(9.40 hodin)

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, protože projednávání mé písemné interpelace bylo na půdě Poslanecké sněmovny zahájeno 18. října tohoto roku a od té doby je projednávání přerušeno, dovolím si připomenout, že na mé vystoupení reagoval ministr životního prostředí Martin Bursík a také pan poslanec Mencl. Musím však konstatovat, že reakce ministra životního prostředí ukázala, že není dostatečně seznámen s důvody, které vedly zastupitelstvo obce Bulhary dne 18. června tohoto roku k přijetí usnesení, jež mělo vést k vyjmutí katastru obce Bulhary z Chráněné krajinné oblasti Pálava. Mé vystoupení nebylo subjektivním názorem, nýbrž bylo podloženo právě písemnou žádostí obce Bulhary ze dne 21. června tohoto roku, a tu máte všichni k dispozici.

Nyní se vrátím k vystoupení pana ministra, který v závěru doslova řekl: "Pane poslanče, jestli něco pokládám za nestandardní, tak je to míra intervence, ve které jste tady intervenoval ve věci, která je nestandardní, protože šlo o žádost o stoprocentní dotaci na projekt, ve kterém ty specifické náklady na čistírnu odpadních vod pro ekvivalentního obyvatele byly, tak jak jsem již uvedl, více než dvojnásobné, než je u standardních projektů, které Státní fond životního prostředí dostává." Toto jeho vyjádření dokládá, že pan ministr nenaslouchal mému vystoupení. Znovu opakuji, že jsem hovořil o průběhu vyřizování žádosti, a dokonce jsem zdůraznil, že vyřizování žádosti nemusí být úspěšné, ale je třeba obci dávat relevantní informace a hlavně s ní komunikovat.

Vzhledem k tomu, že mám k dnešnímu dni informaci o tom, že včera obdržela obec Bulhary písemnou akceptaci své žádosti, nežádám, aby o této věci bylo hlasováno.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím. Pan poslanec sdělil, že nežádá, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení, tudíž tuto interpelaci a odpověď na ni končím.

 

Nyní se budeme zabývat interpelací na ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Ministr zemědělství Petr Gandalovič odpověděl na interpelaci poslance Vojtěcha Filipa ve věci vypořádání restitučních nároků. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 233. Pane místopředsedo, chcete vystoupit? Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové, já si dovolím přece jen nesouhlasit s odpovědí pana ministra Gandaloviče. Ač mi slíbil, že to bude napraveno, tak zatím to napraveno není.

Protože interpelace je z ledna letošního roku, připomenu, že Ministerstvo zemědělství při vypořádání restitučních nároků používá předpis číslo 175/1939 Sb., a protože používání tohoto předpisu je velmi nekorektní vůči těm, kteří jsou účastni ať už na straně vydávajících, tak těch, kterým je vydáváno, požádal jsem o zkoumání jeho platnosti. Obdržel jsem od Ministerstva spravedlnosti 11. 7. 2007 informaci o tom, že - teď si dovolím odcitovat: "K Vašemu podnětu, který se týká nařízení předsedy vlády číslo 175/1939 Sb., o zákazu zvýšení cen, nařízení nabylo účinnosti 20. 7. 1939, zrušeno bylo 15. 11. 1949 vládním nařízením 235/1949 Sb., o plánování a jiné tvorbě cen."

Proto jsem si dovolil nesouhlasit s odpovědí ministra Gandaloviče a prosil bych o totéž Poslaneckou sněmovnu, aby prostě úředníci Ministerstva financí - já z toho nijak ministra Gandaloviče neviním, ale ti úředníci to prostě dále používali a v tomto ohledu jde o rozpor dvou ústředních orgánů státní správy, Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zemědělství. Jsem přesvědčen, že usnesením Poslanecké sněmovny tato odpověď na interpelaci bude odmítnuta, pokud pan ministr, který právě přišel, mi tady osobně neslíbí, že nařídí, aby se to už nepoužívalo, protože to je skutečně nefér.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Otevírám k této interpelaci rozpravu. Pan ministr Gandalovič se přihlásil. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, je mým osudem, že k tomuto pultíku často přibíhám bez dechu. Moc se za to omlouvám. Dole zasedá zemědělský výbor a já jsem tam musel předkládat zákon. Není to, prosím, v žádném případě z neúcty k této Sněmovně, ale prostě ty dvě věci běžely paralelně.

Tato interpelace se týká skutečně restitučního řízení, které, jak už pan místopředseda řekl, je ukončeno pravomocným rozsudkem. Nelze je znovu otevřít, to znamená, že se vlastně bavíme o něčem, co je spíše věcí interpretace a možná i dalšího používání určitých předpisů.

Za nás musím říci, že my už ve všech těch řízeních jsme jasně odpovídali, že pro nás je jednoznačný rozsudek nezávislého soudu. To znamená, že co bylo odsouzeno, je odsouzeno a další případy tohoto druhu už se podle podobného principu opakovat nemohou.

Na druhé straně samozřejmě musím říci, že stanovení kupní ceny za tehdy platného právního předpisu prostě není věcí této vlády ani pozemkového úřadu. Prostě to byl platný právní předpis, podle kterého postupovali tehdejší úředníci, schválený v roce 1948 a v následných letech, a jistě si dovedete představit, kdo tehdy ten cenový předpis schvaloval a kdo jej používal.

Znovu opakuji - věřím, že další případy tohoto typu se nevyskytnou, že dále podle těchto věcí nebudeme muset postupovat, nicméně v tomto jednom konkrétním případě se jedná o uzavřený případ, který skončil pravomocným soudním rozsudkem.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. O slovo se ještě přihlásil pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já samozřejmě budu trvat na odmítnutí té odpovědi, nikoliv kvůli tomu případu, který je res iudicata, to už je samozřejmě pravomocně rozhodnutá věc, ale na druhé straně mi šlo o příslib, že Ministerstvo zemědělství nebude umožňovat svým součástem, to znamená Pozemkovému fondu, používání tohoto předpisu. Problém byl ten, že tento předpis byl, jak jsem citoval, zrušen v roce 1949 a byl obnoven při používání restitučních nároků po roce 1991. Proto to takto skončilo. To je ten problém.

Pokud pan ministr tady veřejně prohlásí, že Ministerstvo zemědělství nebude tento předpis používat pro jiné případy, tak netrvám na hlasování Poslanecké sněmovny. Pokud to neprohlásí, musím na tom trvat. Já jsem od něj chtěl v podstatě slyšet, že už nikdy nebude tento předpis použit v restitučním řízení, protože jsou řízení před soudy, kde se tím předpisem stále argumentuje, a já jsem na tom jednom konkrétním případě ukazoval, že bohužel k takovým excesům dochází.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče a místopředsedo. Nyní se ještě o slovo přihlásil pan ministr Gandalovič. Pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP