(14.20 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vaším prostřednictvím, a věřte mi, je to skutečně jen pro pořádek, pro stenozáznam, bych se chtěl otázat paní předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL, veto kterých dvou poslaneckých klubů to bylo, protože to tady nezaznělo. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Paní poslankyně Šojdrová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Velmi se omlouvám, pane předsedo. Je to moje chyba. Je to jménem poslaneckého klubu KDU-ČSL a ODS.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Pan předseda je již spokojen.

Dále se ptám, jestli se někdo hlásí. Pan předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Hašek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já chápu, že v té vřavě zcela zaniklo - zejména pro občany České republiky - to, k čemu teď došlo. Tak ještě jednou pro pořádek: Poslanecké kluby ODS a KDU-ČSL právě zavetovaly možnost, aby tady vystoupil předseda vlády České republiky a podal informaci, jak že naloží se současnou situací pana prvního místopředsedy vlády Čunka.

My nechceme lacině nabíhat na nějaké mediální výstupy, na nějaké mediální výkřiky. Ale připomínám Poslanecké sněmovně, že předešlá kauza pana místopředsedy Čunka byla impulsem k tomu, že opozice tady navrhla velmi vážnou věc, a to bylo hlasování o důvěře této vládě. To hlasování vládní koalice ustála. Prosím, platí pravidlo, že většina rozhoduje v této Sněmovně. Nyní se objevily informace, které by mohly znamenat to, že pan vicepremiér Čunek bude mít další problém. A v situaci, kdy opozice legitimně žádá o informace v této věci - nemyslím informace z nějakého šetření, ale informace o tom, jak chce řešit premiér celou věci. My nechceme nic slyšet od pana Čunka. To je jeho věcí, jak se vyřeší se svými záležitostmi a se svými osobními, rodinnými a jinými problémy. Ale chtěli jsme jasně slyšet od premiéra této země, jak dlouho bude ještě tolerovat stav, kdy padají tak vážná obvinění na hlavu jednoho z nejvyšších ústavních činitelů v České republice. Jak dlouho bude premiér této země a koaliční partneři tolerovat stav, kdy ve vzduchu visí obnovení trestního řízení s vicepremiérem pro korupci, kdy se objevují informace, že údajně - to podtrhuji, to není prokázaná věc - ale údajně pan vicepremiér měl několik let pobírat sociální dávky v situaci, kdy zřejmě měl jako on, jeho rodina velmi slušné hmotné zabezpečení, alespoň podle určitých informací o bankovních úložkách. Je to stejný vicepremiér, který část své politiky založil na kritice zneužívání sociálního systému České republiky!

Já myslím, dámy a pánové, že toto veto vás, vládní koalici, vás, poslance ODS a KDU-ČSL, může v budoucnosti ještě hodně mrzet! Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí. Ano, hlásí se pan poslanec Bürgermeister. Prosím.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Vážený pane předsedo, jménem předsedy klubu ODS, jehož dnes tady zastupuji, se chci ohradit proti závěrečným slovům pana kolegy předsedy klubu sociální demokracie. Nepokládám příliš za normální a běžné při slušně vedené diskusi, aby se ad hoc zařadil sebevážnější bod v nepřítomnosti osoby, jehož se ta diskuse bezprostředně týká v horké reakci na jednu informaci z České televize a myslím, že dělat z toho takhle dalekosáhlé diskusní závěry, je zbytečné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu ČSSD, pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji. Pane předsedo, vaším prostřednictvím panu kolegovi zastupujícímu předsedu klubu ODS: Neúčast kterého z pánů vás, pane předsedo, tak mrzí? Neúčast pana Čunka, který tady není a je zřejmě v Senátu, anebo neúčast pana premiéra, který podle mediálních výstupů je na Borech? Já myslím, že to je docela symbolické. (Potlesk a smích v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se dále přihlásil pan předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já děkuji. Kolegyně a kolegové, mám v poměrně vysoké úctě pana kolegu zastupujícího předsedu poslaneckého klubu ODS pana Bürgermeistera, ale mělo-li by platit jeho "nemluvme o tom, kdo tady není"… V lidském životě, v mezilidských vztazích to samozřejmě platí. V Poslanecké sněmovně to ovšem platit nemůže, protože například - a jenom pro letošní rok, rozhodovali jsme např. o reformě veřejných financí, půlka Sněmovny plus dva obírala o peníze, a docela slušné peníze, pacienty atd. atd., a nebyli tady. A když by náhodou někdo chtěl zablokovat jakýkoliv bod, např. předseda vlády, tak podle filozofie pana kolegy Bürgermeistera by stačilo, když se pan předseda vlády zvedne a odejde z této místnosti, a už se nebude moc o věcech, které by se týkaly pana předsedy vlády, jednat. Když budete např. probírat, nebo budeme v této Sněmovně např. probírat, může se komukoliv stát, že upadne do nějakého problému a bude se odebírat imunita, stačí, když opustí jednací sál, a nemůže se o něm jednat. Já bych chtěl doopravdy skutečně varovat před takovýmto přístupem.

My jsme chtěli právě proto, aby se učinila přítrž mediálním spekulacím a manipulacím a věřte mi, víme dobře, o čem to je, protože KSČM je neustále terčem nejrůznějších mediálních manipulací, např. v souvislosti s připravovanou prezidentskou volbou je to zvláště patrné. My jsme právě těmto spekulacím třeba v souvislosti s vládou, třeba v souvislosti s panem místopředsedou vlády chtěli zamezit tím, že pan předseda vlády tady věcně, jasně vysvětlí, jak se vláda na ten problém dívá a jak ho také hodlá řešit. Protože pan předseda klubu sociální demokracie má pravdu. Nelze donekonečna i ve jménu kreditu České republiky nést toto břímě, nést tento kříž. Dovolím si říci, je to kříž, který nese Česká republika na svém bedru, na bedru důvěry v Českou republiku, v její vládu, ale i v tuto Poslaneckou sněmovnu. Když chcete, braňte tomu i nadále, braňte průchodu pravdy.

Poslanecká sněmovna je suverénní demokratický orgán. Jako suverénní a demokratický orgán nechť také rozhoduje. A jsou to věci příliš závažné, než abychom se tomu mohli nějakým způsobem usmívat anebo strkat hlavu do písku, resp. zametat problémy pod koberec. Ty koberce by tady možná mohly jenom z posledních několika měsíců vyprávět. Nechme této praxe.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí. Nikdo se nehlásí. Budeme tedy hlasovat o těch změnách, které jsem přečetl z gremiální porady a pak s kterými vystoupili jednotliví poslanci. Já bych, když dovolíte, ještě jednou ty změny zopakoval.

 

Co se týče dnešního pořadu jednání, byly by to body 118, 110, 111, 112, 44 a bod 51, protože bod 50 je navržen na vyřazení. Takže bychom hlasovali bez bodu 50. Pokud by nebyl vyřazen, tak bychom hlasovali o jeho projednávání. Z bodů 110, 111 a 112 bychom sloučili všeobecnou a poté i podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP