(16.10 hodin)

Poslanec Kosta Dimitrov: Hlasovat budeme o pozměňovacím návrhu pana kolegy Nečase, který je ve sněmovním tisku 288/3 uveden pod písmenem velké C. Doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Velké D, pane zpravodaji. (Jo, velké D, omlouvám se.)

Poprosím vás o stanovisko. (Zpravodaj: Doporučuji.) Pan ministr? (Pochopitelně doporučuji.) Ano, děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování 390. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 119, proti 73. (správně: 0) Návrh byl schválen.

 

A tímto byl učiněn nehlasovatelným pozměňovací návrh C7. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano, je tomu tak.)

Takže přistoupíme k dalšímu hlasování, prosím.

 

Poslanec Kosta Dimitrov: Hlasovat budeme o mém komplexním pozměňovacím návrhu, který je ve sněmovním tisku 288/3 uveden pod písmenem velké C, a to body 1 až 6 společně. Doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Pane ministře? (Ano.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 391. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 137, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

O všech návrzích bylo hlasováno. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano, je tomu tak.) Děkuji vám.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám usnesení, respektive návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 288, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Požádám vás o stanovisko, pane zpravodaji. (Doporučuji.) A pane ministře? (Doporučuji.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 392, ve kterém se vás táži, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 145 poslankyň a poslanců pro 116, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministru i panu zpravodaji.

 

Nyní můžeme zahájit projednávání bodu číslo 30 našeho programu, kterým je

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 337/1992 Sb.,
o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 248/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uveden ministr spravedlnosti pan Jiří Pospíšil.

Dámy a pánové, pan ministr spravedlnosti bezpochyby je přítomen v blízkém okolí, neb před nedlouhou dobou byl zde u stolku zpravodajů. Bezpochyby nepředpokládal disciplinované a rychlé projednávání zbylých zákonů ve třetím čtení. Prosím vás tedy o chvilku strpení, pokusíme se pana ministra v co nejkratší době sehnat.

(Po chvilce čekání a po domluvě:) Dovoluji si vám oznámit, že ministra spravedlnosti v případě tohoto prvého čtení zastoupí pan ministr Aleš Řebíček. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, omlouvám se za malé zdržení.

Cílem předkládaného návrhu zákona je zefektivnit boj proti korupci a expresivně vyjádřit společenskou nebezpečnost a závažnost korupčního jednání. Navrhovaná novela zpřísňuje tresty nejen za korupci spáchanou veřejným činitelem, ale obecně za korupci jako takovou, přičemž zavádí také trestnost neoznámení nejzávažnějších případů korupce. Dále se zvyšují tresty za tzv. praní špinavých peněz, které zpravidla následuje po korupčním jednání za účelem zastření kriminálního původu získaného majetkového prospěchu - úplatku.

Příkladem lze uvést následující pozitivní změny, které navrhovaná úprava přináší v oblasti boje proti korupci a praní špinavých peněz:

povinné ukládání trestu zákazu činnosti osobám odsouzeným za korupční jednání v souvislosti s veřejnými zakázkami, veřejnými soutěžemi, s dražbami, konkursním a vyrovnacím řízením a koncesním řízením;

zvýšení trestních sazeb za trestný čin přijímání úplatku ze stávající nejvyšší sazby trestu odnětí svobody osm let na dvanáct let a u trestného činu podplácení z jednoho roku na dva roky;

zpřesnění právní úpravy odčerpání výnosů z trestné činnosti tak, aby jednoznačně umožnila propadnutí výnosů z korupce a jiné trestné činnosti neoprávněně získaných osobami odlišnými od pachatele;

zavedení trestního postihu neoznámení nejzávažnějších případů korupce třetími osobami nezúčastněnými na samotném trestném činu;

dále zvýšení trestních sazeb za praní špinavých peněz, zejména trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti - za praní špinavých peněz bude možné uložit trest odnětí svobody s horní hranicí sazby trestu odnětí svobody až deset let namísto stávající maximální výše trestní sazby osm let, v základní skutkové podstatě trestného činu postihujícího praní špinavých peněz se trestní sazba zvedá ze dvou na čtyři léta;

dále zpřísnění trestů za trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření, zrušení omezení, která nedovolují daňovým úředníkům oznamovat ve všech případech orgánům činným v trestním řízení případy korupce odhalené během daňové kontroly.

V navržené úpravě jsou promítnuta také doporučení vyplývající v oblasti boje proti korupci a praní špinavých peněz z hodnotících zpráv mezinárodních organizací OECD atd.

S ohledem na aktuální potřebu zpřísnit postih za korupci se navrhuje promítnout navrženou úpravu do právního řádu ještě před přijetím nového trestního zákoníku a já věřím, že navrhovanou právní úpravu podpoříte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda. Prosím, vážený pane zpravodaji, ujměte se slova.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, je středa pozdní odpoledne a nebudu Sněmovnu dlouho zdržovat. Já doporučuji, abychom návrh zákona postoupili ústavněprávnímu výboru. Zdůvodnění zde bylo řečeno. Ústavněprávní výbor jej nepochybně předloží Sněmovně v takovém znění, aby byl Sněmovnou schválitelný, tak jako ostatní věci předkládané Ministerstvem spravedlnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Do této rozpravy se hlásí ministr spravedlnosti pan Jiří Pospíšil.Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se chci omluvit ctěné Sněmovně za své zpoždění, ale jmenoval jsem ve vedlejší místnosti dva notáře a deset soudních znalců. Ten termín byl určený a považoval jsem za nekorektní vzhledem k průběhu Sněmovny toto důležité rozhodnutí v životě těchto osob, které spolupracují s justicí, měnit.

Já chci pouze shrnout, že pan kolega Řebíček zde řekl, že je obsahem této novely snaha lépe a efektivněji postihovat korupci. Je to novela trestního zákoníku a trestního řádu, která má kolem patnácti bodů a obsahuje od zpřísnění sazeb až po zavedení nových skutkových podstat, například to, že pokud někdo bude vědět o korupci, o závažných formách korupce, a toto neoznámí, tak sám bude v zásadě páchat trestnou činnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP