(9.10 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to bychom odhlasovali změnu, bod 89 by se zařadil jako poslední bod dopoledního jednání. To můžeme také odhlasovat, pokud s tím bude souhlas.

 

Prosím, budeme hlasovat. První návrh byl návrh pana poslance Kafky a byl to návrh sérii třetích čtení ještě doplnit posledním třetím čtením, a to je zákoník práce, tisk 288. Předpokládám, že lhůta mu už vypršela, takže ho můžeme zařadit.

 

Takže hlasujeme o tom, že zákoník práce, tisk 288, zařazujeme jako poslední bod dnešních třetích čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit takto tento bod, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 234, přítomno je 153, pro hlasovalo 126, proti žádný. Tento návrh pana poslance Kafky byl přijat.

 

A pak je tady návrh pana poslance Tluchoře. Ten navrhuje, abychom volební bod 89, který jsme měli jako první bod odpoledne, zvládli jako poslední bod dopoledního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit volby jako poslední bod dopoledního jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 235, přítomno je 154, pro hlasovalo 140, proti 2. To znamená, že i s tímto přeřazením všichni souhlasili, i tento návrh byl přijat.

 

To bylo všechno, jestli už nikdo nic nemá. Teď je poslední příležitost ještě navrhnout změnu pořadu.Už žádná není.

Ještě tady mám, že pan poslanec Jeroným Tejc má náhradní kartu číslo 2.

 

A můžeme přikročit ke schválenému pořadu schůze, to je bod

 

120.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení
výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům
(zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 319/ - třetí čtení

 

Tady by měl místo u stolku zpravodajů zaujmout ministr financí Miroslav Kalousek a zároveň zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Bohuslav Sobotka, tak je o to žádám. Pozměňovací návrhy máte ve sněmovním tisku pod číslem 319/3.

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu číslo 14.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Takže je rozprava otevřena. Nikdo? Do rozpravy se hlásí ministr Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, dovolte, abych poděkoval výborům za projednání, abych poděkoval za diskusi ve druhém čtení.

Dovoluji si zopakovat své tvrzení, že problematika sdílených daní není ekonomickým problémem, že to je konsensus samospráv, kterak rozdělit mezi centrální fondy, krajské fondy a komunální fondy podíl centrálně redistribuovaných a sdílených daní podle rozsahu jejich kompetencí, povinností a majetku, což je velmi těžké, a potom kterak v podmínkách české komunální sféry, v podmínkách neuvěřitelných více než 6000 obcí, rozdělit podíl sdílených daní pro obce podle velikosti a místa povinností, což je ještě těžší a často velmi, velmi nemožné. Je to konsensus, neexistuje žádný exaktní výpočet, neexistuje žádný šém. Proto si samozřejmě nedovolím polemizovat s žádným pozměňovacím návrhem, protože všechny mají svůj kus logiky, všechny mohou mít podnětné, a vzhledem k tomu, že projednáváme tuto problematiku déle než třičtvrtě roku a vláda nechce rezignovat na odstranění těch největších nedostatků stávající legislativy k 1. 1. 2008, je podle nás jedinou možností, jak tento křehký konsensus udržet, že doporučujeme tuto novelu schválit bez jakýchkoli pozměňovacích návrhů s tím, že máme ambici ihned zahájit diskusi o novém zákoně, který bude zpracován ve věcné podobě, a teprve podaří-li se, což je vždycky otazník, podaří-li se učinit věcnou dohodu o věcném návrhu zákona, převést ho do legislativní podoby. Tyto práce zahájíme neprodleně, a proto nedoporučím ani doprovodné usnesení, protože doprovodné usnesení hovoří o novele. Vláda má větší ambici. Vláda chce předložit nový návrh zákona, nikoliv novelu, a chce ho ve věcné podobě předkládat tak, jako chce předkládat věcné návrhy o novém zákoně, spíše nových zákonech, o dani z příjmů.

Dovoluji si tedy požádat o pochopení s tímto přístupem. Mé stanovisko ke všem pozměňovacím návrhům je ne, byť řadu z nich pokládám za logické a mohou být podnětem do naší společné diskuse o novém zákoně. Děkuji za pozornost a za diskusi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava. Do ní se hlásí pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nechtěl jsem už vystupovat, ale když pan ministr, který jinak vystupuje velmi statečně, teď má plno obav, a já mu rozumím, sdílím jeho obavy, ale co, myslím si, není argument z hlediska doprovodného usnesení, a nebudu polemizovat o doporučení, které jsme přijali v rozpočtovém výboru, popř. některé pozměňovací návrhy mých kolegů i mě samého, ale z hlediska toho doprovodného usnesení pan ministr sdělil, že vláda chce nový zákon. Já vím, že vláda má velké ambice, ale kdyby se to nepovedlo vládě, pořád by bylo dobré, aby byla připravena novela. Takže ono to doprovodné usnesení není nic proti ničemu, a dojde-li tento pracovní tým k názoru, že má ty ambice společné s vládou udělat nový zákon, tak budiž, bude nový zákon, ale já vím, že my musíme být skromní, chtít o stupeň výše, kdy aspoň dosáhneme třeba něčeho, co bude mít nějaký smysl a bude to třeba jenom ta novela. Já bych spíše doporučoval ctěným kolegům a kolegyním, aby věnovali aspoň doprovodnému usnesení větší pozornost a zamysleli se nad tím, že to není kontraproduktivní a vůbec ne proti záměru vlády. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP