou škodu v případech, kdy se ze stejné škodné události plní v případě závažné škody na zdraví.

Zrušením dokladu o pojištění odpovědnosti se zjednodušuje prokazování pojištění odpovědnosti. Řidiči pak budou prokazovat pojištění odpovědnosti zelenou kartou, která je mezinárodním dokladem o tomto pojištění.

Mimo jiné se rozšiřuje povinnost pojišťovny vystavit pojistníkovi na jeho žádost doklad o předchozím průběhu pojištění odpovědnosti, a to kdykoli v průběhu pojištění. Pojistníkům pak bude usnadněna případná změna pojistitele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP