(18.00 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Součástí návrhu zákona je novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Cílem této novely je kromě přizpůsobení zákona přímo použitelným předpisům Evropských společenství například doplnění oprávnění ke kontrole internetové nebo jiné formy zásilkového obchodu nebo vypuštění kompetencí ke kontrole saponátových a mydlářských výrobků.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, děkuji za vaši pozornost a prosím o propuštění tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím, abyste se posadil ke stolku předkladatelů.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, páni ministři, kolegyně a kolegové, jsme svědky implementační novely technické normy, která zdánlivě by ani neměla mít nějaký jiný vedlejší, podružný nebo druhoplánový, možná politický náboj. Ale vzhledem k tomu, že se tady v uplynulých hodinách či dnech odehrála velmi vzrušená debata o bezpečnosti potravin v souvislosti s poněkud jinou normou, mám na mysli zákon o léčivech, jen upozorňuji, že zákon o potravinách je ten hlavní, který je strážcem bezpečnosti potravin v České republice a je po celou dobu své existence zákonem dobrým. Mohu takto hovořit, protože jsem ho celou dobu provázel někdy i jako zpravodaj, ale vždycky jako člen zemědělského výboru, že jsme na něm pracovali pečlivě. Ujišťuji vás, že zemědělský výbor bude podobně pečlivě pracovat i na této novele.

Nebudu opakovat argumenty, které zde sdělil pan ministr. Naprosto s nimi souhlasím. Doporučuji propuštění tohoto návrhu do dalšího projednávání. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. I vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky a ani přihlášky z místa. Obecnou rozpravu končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 z přítomných 119 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji bod

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 287/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, dovolte, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 166 o veterinární péči. Zbytek názvu jste přečetl, nebudu to znovu pro záznam číst.

Cílem předloženého návrhu je zajištění implementace právních aktů Evropských společenství na úseku veterinární péče, a to směrnic, nařízení a rozhodnutí upravujících problematiku přepravy zvířat, výkonu státního veterinárního dozoru, obchodování se zvířaty, nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka a dodávání malých množství výrobků z prvovýroby.

Předkládaná novela je i přes značný rozsah plně kontinuální, navazuje na předchozí právní úpravu a především plně reflektuje probíhající transformaci práva Evropských společenství na úseku veterinární péče, která spočívá v přechodu od směrnic na přímo použitelná nařízení. Tato transformace postoupila nejdál v oblasti veterinárních a hygienických požadavků na výrobu, zpracování a uvádění živočišných produktů do oběhu, kde došlo mimo jiné ke zrušení řady požadavků a povinností ukládaných podnikatelským subjektům dříve obsažených ve směrnicích, a tím i ke snížení zátěže podnikatelů a vytvoření liberálnějšího prostředí.

Naopak v některých jiných oblastech veterinární péče, například v oblasti péče o zdraví zvířat a jeho ochranu, například pokud se týká opatření pro tlumení ptačí chřipky, nebo v oblasti obchodování se zvířaty, je tento transformační proces teprve v počátcích a daná problematika je i nadále upravována pouze směrnicemi, což se odráží v převážné části návrhu novely.

Lze předpokládat, že předmět úpravy veterinárního zákona bude postupně zužován v důsledku přijímání dalších přímo použitelných předpisů Evropských společenství. Dokud však ale nedojde k úplné transformaci práva Evropských společenství na úseku veterinární péče, je jediným možným řešením pro zajištění implementace nově vznikajících předpisů EU a pro dosažení slučitelnosti s právem Evropských společenství novelizace stávajícího znění zákona.

Součástí návrhu novely veterinárního zákona je také tzv. doprovodná novela zákona o správních poplatcích, kterého se změny navrhované ve veterinárním zákoně přímo dotýkají. Zrušení položky číslo 68 plyne ze skutečnosti, že se poplatky za provádění pohraniční veterinární kontroly nahrazují náhradou nákladů spojených s prováděním pohraniční veterinární kontroly. Úpravy položek 72 a 73 zpřesňují, případně doplňují zpoplatňované úkony s ohledem na nově navrhované znění jednotlivých ustanovení veterinárního zákona.

Vážené paní poslankyně a poslanci, dovoluji si vás požádat o podporu propuštění tohoto zákona do dalšího projednávání. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím, abyste se posadil ke stolku předkladatelů.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Pavel Bohatec. Pane poslanče máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, mám usnadněnou roli díky tomu, že podstatné náležitosti vládní novely zákona zde řekl pan předkladatel.

Navazuji ještě na předřečníka k zákonu o potravinách. Včera o tom byla řeč. Zmíním jen některé důležité skutečnosti, které se ve vládní novele objevují, a potom bych doporučil, aby tento zákon prošel do druhého čtení.

Dochází k adaptaci nařízení Rady č. 1/2005 o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností, dále k transpozici části směrnice o veterinárních otázkách obchodu se skotem a prasaty, jejich úprava z důvodu přistoupení Bulharska a Rumunska, k uznávání odborných kvalifikací, dále k transpozici části směrnice Rady o veterinárních požadavcích na živočichy pocházející z akvakultury, ke komplexní právní úpravě prodeje dodávaných malých množství vlastních produktů z prvovýroby nebo těl ulovené volně žijící zvěře. - Zde bych chtěl zmínit, že podvýbor pro veterinářství a potraviny stejně jako podvýbor pro myslivost k tomu uspořádá seminář. - Dochází ke zpřesnění a rozšíření okruhu kontrolních orgánů veterinární správy a k zabudování poznatků a zkušeností z dosavadní aplikace ustanovení veterinárního zákona.

Jako zpravodaj doporučuji propustit vládní návrh díky výše uvedeným skutečnostem do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. I vás prosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a ani přihlášku z místa. Obecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP