(16.30 hodin)

Poslanec František Bublan: Dovoluji si navrhnout, aby tento tisk byl přikázán také výboru pro bezpečnost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další návrhy? - Nejsou. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 38. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru ústavněprávnímu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 38 z celkového počtu 157, pro 141, proti nikdo, tento návrh byl schválen.

 

Nyní můžeme rozhodnout o přikázání výboru pro bezpečnost podle návrhu pana poslance Bublana.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 39 přítomno 158, pro 94, proti 13. Také tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu a také výboru pro bezpečnost. Tím končí prvé čtení sněmovního tisku 306. Děkuji panu ministrovi, děkuji také paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu a tímto bodem je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu
zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 184/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede pan ministr zemědělství Petr Gandalovič, a já prosím pana ministra o úvodní slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, já si myslím, že není třeba, abych vedl nějaké dlouhé úvodní slovo k tomuto vládnímu návrhu zákona, kterým je zákon č. 246 o ochraně zvířat proti týrání. Myslím si ale, že vzhledem k závažnosti této problematiky by bylo dobré, kdybych pár slov řekl.

Chci připomenout, že tento návrh je především předkládán hlavně proto, abychom zajistili adaptaci nařízení Rady Evropského společenství č. 1/2005, o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností. To znamená - znovu opakuji - tato novela je především novelou, která aplikuje novou legislativu Evropské unie. Vedle této části je součástí této novely nová úprava postavení Ústřední komise pro ochranu zvířat, která se tak dostává do souladu s nově přijatým správním řádem. A třetí záležitostí jsou některé drobnosti, jako je např. čipování druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči, jako jsou např. lvi, tygři a podobní miláčkové, kteří se bohužel objevují někdy v majetku našich movitějších občanů.

Zákon byl velmi podrobně projednáván jak na půdě zemědělského výboru, tak i podvýboru zemědělského výboru pro potravinářství a veterinární činnost, kde proběhla pracovní porada a dokonce i odborný seminář, který jsme pořádali na Ministerstvu zemědělství a jehož se zúčastnili i odborníci z oboru. Zákon projednal zemědělský výbor 16. května a 15. listopadu, a rovněž si projednání vyžádal výbor pro životní prostředí. Bylo projednáno a schváleno 29 pozměňovacích návrhů. Záměry předkladatele, to znamená Ministerstva zemědělství, tím byly ve velké většině zpřesněny a formulačně zdokonaleny.

Jedna oblast, která vzbudila poměrně velkou diskusi, se týká postavení obcí, resp. možnosti propadnutí zvířete jakožto věci k odejmutí v případě, že dojde k jeho týrání. Tato oblast byla už od začátku poměrně kontroverzní ze strany představitelů obcí, a proto jsme se dohodli, a bylo to také předmětem pozměňovacího návrhu pana poslance Kratochvíleho, že celá tato oblast upravující postavení obcí bude z novely vypuštěna, protože v současné chvíli prostě po této věci není dostatečná shoda a projednávání této novely by to mohlo významně zkomplikovat.

Jsou tu ale bohužel některé pozměňovací návrhy, které nebudu moci jako předkladatel přijmout. Jako jeden z nich je to např. pozměňovací návrh pana poslance Kleina, který umožňuje při výcviku psa, loveckého psa, cvičení na jiném zvířeti, tzv. kontaktní norování. To je činnost, která je sice tradiční, ale v současné chvíli je v rozporu s Evropskou dohodou o ochraně zvířat v zájmovém chovu a tato dohoda má podle naší ústavy před naší právní úpravou přednost.

Já bych chtěl všem, kteří se podíleli na podrobném projednávání této novely zákona poděkovat. Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že se podaří schválením těch pozitivních pozměňovacích návrhů dát dohromady dobrý a logický celek. Chtěl bych vás tedy poprosit, abyste propustili tento zákon k hlasování do třetího čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Gandalovičovi.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru zemědělskému. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 184/1. Prosím tedy zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Karla Kratochvíleho, aby nás seznámil s tímto usnesením.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, já bych chtěl, ještě než vás seznámím s usnesením zemědělského výboru, seznámit vás s tím, jak už tady bylo řečeno, že zemědělský výbor se tímto návrhem zákona velmi podrobně zabýval. Bylo to hlavně při dvou seminářích, které byly pořádány jednak podvýborem pro veterinární činnost a potravinářství a podvýborem pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství. To byl jeden seminář. A druhý byl pořádán výborem na Ministerstvu zemědělství.

Jak už bylo řečeno panem ministrem zemědělství v jeho úvodním slově, v původním vládním návrhu bylo částečně nedůsledným způsobem řešeno propadnutí týraného zvířete a předběžně uloženo zvláštní opatření chovatelům v souvislosti s týráním zvířat. K tomu vznikla široká debata zvláště ze strany obcí. Na obou dvou seminářích bylo zjištěno, že není potřeba, aby ve vládním návrhu tohoto zákona byla tato problematika řešena. Jde spíše o dlouhodobý dialog a zvažování možných variant.

Pozměňovací návrh v usnesení zemědělského výboru č. 47, přijatém dne 15. listopadu 2007, řeší situaci, která vznikla v průběhu legislativního procesu. Proto jediným adekvátním řešením nastalé situace je výše zmíněnými pozměňovacími návrhy zemědělského výboru vady novely zákona na ochranu zvířat proti týrání vyloučit a soustředit se na věci, které je potřeba řešit, např. transpozici předpisů Evropské směrnice nebo aplikaci jednotlivých ustanovení zákona při výkonu státní správy.

Nyní dovolte, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru. Zemědělský výbor vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, doporučuje Sněmovně schválit ve smyslu přijatých pozměňovacích návrhů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP