(9.50 hodin)

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Pane předsedo, vážení kolegové, dovolte, abych požádal o vyřazení z programu Zprávy o životním prostředí České republiky v roce 2006, sněmovní tisk 346, a to z jednoduchého důvodu, že výbor ho dostal v nedostatečném předstihu tak, aby ho mohl projednat, a bude ho projednávat po této schůzi. Takže bych si dovolil jako zpravodaj a v zastoupení výboru požádat o toto vyřazení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: 346, dobře. Kdo ještě dále se hlásí s nějakým návrhem změny pořadu? Vypadá to, že už nikdo, takže můžeme ukončit tuto fázi podávání návrhů na změnu pořadu schůze a můžeme hlasovat to, co jsme obdrželi. Já ještě jednou zazvoním. Prosím, posaďte se, budeme hlasovat o dvou návrzích.

 

Ten první, to byl návrh pana poslance Oldřicha Vojíře, jedná se o tisk 273, který potřebujeme zařadit. Pan poslanec Vojíř navrhuje, abychom tisk 273 projednali dnes a zařadili ho jako třetí pevně zařazený bod odpoledne. To je návrh pana poslance Vojíře.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh a pevně zařadit, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Na dnešek jako třetí pevně zařazený bod. Tisk 273. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 50. Přítomno je 173 poslanců, pro hlasovalo 160, proti žádný, takže návrh pana poslance Vojíře byl přijat a tisk 273 jsme zařadili na odpoledne.

 

A pak tady je další návrh, to byl pan poslanec Mencl. Panu poslanci Menclovi se jednalo o bod 76, to je tisk 346, je to Zpráva o životním prostředí za rok 2006. Pan poslanec Mencl vzhledem k tomu, že to výbor neprojednal, navrhuje to vyřadit z programu schůze, až to výbor projedná. Tak to je návrh pana poslance Mencla, o něm teď budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřadit tento bod 76, Zprávu o životním prostředí za rok 2006, z pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Takže hlasování má pořadové číslo 51, přítomno je 176 poslanců, pro hlasovalo 160, proti žádný, i tento návrh na vyřazení byl přijat.

 

Takže bod byl vyřazen a my se můžeme zabývat tím, co nám zbylo. My máme dnes pevně zařazený bod programu schůze, to je bod 4 a to je druhé čtení státního rozpočtu na rok 2008. Takže můžeme se pustit do tohoto bodu. Takže máme před sebou

 

4.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008
/sněmovní tisk 299/ - druhé čtení

 

Návrh by měl nyní uvést z pověření vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím pana ministra, aby uvedl druhé čtení.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiéře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, kolegové, to by zasloužilo, abyste se posadili a přestali diskutovat v sále. Prosím o pochopení, ať to začneme důstojně. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já intenzivně slyším, pane předsedající, že diskuse se týká výlučně státního rozpočtu. Pokládám ji za pozitivní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to je jiná, v tom případě.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dovolím si velmi stručně uvést druhé čtení návrhu zákona o státním rozpočtu. Jen připomenu, že celkové příjmy jsou rozpočtovány ve výši 1 bilionu 36,5 miliardy a celkové výdaje ve výši 1 bilionu 107,3 miliardy korun. Saldo, které bylo schváleno v prvním čtení, je 70,8 miliardy korun.

Dovolte, abych poděkoval jednotlivým výborům za diskusi o kapitolách státního rozpočtu, zejména abych poděkoval rozpočtovému výboru. Poděkování rozpočtovému výboru si dovolím formulovat nejenom za kompetentní projednání návrhu, ale i za výraznou změnu trendu v přesunech prostředků oproti minulým letům. Říkal jsem již na jaře, že nejsem naivní, abych se domníval, že tento jev nebude vůbec, byť můj vztah je k němu znám, a jednou jsem dokonce navrhoval legislativní předlohu, která by neumožňovala tento postup. Uvědomoval jsem si, že ministr financí a vláda může pouze apelovat a naléhat, absolutním suverénem je Poslanecká sněmovna, jejíž rozhodnutí platí. Nicméně formulovali jsme velmi naléhavé prosby k velmi umírněným přesunům a já chci opravdu ocenit a poděkovat, že ty přesuny nejsou formulovány v částce větší než dvě miliardy korun. V rozpočtovém vývoji jsou důležité trendy, a jestliže rozpočtový výbor dokázal tento trend změnit ze sedmi až osmi miliard korun, který v posledních osmi letech byl běžnou praxí, na miliardy dvě, tak je to trend velmi pozitivní a já za něj děkuji.

Dovolte ještě kratičkou zmínku k návrhu usnesení zemědělského výboru, který byl na rozpočtovém výboru diskutován. Uvědomuji si, že zemědělský výbor zcela správně reflektoval některé dynamicky se vyvíjející a měnící se priority v kapitole Ministerstva zemědělství a navrhl pozměňující návrh vnitřní restrukturalizace této kapitoly. Rád bych k tomu řekl, že ta idea je správná a kompetentní, že jsem však přesvědčen, že existuje jednodušší a elegantnější technologie naplnění těchto priorit, než byl pozměňující návrh, který byl formulován tak, jak byl formulován, zejména, že je možné vyhnout se změnám v předfinancování evropských peněz.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP