(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy k tomuto vládnímu návrhu zákona. Pan místopředseda vlády Martin Bursík má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní předsedající, dámy a pánové, já se domnívám, že to je nedorozumění, to, co tady teď formuloval pan kolega poslanec Rath, protože ten vládní návrh zákona přispěje k větší možnosti aplikace prvků přímé demokracie na místní úrovni, protože snižuje kvorum pro platnost referenda na 35 % z dnešních 50 %, a tím přibližuje vlastně tu situaci i situacím standardním ve volbách, kdy velmi často získává poslanec, zastupitel na různé úrovni mandát s tím, že účast občanů byla nižší než 50 %.

Ten rozdíl, který je v těchto dvou návrzích, které se teď dostávají do jisté kompetice - já jsem se také proto zdržel hlasování stran toho návrhu sociální demokracie a vidím jako docela racionální v průběhu druhého čtení si sednout a pokusit se ty materiály provázat. Ten jediný rozdíl není v tom, že by výsledek byl nezávazný. Výsledek je stejně tak závazný, nicméně sankce, která až doposud po dobu tuším čtrnáct roků v zákoně byla, se odstraňuje. Měli jsme o tom ve vládě podrobnou debatu. Je zapotřebí zdůraznit, že ta sankce nebyla jedinkrát - rovná se nikdy - využita, a také je potřeba zdůraznit, že v případě, že by zastupitelstvo obce rozhodovalo a usnášelo se v rozporu s výsledkem referenda, tak Ministerstvo vnitra má pravomoc zrušit toto rozhodnutí zastupitelstva. Čili ta sankce vlastně je implicitně obsažena ve stávající paralelní právní úpravě.

Takže já bych rád v tomhle možná požádal kolegy ze sociální demokracie, aby v tomto konkrétním momentě podpořili i ten vládní návrh zákona, protože rozdíl mezi 33 až 35 % vskutku není významný a myslím si, že je možné jednáním dospět k závěru, kdy tady ve Sněmovně najdeme konsensus a snížíme kvorum pro účasti občanů tak, aby institut místního referenda byl ve větší šíři využitelný.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Faktická poznámka má přednost. Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, je tedy nelogické z toho, co říkal pan vicepremiér Bursík - jistě není asi problém v tom kvoru, jestli 33, nebo 35 %, ale pokud vláda vypustila ze zákona sankci za to, že ten zákon není dodržen, a říká, že to není nic důležitého, protože ta sankce se neuplatnila, tak si myslím, že to je poměrně zvláštní a dost odvážná argumentace. Vzhledem k tomu, že ta sankce se neuplatnila, bylo vidět, že ta zastupitelstva jsou pod tlakem této sankce, a dodržují to tedy. Takže my tu sankci zrušíme a v situaci, kdy pak zastupitelstva se budou chovat jinak, tak teprve ji zase znovu budeme do toho zákona navrhovat?

Já myslím, že to tady zaznělo zcela jednoznačně. Návrh, který předkládá sociální demokracie, je lepší, komplexnější a vystihuje podstatu místního referenda daleko lépe. Vládní návrh je chybný, a proto navrhujeme ho zamítnout.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O slovo se hlásí pan poslanec Michal Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, ještě jenom velmi stručně k vystoupení pana místopředsedy vlády Bursíka. Já chápu jeho povinnost člena vlády zde hájit vládní návrh. Ovšem k tomu, aby ta obhajoba byla věrohodná, tak bych se chtěl zeptat: Pane místopředsedo vlády, co vám bránilo v hledání kompromisu v situaci, kdy minule takový zákon navrhla opozice? Nejde o to, kteří konkrétní poslanci ho podepsali. Tady ležel ve Sněmovně opoziční návrh, který podle našeho názoru byl dobrým základem k diskusi. Tehdy jste k diskusi a ke hledání kompromisu nevyzýval. Takže možná by stálo za to objasnit nám a veřejnosti, co se od té doby tak dramaticky změnilo, že teď vy voláte po konsensu a po kompromisu směrem k opozici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pan místopředseda vlády Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní předsedající, dámy a pánové, někdy je ten dialog obtížný. Já jsem zde řekl dva argumenty. Jeden argument byl takový, že sankce nebyla využita za celých čtrnáct let existence toho zákona. A druhý argument, který už zde poté nebyl uveden, se opírá o to, že Ministerstvo vnitra má možnost v zákoně, resp. povinnost rušit právní akty zastupitelstva, to znamená usnesení zastupitelstva a rozhodnutí, která jsou v rozporu s výsledkem referenda. Proto Legislativní rada vlády a Ministerstvo vnitra čistě z legislativně právních důvodů tento institut, který je vnímán jako výrazný zásah - rozpuštění zastupitelstva, to není žádná legrace, to jsou zastupitelé, kteří dostali mandát přímo od voličů ve volbách, a tady je možnost uplatňovat tu zpětnou vazbu, tu kontrolu realizace výsledků referenda jiným způsobem, a to rušením rozhodnutí zastupitelstva. Čili já myslím, že ta argumentace v tomto je racionální.

Pokud jde o dotaz pana kolegy poslance Haška, to je poměrně jednoduché. My jsme nalezli ve vládě konsensus nad novelou zákona o místním referendu. My jsme tímto naplnili jeden z bodů programového prohlášení vlády a naší dohody s koaličními partnery a přišli jsme sem s vládním návrhem zákona. To je poměrně jednoduchý argument, to je podstatná změna toto. Na základě tohoto teď také vyzývám k hlasování pro vládní návrh zákona. A protože je tady paralelní návrh zákona sociální demokracie, tak považuji za racionální, aby - ještě nota bene, když se projednávají za sebou, jsou si velmi podobné ty návrhy zákonů -abychom o tom jednali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nehlásí, končím obecnou rozpravu.

Budeme za malý moment hlasovat o návrhu na zamítnutí, který zazněl, ale ještě předtím se o slovo hlásí předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za to slovo děkuji. Paní místopředsedkyně, paní a pánové, vím, že se čeká na zítřejší odpoledne nebo večer, přesto ovšem u tohoto hlasování poslanecký klub KSČM potřebuje přece jenom doladit stanovisko, a proto žádám před hlasováním o přestávku na poradu klubu v délce 20 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Sejdeme se v 17.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP