(10.30 hodin)
(pokračuje Martínek)

V této situaci je úplně paradoxní - a znovu říkám, já nezávidím nikomu nic a přeji starostům v Brdech eventuální dotaci, i když pochybuji, že k ní skutečně nakonec dojde, ale jestliže si vezmeme, že na regionální rozvoj celé republiky má vláda prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj 250 mil. korun na celý rok, na všechny města a obce republiky, pak příslib 1,5 mld. korun na obce v Brdech mi připadá přinejmenším podivně.

Podpora cestovního ruchu. Vláda argumentuje tím, že ji předala krajům, ale žádná vláda v žádné evropské zemi nerezignuje na podporu cestovního ruchu. Jsme vystaveni tomu, že jak vláda slovenská, maďarská, rakouská, polská, německá masivně investují do cestovního ruchu, protože jsou si vědomy, že cestovní ruch přináší obrovské vratky v HDP. My si to zřejmě neuvědomujeme, a protože soutěž v tom středoevropském prostoru je obrovská, důsledky budou fatální.

Dámy a pánové, mohl bych takto mluvit o rozpočtu ještě dlouho, nicméně jsem si vědom, že není v mých silách ani v silách opoziční strany spasit svět, a proto se budu snažit navrhnout alespoň jeden návrh, který by měl zlepšit tu v podstatě nejsložitější situaci, pokud se týká politiky bydlení. Když jsem já sám předkládal zákon o deregulaci nájemného, tak jsme deklarovali všem lidem, kterým se postupně budou zvyšovat nájmy, že budou moci využít sociálních bytů stavěných obcemi; jestliže nebudou schopni platit zvýšené nájmy, budou se moci přestěhovat do těchto bytů s regulovaným nájmem a tam budou moci bydlet v případě, že jejich sociální situace jim znemožní platit tržní nájemné. Jedním z prostředků, jak měl stát podporovat výstavbu těch sociálních bytů, byl dotační titul, který se v podstatě týká dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro osoby s vymezenými příjmy. Vláda naprosto nepochopitelně v rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení úplně a bez náhrady tento program zrušila. Dovoluji si upozornit, že obce byly celá léta zvyklé, byly dlouhodobě zvyklé, připravovat se na tuto výstavbu, to znamená vykupovaly pozemky, investovaly spousty, stovky tisíc korun do projektů, a byly si jisté jednou věcí: jestliže splním podmínky, tak možná se na mě nedostane tento rok, ale příští rok ty peníze dostanu zcela určitě. Bohužel vláda takto bez předchozího upozornění tento projekt zrušila a desítky nebo stovky obcí v republice vynaložily peníze, které jsou dneska naprosto marné.

Proto velmi prosím Sněmovnu, aby podpořila návrh, který chci přednést, a to je návrh zavést nový specifický ukazatel v kapitole 398 VPS - Rezerva pro Státní fond rozvoje bydlení Program dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro osoby s vymezenými příjmy ve výši 1 mld. korun. Zdroj: na vrub kapitoly 396 Státní dluh, specifický ukazatel úroky státního dluhu - snížit o 1 mld. Kč. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máme tady dalšího, pan poslanec Pavel Hojda. Ještě zjišťuji, že pan poslanec Opálka se vlastně přihlásil dvakrát, jednou do obecné a pak do podrobné. Pan poslanec Opálka ale už svůj návrh přednesl, takže to už můžu zlikvidovat? (Ano.) Dobře, výborně. Takže pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem se přihlásil do podrobné rozpravy z následujícího důvodu. V minulých letech byla vždy určitá dohoda při tzv. dělení medvěda, jak se velice rádo používá ve sdělovacích prostředcích, že právě ve druhém čtení státního rozpočtu mohou poslanci podávat návrhy a na základě jejich návrhů při určitém přidělení prostředků měl šanci téměř každý poslanec zajistit ve svém volebním obvodu ty akce, zafinancování těch akcí, na které se nedostalo buď z obecního rozpočtu, nebo z rozpočtu společenské organizace, anebo se prostě nedostalo ze státního rozpočtu, protože jaksi nebyly v pořadí. To dělení bylo asi takovým způsobem, že bylo podle toho, jak byla silná politická strana nebo jestli byla v koalici, tak dostala určité prostředky a s těmi si mohli poslanci hospodařit a navrhovat.

V letošním roce na příští rok došlo ke změně a ta změna, aspoň tak ji chápu, je následující. Tyto organizace a obce byly požádány, aby žádosti podávaly na rozpočtový výbor, konkrétně předsedovi rozpočtového výboru, s tím, že rozpočtový výbor bude rozhodovat o přidělení a rozdělení tzv. medvěda. S ohledem na to, že rozpočtový výbor dostal velké množství žádostí, tak musel vybírat, to chápu, ale když jsem se díval, jak byly rozděleny prostředky, musím konstatovat, že prostředky byly rozděleny asi tak, že v podstatě byly prosazeny a schváleny akce, které byly podporovány koaličními poslanci. A to je ten kámen úrazu a to je také ten důvod, proč jsem vybral některé akce zejména ze svého volebního okrsku, ale i z okresu Cheb, protože jsem zjistil, že okres Cheb na tom je velice bídně. Je to asi proto, že tam není žádný koaliční poslanec. A zde bych tyto návrhy přečetl. Domnívám se nebo je asi nanejvýš možné, že žádné návrhy, které budou předneseny dnes ve druhém čtení, nebudou Sněmovnou schváleny, protože už je rozdán scénář, přesto jsem se rozhodl, že tyto návrhy přečtu, aby viděli i občané obcí a organizací, že pokud dávali tyto žádosti, tak že prostě nejsou jenom tak na vodě a že se třeba i některý poslanec těchto žádostí ujme.

Jedná se o kapitolu Veřejná pokladní správa. Když jsem se díval do usnesení rozpočtového výboru, tak tu kapitolu, kde se přidělovaly obcím a organizacím prostředky, nazvali jako kapitolu OSFA číslo 397, takže teď nevím přesně, o jakou kapitolu se jedná, ale v každém případě bych se připojil k tomu, co navrhoval rozpočtový výbor, čili do kapitoly OSFA 397 navýšení této kapitoly u následujících akcí:

Tělovýchovná jednota Hrozňatov, Hrozňatov 80, Cheb 350 02 - na přístavbu druhého podlaží sportovních kabin ve výši 2 mil. korun

Tělovýchovná jednota Lokomotiva Cheb, U stadionu 1, Cheb 350 02 - na celkovou rekonstrukci sportovních kabin a sociálního zařízení sportovní haly a na příspěvek na novou judistickou žíněnku ve výši celkem 2 016 000 korun.

FC Cheb, Boženy Němcové 22, Cheb 350 02 - na výstavbu umělého trávníku třetí generace ve výši 12 mil. Na financování tohoto se podílí i město Cheb.

T.J. Jiskra - Sklo Union, Sportovní 762, Hranice 351 024 - na vybudování víceúčelového sportovního hřiště v Hranicích ve výši 6 mil. korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP