(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 14 hodin 30 minut. Dovolte mi, abych vám popřála dobré odpoledne a zahájila naše dnešní odpolední jednání schůze Poslanecké sněmovny.

 

Před polední pauzou jsme absolvovali návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie (bod 89). Já tedy poprosím předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás seznámil s výsledky voleb. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji mnohokrát za slovo. Bohužel, nemám pro vás dobrou zprávu. Z vydaných 157 hlasovacích lístků bylo pro paní Danielu Fischerovou odevzdáno 64 hlasů, pro pana Karla Ocha 60 hlasů, pro paní Kateřinu Ondřejkovou 62 hlasů, pro pana Kristiána Sudu 56 hlasů a pro pana Přemysla Šobu 9 hlasů. Znamená to tedy, že nikdo ve druhém kole zvolen nebyl a že si musíme počkat na nové návrhy ministra kultury.

Děkuji a přeji hezký den.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane předsedo. A nyní budeme pokračovat projednáváním zákonů ve třetím čtení. Prvním z těchto bodů je

 

73.
Vládní návrh zákona o léčivech a o změnách některých
souvisejících zákonů (zákon o léčivech)
/sněmovní tisk 223/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek a zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Jaroslav Krákora. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 223/2.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan ministr. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi jen krátce upozornit na problematické pozměňovací návrhy, které se nacházejí pod písmeny D3 a 18 a A25. Pak jsou tam některé, které s tím trošku souvisejí. Tyhle jsou ale podstatné.

Jednak jsem už ve druhém čtení upozorňoval na to, že to prolamuje zavedený systém distributor-lékárna-poskytovatel. Zároveň chci ale upozornit na to, že některé více a některé méně se podílejí na znemožnění regulace cen, že jsou v rozporu se zákonem č. 48, co se týče úhrad za léčiva. Tato léčiva tudíž nemohou být podle některých těchto ustanovení hrazena z veřejného zdravotního pojištění a tím se znemožňuje nastavení úhrad a cen léčiv, protože od 1. 1. 2008 budou mít nový režim. Zároveň nový režim od 1. 1. 2008 umožní sledování doplatků na jednotlivého pacienta a konečně po 15 letech lze určit, jakou spoluúčast mají naši pacienti. Kdybychom porušili tento řetězec, neměli bychom v místě lékáren místo, kde se evidují tyto doplatky, kde se regulují ceny a kde se také evidují všechny podklady pro určení limitu pro pacienty, to znamená toho pětitisícového limitu.

Moc tedy prosím o nepodporu D3 a 18 a A25. U těch ostatních budu říkat svoje stanoviska, až je budeme projednávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane ministře. Hlásí se, prosím, ještě někdo do rozpravy ve třetím čtení? Není tomu tak. Já tedy ukončím tuto rozpravu a poprosím pana zpravodaje, aby nám navrhl proceduru, resp. postup při hlasování, o kterém bezpochyby rozhodneme. Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené paní poslankyně -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se ještě pokusím, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, vás všechny požádat, abychom se věnovali projednávanému bodu. Nalézáme se v bloku zákonů ve třetím čtení. Asi je ambicí a přáním nás všech, abychom v průběhu dnešního odpoledne projednali maximální množství těchto zákonů. Alespoň já v to doufám. Proto vás velice žádám o klid, abychom svojí nedisciplinovaností neznemožnili odpolední jednání Sněmovny. Velice vás o to prosím.

Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych dokončil oslovení. Předkládám vážené Sněmovně tento návrh procedury hlasování k sněmovnímu tisku 223. Vycházel jsem z usnesení 223/2.

Za prvé budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které byly odhlasovány na výboru pro zdravotnictví. Jsou označeny písmenem A a k tomu příslušnou arabskou číslovkou. Je to od A1 až do A37.

První hlasování bude o takových pozměňovacích návrzích, které měly většinu na výboru, kde hlasování skončilo drtivou většinou, třeba tedy 16:0, 15:1 nebo 14:2. A ty jsou označeny číslicí 1. Potom budou pokračovat pozměňovací návrhy, které skončily různým hlasováním ve výboru pro zdravotnictví. A třetí díl potom budou pozměňovací návrhy poslanců, které byly podány ve sněmovně.

Tedy - první hlasování bude o komplexu pozměňovacích návrhů, které měly drtivou většinu na výboru.

Druhé hlasování bude bod A2.

Třetí hlasování bude bod A5.

Čtvrté hlasování - body A8, A16, A17, A22, A36.

Páté hlasování bude o bodu A28.

Šesté hlasování o bodě A29.

Sedmé hlasování - bod A31.

Osmé hlasování - bod A33 a A34.

Deváté hlasování - na to potom ještě upozorním - bude o distribuci léků veterinářů, eventuálně chovatelů. A tam bylo navrženo… Všichni předkladatelé podali tři pozměňovací návrhy a dohodli se, že by se mělo hlasovat nejprve v pořadí o A19. Nebude-li schváleno, tak potom pozměňovací návrh E. A nebude-li schválen pozměňovací návrh E, tak pozměňovací návrh B pana poslance Papeže. Na tomto postupu je všeobecná dohoda.

Potom budou pokračovat hlasování číslo deset a číslo jedenáct. A zase došlo k dohodě. Jde o pozměňovací návrh označený písmenem C - týká se úložiště receptů - paní Kateřiny Konečné a pozměňovací návrh pana poslance Šťastného označený písmenem D1, který je prakticky totožný, ale je přesnější než pozměňovací návrh paní poslankyně Konečné. Mezi těmito dvěma navrhovateli bylo dohodnuto, že napřed se bude hlasovat o bodu D1 pana poslance Šťastného. To bude desáté hlasování. A potom bude jedenácté hlasování: tehdy, když neprojde návrh pana poslance Šťastného, se bude hlasovat o návrhu paní poslankyně Konečné.

Potom bude dvanácté hlasování - D2. Bude-li přijato, je nehlasovatelný potom pozměňovací návrh A13.

Čtrnácté hlasování je o D3. Bude-li přijato, stávají se potom nehlasovatelnými body A18 a A25, jak o nich mluvil pan ministr - že to jsou určité konfliktní body.

Pokud bude přijat pozměňovací návrh A19, budou nehlasovatelné návrhy pana poslance Zgarby 9E nebo E, označený písmenem E, a pana poslance Papeže 9B.

Pak budeme pokračovat pozměňovacím návrhem 19F - to je pan poslanec Hovorka. Bude-li přijat, je nehlasovatelné A11.

Předposledním pozměňovacím návrhem tu bude návrh pana poslance Ratha, 21G. Bude-li přijat, je nehlasovatelné A4.

A dvacáté třetí hlasování bude o návrhu zákona jako o celku.

Tuto proceduru předkládám, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám za to děkuji, vážený pane zpravodaji, a táži se paní poslankyň a pánů poslanců, zdali si někdo přeje vést k této proceduře diskusi nebo přednést nějakou námitku s takto navrženou procedurou. Není tomu tak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP