(10.50 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 110. Táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro 165, proti nikdo. I tento návrh byl schválen.

 

Domnívám se, že jsme vyčerpali všechny přednesené požadavky na změny našeho programu jednání a můžeme přistoupit k projednávání prvního pevně zařazeného bodu pro naše páteční dopoledne, kterým je

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 139/2006 Sb.,
o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon)
/sněmovní tisk 348/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Proti tomuto postupu, oznamuji vám, bylo vzneseno veto poslaneckého klubu ČSSD.

Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pověřený člen vlády, kterým je pan ministr Cyril Svoboda. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, mám ještě jeden procedurální návrh - jestli by nebylo možné spojit projednávání obou dvou po sobě jdoucích bodů, to znamená zákon, kterým se mění zákon o veřejných zakázkách, a zákon, kterým se mění zákon o koncesních smlouvách, protože důvod je stejný, argumentace je stejná. Takže jestli by nebylo možné spojit rozpravu k oběma bodům najednou. Jinak zazní argumenty k oběma bodům společně. Můžeme to takto udělat?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se velice omlouvám, vážený pane ministře. V sále je takový hluk, že jsem váš požadavek nezaregistrovala. Teda k bodu 15 našeho programu a k bodu 16 následného sněmovního tisku, tedy tisky 348 a 349. Dobře. Dovolím si tedy otevřít projednávání sněmovního tisku 349. Nejprve než otevřu tento bod - domnívala jsem se, že nejdříve musím otevřít bod, potom teprve přerušit první, otevřít druhý a požádat vás o odsouhlasení spojení rozpravy. Byla jsem upozorněna, že bychom měli nejdříve hlasovat o spojení rozprav k těmto dvěma bodům.

 

Takže si vás dovolím požádat, abychom v hlasování pořadové číslo 111 rozhodli, že rozprava ke sněmovnímu tisku 348 a 349 bude spojena.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 167 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 122, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

Vážený pane ministře, předneste prosím tedy úvodní slovo ke sněmovnímu tisku 348. Potom tento přerušíme a otevřeme sněmovní tisk 349. Děkuji vám.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, původně vláda navrhla, aby tyto dva návrhy zákonů byly schváleny v režimu podle § 90 našeho jednacího řádu, leč tento návrh narazil na veto, se kterým nemůžeme nic udělat. Proto se zřejmě tento návrh bude projednávat.

Já si dovolím shrnout argumenty, kterými chci přesvědčit Sněmovnu, abychom čas na projednávání tohoto zákona zkrátili na minimum. Proto můj návrh je, abychom tomuto zákonu věnovali pět dnů, abychom to skutečně zkrátili na minimum, neboť vetu nerozumím politicky ani věcně.

O co v tomto návrhu, resp. v těchto dvou návrzích jde? Jde o to, že podmínky a limity, které se týkají jak veřejných zakázek, tak koncesních smluv, jsou vtěleny do zákona. Bylo to třeba učinit před naším vstupem do Evropské unie. V době, kdy jsme v unii, máme zákon, kde jsou podmínky vtěleny. Leč v životě Evropské unie je to tak, že podmínky - a jedná se o finanční limity - se mění podle cen. Z tohoto důvodu Evropská komise každé dva roky upřesňuje tyto podmínky, a to pro země, které jsou členy eurozóny, tak činí nařízením Rady. To znamená předpisem, který je přímo aplikovatelný. U nás podle stávající právní úpravy bychom museli každé dva roky měnit tento zákon, protože se musí ona váha limitů upravovat. Proto tato novela technicky upravuje limity podle toho, jak se vyvíjí ceny a jak je sděluje Evropská komise, a zároveň umožňuje, abychom tyto limity do budoucna měnili pružnějším způsobem, to znamená podzákonnou normou, tedy nařízením vlády.

Marně v tomto návrhu hledám něco politického, co by mělo dělit pravici a levici nebo opozici a vládu. Ale zřejmě je to moc komplikované na to, abych to pochopil, kde je ten politický konflikt. Proto si vás dovolím požádat, abychom to uchopili jako otázku technickou, abychom to projednávali - myslím oba dva body - v co nejkratší lhůtě pěti dnů. Myslím, že tím můžeme vyhovět oběma stranám - těm, kteří navrhli devadesátkový režim, tedy vládě, i opozici, která navrhuje projednávání v delší době. A pět dnů je doba racionální. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Nyní požádám zpravodaje pro první čtení, kterým byl určen pan poslanec Vladimír Šoltys. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Vážená místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, koncesní zákon číslo 139/2006 upravuje podmínky a postup veřejného zadavatele při uzavírání koncesních smluv v rámci spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Jeho aplikace v praxi ukázala některé jeho nedostatky a už po roce od nabytí účinnosti předkládá návrh jeho novely, který není nijak rozsáhlý. Jedná se především o zpřesňující formulace, které mají napomoci výkladu této předlohy. Jde např. o záměnu slov jako kvalifikovaný dodavatel za dodavatele, kteří prokázali splnění kvalifikace, nebo stavby za stavební práce.

Hlavním důvodem, avšak pro novelizaci koncesního zákona a určitě zákona o veřejných zakázkách, je změna finančních limitů stanovených sdělením Evropské komise. Finanční limity mají být měněny na celoevropské úrovni každé dva roky pouze sdělením Evropské komise, a to v listopadu s účinností od 1. ledna následujícího roku. Vzhledem k době trvání legislativního procesu u nás je navrhováno stanovení limitu formou prováděcího předpisu, konkrétně nařízením vlády, aby nebylo nutné každé dva roky z důvodu pouhé změny finančních limitů novelizovat celý zákon.

Souhlasím s návrhem pana ministra na zkrácenou lhůtu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane zpravodaji. Nyní přerušuji projednávání sněmovního tisku 348 a otevírám projednávání tisku následujícího - 349. Opakuji, že jsme rozhodli o spojení obecné rozpravy u těchto dvou tisků.

 

Nyní se tedy budeme zabývat bodem

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb.,
o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb.
/sněmovní tisk 349/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Opět bylo navrženo projednávání dle § 90 odstavec 2. I na to se vztahuje veto poslaneckého klubu sociální demokracie.

Opět tedy prosím pana ministra Cyrila Svobodu, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl. Máte slovo, vážený pane ministře.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, nechci opakovat argumenty, pouze opět svůj návrh - zkrátit lhůtu na pět dnů. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP