(15.10 hodin)
(pokračuje Bublan)

Druhá chyba: V bodě 2 pozměňovacího návrhu, který míří na část první článek 1/I bod 14 návrhu zákona, kde je navrženo nové znění ustanovení § 25c odstavec 7, se ve větě první i druhé číslovka 35 nahrazuje číslovkou 25. Toto by bylo proti správnímu řádu.

V bodě 2 pozměňovacího návrhu, který míří na část první článek I bod 14 návrhu zákona, kde je navrženo nové znění ustanovení § 25c odstavec 7, se ve větě za středníkem slovo "souhlasem" nahrazuje slovy "souhlasným stanoviskem".

Uvedené legislativně technické opravy provádím po dohodě s báňským úřadem tak, aby se dal můj pozměňovací návrh po opravě odhlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče, ovšem nejsem si zcela jista, jestli opravdu vaše připomínky mají charakter legislativně technický. Prosím, aby se k tomu eventuálně vyjádřil pan zpravodaj, jakož i pan ministr jako zástupce navrhovatelů. V případě nějakých pochyb o tom rozhoduje hlasování. Nevím, zdali jste to konzultoval s legislativním odborem, jestli je možné vaše připomínky považovat za legislativně technické. (Poslanec Bublan mimo mikrofon: Je to na Sněmovně.) Ano, děkuji vám za připomínku. Je to zcela na vůli Sněmovny. Potom tedy poprosím jak pana zpravodaje, tak pana ministra, aby se k tomuto vyjádřili.

Táži se, jestli si ještě někdo další přeje vystoupit v rozpravě. Nikoho takového nevidím, rozpravu tedy končím.

Požádám pana zpravodaje, aby nám přednesl návrh procedury, ke které se následně vyjádříme. Vážený pane poslanče Petře, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Děkuji, paní předsedající. Pokud se týká procedury, bylo dosaženo dohody mezi předkladatelem a zpravodajem, a sice v tom smyslu, že pozměňovací návrhy hospodářského výboru v počtu 56, jak byly předloženy, budou hlasovány - s výjimkou bodu A53 - jako jeden návrh. Posléze bude hlasováno o bodu 53, který hovoří o tom, zda Český báňský úřad zůstane i nadále v Praze, nebo zda se přestěhuje do Ostravy.

Jenom pro ilustraci. Rád bych upozornil, že všichni ti, kteří budou chtít, aby Český báňský úřad zůstal v Praze, by měli zmáčknout tlačítko ano, všichni ti, kteří chtějí, aby se úřad přestěhoval do Ostravy, zmáčknou tlačítko ne.

Pokud bude schválen pozměňovací návrh hospodářského výboru, bez ohledu na to, jak dopadne hlasování o bodu 53, bude posléze hlasováno o jednotlivých pozměňovacích návrzích, jak byly načteny jednotlivými poslanci.

Pan kolega Melčák stáhl body B1 a B2, čili hlasovatelné z jeho návrhu jsou body B3 a B4.

Pokud se týká - hovořím o proceduře.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pány poslance, aby nekonverzovali mezi sebou. S návrhem pana poslance Melčáka se samozřejmě vypořádáme hlasováním. Prosím, pane zpravodaji, pokračujte v návrhu procedury.

 

Poslanec Břetislav Petr: Posléze budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pana kolegy Snopka. Pod bodem C1 je návrh, aby pro jisté speciální účely mohly být i nadále používány plastické trhaviny, které nejsou značkovány. A pochopitelně budeme hlasovat o bodech A, B, C odstavce 13 a zároveň s tím budeme hlasovat o bodě 14, který ukládá Českému báňskému úřadu, aby specifikoval tyto tři činnosti ve vyhlášce, zároveň v té vyhlášce stanovil zásady pro detekci.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: To znamená, pane zpravodaji, že budeme hlasovat najednou o bodech C1 a C2.

 

Poslanec Břetislav Petr: Paní předsedající, budeme hlasovat o bodě C1, o písmech A, B, C, zároveň z bodu C1 o odstavci 14. Zvlášť budeme hlasovat o písmenu D.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, C1, písmeno D. Je to poněkud neobvyklá procedura, ale schválíme ji, nebo proti ní vzneseme námitky. Pokračujte prosím dál, pane zpravodaji.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pokud se týká pozměňovacího návrhu pana kolegy Snopka v bodě C2, jedná se o zkrácení lhůty, čili bude hlasováno jako další. Pokud se týká bodu C3, bude hlasováno o odstavcích 5 a 6, posléze bude hlasováno o odstavci 7.

Pokud se týká pozměňovacího návrhu C4 pana Snopka, tento návrh je podle soudu jak předkladatele, tak mého nehlasovatelný, poněvadž by výrazným způsobem narušil Montrealskou dohodu o značkování plastických trhavin. Bod C5 pana kolegy Snopka je z hlediska legislativního nehlasovatelný.

Pokud - a tím začneme - uznáme připomínky pana kolegy Bublana jako legislativně technické úpravy, v tomto případě jeho návrhy D1, D2 jsou hlasovatelné.

Princip hlasování bude - legislativně technické úpravy dle pana poslance Bublana, posléze hospodářský výbor bez bodu A53, bude následovat hospodářský výbor bod 53, bude následovat pan kolega Melčák body 3 a 4, bude následovat hlasování o pozměňovacích návrzích pana kolegy Snopka C1, C2, C3, C4, C5. Pokud uznáme v prvém hlasování to, co přednesl pan kolega Bublan, jako legislativně technickou úpravu, předposlední hlasování bude hlasování o pozměňovacích návrzích D1 a D2, posléze budeme hlasovat o legislativně technických úpravách hospodářského výboru. Závěr by měl spočívat v tom, že bude konečné hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Dovolím si vás pouze upozornit, že bychom nejprve před postupem, který jste navrhl, měli hlasovat o stažení pozměňovacích návrhů B1 a B2, jak to navrhl pan poslanec Melčák. Tím bychom začali.

Pouze se ujistím, že o pozměňovacích návrzích C4 a C5 pana poslance Snopka, které jste jako zpravodaj uvedl jako nehlasovatelné, přesto budeme hlasovat. Takže je podrobíme i přes váš názor hlasovací proceduře. Bude to tak nejjednodušší.

Dovolím si požádat paní poslankyně a pány poslance, jestli s návrhem pana zpravodaje upraveným o mnou navrženou proceduru, resp. předřazení stažení pozměňovacích návrhů B1 a B2, jak je přednesl pan Melčák, souhlasíte.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 355, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým postupem hlasování. Kdo je proti?

Z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh procedury 132, proti nikdo. Budeme se tedy řídit následujícím postupem.

 

Prosím pana zpravodaje, aby setrval na svém místě a přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, před hlasováním se k nim vyjádřil, jakož i pan ministr. Vážený pane zpravodaji, máte slovo. O čem budeme hlasovat?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP