(Jednání pokračovalo v 17.50 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené kolegyně a kolegové, uplynul čas, který si pro své jednání vzal klub KSČM, a já tedy pro jistotu ještě dám signál i mimo jednací síň, že za malý okamžik budeme pokračovat.

Doufám, že už všichni stihli přijít do jednací síně, že jsme dali dostatečný prostor k tomu, aby tady mohli být. Proto je před námi hlasování o návrhu na zamítnutí. Ještě předtím vás ovšem všechny odhlašuji a prosím o opětovnou registraci.

 

Rozhodneme o návrhu na zamítnutí, který byl v obecné rozpravě vznesen.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 219. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 219, přítomno 138, pro 53, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat tedy návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má někdo jiný návrh na přikázání? Nemá. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 220. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 220 skončilo. Přítomno 140, pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Tím končí projednávání bodu č. 51, sněmovního tisku číslo 323.

 

(pokračuje Němcová)

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod číslo 52. Je to

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
změna Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu
k právní ochraně v záležitostech životního prostředí (Aarhuské úmluvy)
/sněmovní tisk 194/ - druhé čtení

 

Prosím nyní o slovo místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka. (V sále je velký hluk.) A prosím o klid v jednací síni!

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní předsedající, dámy a pánové, předkládám vám návrh na přijetí změny Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, tzv. Aarhuskou úmluvu. Ta byla sjednána v červnu roku 1998 na 4. ministerské konferenci Evropské hospodářské komise a pro Českou republiku je platná od 4. října 2004. V současné době má 41 smluvních stran včetně Evropského společenství.

Změna úmluvy, kterou nyní projednáváme, byla přijata v květnu roku 2005 a jejím cílem je přesněji stanovit postupy informování veřejnosti a účasti veřejnosti při rozhodování o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí. Úmluva, resp. tato změna úmluvy bude mít přínos zejména pro ty smluvní strany Aarhuské úmluvy, které jsou transformujícími se ekonomikami, které doposud nemají vnitrostátní právní úpravu pro přístup veřejnosti k informacím v oblasti nakládání s geneticky modifikovanými organismy.

Pokud se týká České republiky, tak my máme na národní úrovni zákon 78 z roku 2004 o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty a přijetí této změny si nevyžádá žádnou úpravu právních předpisů. Vzhledem k tomu také tato změna nebude mít dopad na státní rozpočet. Česká republika přispívá od roku 2006 částkou 10 tisíc dolarů. Přijetí této změny neovlivní výši tohoto našeho příspěvku.

(pokračuje Bursík)

Aarhuská úmluva upravuje práva a povinnosti osob, a proto k její ratifikaci je potřeba souhlasu obou komor Parlamentu a prezidenta republiky. Žádám vás proto, abyste umožnili posun v ratifikačním procesu tak, aby mohl být dokončen před 1. únorem 2008, a to v souladu s rozhodnutím Rady ministrů životního prostředí z 18. prosince 2006. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zpravodajem zahraničního výboru pro toto druhé čtení měl být pan kolega Jan Schwippel. Z vážných osobních důvodů musel odejít a zastoupí jej kolega Daniel Reisiegel. Prosím tedy pana poslance Daniela Reisiegla, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 194/1.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hezký podvečer, dámy a pánové. Zahraniční výbor na své 15. schůzi 23. srpna 2007 přijal své usnesení č. 69, které doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí (Aarhus 25. června 1998), jak vyplývá z rozhodnutí II/1 z druhého zasedání smluvních stran (Almaty, Kazachstán, 25.-27. května 2005)."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Zeptám se, zda se někdo do této rozpravy hlásí, a pokud ne, tak požádám pana zpravodaje Reisiegla, aby se v rámci obecné rozpravy odkázal na to usnesení, které výbor přijal, abychom potom mohli o tomto usnesení hlasovat. Prosím, abyste to udělal teď hned v rozpravě.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hovořil jsem o usnesení zahraničního výboru č. 69 z 15. schůze 23. srpna 2007. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP