(17.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Vítám mezi námi guvernéra České národní banky pana Tůmu. Předloženou zprávu projednal rozpočtový výbor. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 241/1.

Prosím pana zpravodaje pana poslance Michala Doktora, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Abych se vyrovnal s povinnostmi, které se vážou na roli zpravodaje sněmovního tisku 241, kterým je Zpráva o finanční stabilitě za rok 2006, myslím si, že by bylo praktické navrhnout i hlasování o sloučení rozpravy všech tří nadcházejících bodů, byť dva z nich se hlediska časové osy týkají jevů, které hodnotila ČNB v roce 2006, a třetí materiál jevů týkajících se roku 2007. Všechny tři body ovšem mají jedno společné a tím je vystoupení nejen společného zpravodaje, ale také pana guvernéra ČNB a myslím si, že by bylo užitečné, abychom si ušetřili oficiální zahajování jednotlivých bodů, případně vystupování ke každému bodu zvlášť.

Pokud se týče samotného tisku 241, rozpočtový výbor projednal tento tisk na své 14. schůzi dne 8. srpna 2007 a po úvodním slově člena bankovní rady ČNB Roberta Holmana, zpravodajské zprávě poslance Michala Doktora a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu přijal usnesení, ve kterém v bodě I. bere na vědomí Zprávu ČNB o finanční stabilitě za rok 2006; v bodě II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere Zprávu ČNB o finanční stabilitě za rok 2006 na vědomí." V bodě III. je obvyklé zmocnění pro zpravodaje, které tímto plním.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Navrhujete tedy, abychom sloučili obecnou rozpravu. Já o tomto návrhu nechám hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 401 z přítomných 99 poslankyň a poslanců pro návrh 78, proti nikdo. Konstatuji, že jsme sloučili obecnou rozpravu k bodu 95, 96 a 97.

 

Tím tedy bod 95 přeruším a zahájím bod

 

96.
Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2006
/sněmovní tisk 247/

 

Předloženou zprávu projednal rozpočtový výbor. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 247/1. Prosím zpravodaje pana poslance Michala Doktora, aby se ujal slova, seznámil nás a informoval o návrhu usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Má zpravodajská zpráva ke sněmovnímu tisku 247, kterým je Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2006.

Ten dokument z mého pohledu jako zpravodaje reflektoval všechny významné změny, ke kterým došlo v průběhu roku 2006. Myslím, že bych vám měl, vážené kolegyně a kolegové, připomenout, že v únoru roku 2006 schválil Parlament ČR zákon o sjednocení dohledu nad finančním trhem a z logiky z této věci vyplývající se největší část vystoupení zástupce ČNB na půdě rozpočtového výboru týkala právě jevů, které toto sjednocení nejen vyvolalo z hlediska přípravy ČNB na sjednocení dohledu, ale i z hlediska proměn, které na trhu, nad kterým byl vykonáván sjednocení dohled, probíhají.

Vzhledem k tomu, že materiál, který jsme projednávali, měl všechny části odpovídající vážnosti tohoto dokumentu a zástupce ČNB pan viceguvernér Singer se vyrovnal se všemi dotazy, přijal po jednání rozpočtový výbor usnesení, ve kterém v bodě I. bere na vědomí Zprávu ČNB o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2006; v bodě II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere Zprávu ČNB o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2006 na vědomí." V bodě III. zmocnil zpravodaje k povinnostem, které právě vykonávám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Přeruším bod 96 a zahájím bod číslo

 

97.
Zpráva České národní banky o inflaci - červenec 2007
(Zpráva o měnovém vývoji za 1. pololetí 2007)
/sněmovní tisk 268/

 

Nejdříve tedy dovolte, aby vystoupil pan guvernér České národní banky. Prosím, pane guvernére, ujměte se slova.

Podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, je ČNB povinna podávat Poslanecké sněmovně nejméně dvakrát ročně k projednání zprávu o měnovém vývoji. Prosím, pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já si dovolím stručně vystoupit ke všem třem materiálům s tím, jak již říkal pan zpravodaj, pan poslanec Doktor, tak všechny spolu do jisté míry souvisí. Samozřejmě Zpráva o výkonu bankovního dohledu je koncentrována především na vývoj jednotlivých částí finančního sektoru a jednotlivých institucí, Zpráva o finanční stabilitě je určitou interakcí mezi vývojem finančního trhu a makroekonomickým prostředím a Zpráva o inflaci, resp. Zpráva o měnovém vývoji je pochopitelně obecná charakteristika české ekonomiky a popis, jak reaguje měnová politika.

Začnu krátce finanční stabilitou. Lze říci, že domácí i zahraniční makroekonomické prostředí se vyvíjelo v roce 2006 velmi příznivě, což se odráželo i ve finančních výsledcích finančních i nefinančních podniků. Došlo k významnému oživení úvěrování podnikové sféry, zejména malých a středních podniků, což je velmi pozitivní, nicméně ve srovnání s eurozónou je zadlužení podniků stále na nízké úrovni a nemyslíme si, že by představovalo riziko pro finanční stabilitu.

Čemu se často věnují média a obecně je tomu věnována pozornost, je rychlý růst úvěrů obyvatelstvu. Roční tempo růstu dosáhlo více než 30 %, což je pochopitelně hodně, a není pochyb o tom, že v dlouhém období to není udržitelné. Nicméně růst zadlužení obyvatelstva není zatím z pohledu finančního sektoru významným rizikem a české domácnosti zatím nelze považovat za předlužené. Půjčky domácností jako procento HDP dosahovaly na konci roku 2006 zhruba 20 %, nicméně průměr zemí, pokud se podíváme na tzv. starých patnáct zemí EU, se pohybuje až kolem 60 %. Nicméně jedním z projevů růstu zadlužení je zvýšení počtu domácností, které nejsou již schopny splácet své závazky, což se týká celkem dle očekávání zejména nízkopříjmových skupin domácností či domácností s jedním živitelem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP